Zoals altijd een kleine stap-voor-stap foto-serie van het inbouwen om het geheel duidelijk te maken.

Het inbouwen van de Themis Evo begint bij het plaatsen van de backplate. Aan de achterkant van het moederbord zien we hoe de backplate met de gebruikelijke 4 schroeven in het moederbord zit, aan de voorkant draaien we de zwarte plastic buisjes op deze schroeven om de backplate direct vast te zetten.

600,639

600,608

Vervolgens plaatsen we de (in dit geval AMD) metalen montage plaatjes over de zojuist geinstalleerde schroeven, en draaien we de koppen er op om ze goed vast te zetten. Gebruik uiteraard even de schroevendraaier om ze stevig, maar niet –te- vast te zetten.

600,602

600,629

Beetje pasta op de processor en we kunnen het blok op de processor plaatsen. Direct zal je opvallen dat dan enkel nog een schroefje (1 aan elke kant) nodig is om het blok vast te zetten.

600,640

Schroefjes er in, en het blok staat klaar!

600,711

600,547

600,551

600,652

Om de ventilator te plaatsen plaatsen we eerst de montage-rubbers in de hoeken.

600,701

Vervolgens gaat het cylinder-vormige deel eenvoudig in de daarvoor gevormde gaten van het koelblok, en klaar is kees! (Vergeet de kabel niet aan te sluiten natuurlijk eh). Wel spijtig is dat je slechts 5 ventilator-rubbertjes krijgt, ondanks dat het koelblok ruimte biedt voor een push-pull configuratie met 2 ventilatoren ontbreken de benodigde 8 rubbers hier dus voor. (Wellicht zou je het kunnen doen met 2 rubbers per ventilator, maar ze hadden er natuurlijk ook gewoon 8 in kunnen doen…)

600,760

600,610

600,677

Wat betreft geheugen ruimte moet je rekening houden dat de Themis Evo het eerste geheugenbank op een s1150 moederbord overlapt. Standaard hoogte geheugen is geen probleem onder de koeler, maar geheugen met flinke heatsinks zal niet in het eerste slotje passen. Als je echt flinke ram-heatsinks wilt hou het dan bij max. 2 reepjes welke je in slot 2 en 4 plaatst.

600,491

600,791

Al met al was het inbouwen van de Themis Evo een erg fijne ervaring. Sommige koelers komen met een backplate die niet direct goed vast te zetten is en soms zijn de schroefgaten lastig te benaderen, maar Raijintek laat zien dat je dat voor de consument ook gewoon heel makkelijk kan maken. Ook het veel voorkomende frustratiepuntje van de ventilator-ophanging is goed over nagedacht, niet enkel dempt deze manier van montage vibraties, maar het maakt het ook nog een kinderlijk eenvoudige taak om het uit te voeren.

Wat ik wel spijtig vind is dat je bij de AMD montage niet kan kiezen de ventilator in een voor-naar-achter manier kan monteren, een probleem wat ik onlangs ook bij een Phanteks koeler tegen kwam. Prestatie-technisch maakt het normaliter weinig uit, maar het beperkt de manier waarom je pc er intern uit komt te zien, terwijl andere merken laten zien dat het ook anders kan. Bij Intel processoren kan je hem uiteraard wel gewoon in een gangbare voor-naar-achter positie plaatsen

Maar los van dat puntje gewoon hele dikke pluspunten voor Raijintek op het gebied van montage, daar kunnen een aantal merken echt van leren. Een frustratie-vrije montage is een waardevolle en ondergewaardeerde feature. Mensen die ervaren zijn met Noctua of Phanteks zullen inmiddels een beetje verwend zijn met individueel gemarkeerde zakjes en doosjes, maar Raijintek laat toch even mooi zien dat je in een veel lagere prijsklasse ook gewoon een easy-mode installatie kunt krijgen.

600,550

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.