Dat de focus op koelprestaties ligt is inmiddels helemaal duidelijk. Je kan flinke torens op je processor zetten, je kan via de gaten externe waterkoeling gebruiken, een 240mm radiator past eenvoudig aan de bovenkant, en je kan aan de onderkant, achterkant, bovenkant, voorkant en zijkant een overdosis aan ventilatoren kwijt. Mocht je aan 8 case ventilatoren echt niet genoeg hebben om je build koel te houden dan vraag ik mij af wat de specificaties van die setup zijn!

De koeling gaat overigens verder dan enkel veel ventilator plekjes, want ventilatie is overal promiment aanwezig: het mesh aan de voorkant hindert de airflow minimaal, wat je goed kan zien bij een blik direct van voren. Ook de auto-stijl luchthapper aan de voorkant helpt een handje mee, en wanneer je nog oplettender naar de behuizing kijkt zie je zelfs aan de zijkant van het voorpaneel een flink aantal ventilatie-gaatjes. Alles lijkt om koeling te draaien.


Maar extra ventilatoren kosten natuurlijk een centje, en het liefst zie je een behuizing die vanuit de fabriek al goed presteert. Met twee stock ventilatoren in een relatief rechte lijn komen de meeste behuizingen al goed uit de bus, dus ook bij de Agos hoef je voor een beetje mid-tot-high-end build met single GPU geen extra investeringen in koeling te doen om de temperaturen ruim binnen veilige marges te houden. De stock ventilatoren zijn het eenvoudigste samen te vatten als vergelijkbaar met de stock ventilatoren in deze prijsrange van merken als Corsair, Cooler Master, of BitFenix; over de airflow kan je weinig klagen.

Ik had onlangs al een ervaring op kunnen doen met een Raijintek ventilator als onderdeel van een cpu koeler, deze maakte een positieve indruk met z’n degelijke prestaties en beperkte geluidsdruk. De stock ventilatoren lijken aardig in dezelfde lijn te zitten, oftewel een nadruk op wat stille werking in plaats van absurde luchtverplaatsing, wat voor de meeste praktische scenario’s een goede afweging is. De gegenereerde airflow is in elk geval voelbaar aanwezig en ook de temperaturen waren in lijn met de verwachtingen, ik laat bewust de exacte getallen achterwege, gezien een eerlijke vergelijking met andere cases een uniform testplatform vereist, en een dergelijke test heb ik niet uitgevoerd.

Mid-end GPU’s of zelfs High-end Nvidia GPUs zullen met de stock koeling prima uit de voeten kunnen, de stock koeler AMD high-end heethoofden en dikke dual-GPU opstellingen zullen wellicht van de optionele koelopties gebruik willen maken, maar gezien de hoeveelheid opties zal je ook met dergelijke builds in de Agos uit de voeten kunnen.



En zoals vaker weer hetzelfde verhaaltje: Een case met de focus op ventilatie doet minder om geluiden te dempen dan een geheel gesloten case, of een gedempte case (goh). Toch heeft Raijintek nagedacht hoe ze dit koel-beest toch stil kunnen houden, zoals je kunt zien aan de rubberen voetjes onder de voeding, de relatief stille stock ventilatoren, en de rubbers in de tool-free ophanging van de mechanische HDDs. In feite is dit alles wat je kan verwachten, en is het ook niets om over te vallen.

Hoewel de ventilatoren op 12V niet luid zijn, zijn ze ook niet helemaal onhoorbaar en blijft de optie om ze naar 7V of zelfs 5V aan te passen altijd een leuke tip voor de liefhebber van superstille systemen. Zeer eenvoudig uit te voeren met deze guide hier..

Als je echter voor een onhoorbare build wil gaan zal je dus wel willen zorgen voor een stille processorkoeler en grafische kaart. Hoewel HDD dempers wel enigszins helpen kan je uiteraard niet verwachten dat zij de vele zeer luide HDDs op de markt spontaan onhoorbaar maken, enige aandacht aan je component keuze is (zoals altijd dus) wel gewenst.



Net als het kabelmanagement zijn ook stoffilters iets wat je bij behuizingen in deze prijsklasse vaak niet krijgt. Gelukkig dat Raijintek wat deze core features betreft de zaken goed op orde heeft.

Zo vinden we onder de intake van de voeding een eenvoudig uitneembaar filter. Aan de onderzijde zet dat filter zich door naar de optionele 120mm intake ventilator daar, dus ook die inlaat houdt stof tegen.



Voor de bovenzijde krijg je een uitneembaar magnetisch filter. Deze plakt voldoende stevig, al is het met magnetische filters altijd wel zaak om tijdens een verhuizing of verplaatsing even te controleren of hij nog op z’n plek zit.




De laatste intake; de voorzijde, is ook gefilterd, al is deze niet eenvoudig verwijderbaar en betreft het een fijn filter net achter het stalen mesh van het voorpaneel. Het stof zou normaliter dus aan de voorzijde moeten blijven hangen, waarbij je tijdens de gebruikelijke stofzuig ronde de voorzijde schoon maakt, en zo het binnenwerk een stuk schoner houdt.

Goede score wat betreft de filters dus.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.