“Powered by MSI” Pre-Builts, Yay or Nay?
Zoals jullie weten reviewen we hier de nodige componenten. Vooral videokaarten, processoren, moederborden, SSD, koelers en kasten. Als je ons vraagt onze core doelgroep te beschrijven zeggen we PC liefhebbers, en dan vaak toch ook liefhebbers die niet vies zijn van het zelf in elkaar zetten van een PCtje.
In de praktijk zit lang niet iedereen daar op te wachten, dus ook kant en klare systemen blijven in trek, maar zien wij als liefhebbers vaak de nodige problemen met deze pre-builts. Zeker als je bij grote OEMs kijkt dan lijken die systemen vaak nergens op: systemen met een videokaart waar nauwelijks een spelletje op draait verkopen als “game PC”, kasten waar geen airflow in te bekennen is, of systemen waarin wel een dikke CPU en GPU zitten maar waar de rest van de onderdelen kapotbezuinigd is; we hebben het allemaal gezien.
MSI denkt daar een oplossing voor te hebben: de Powered By MSI systemen, ook wel “de kracht van één” genoemd door ze. Systemen waarbij, afhankelijk van het label, een hoge mate van MSI producten wordt gebruikt met als (geclaimd) voordeel jou de beste prestaties en de beste ervaring te geven. MSI vroeg ons of we eens naar dit concept en een voorbeeld pc zouden willen kijken, en daar onze eigen ongezouten mening over wilden geven.
Wat is het?
MSI hanteert drie labels voor deze systemen: Essential, Advanced en Ultimate. Essential is iets wat tal van jullie al in huis zullen hebben: een systeem met MSI moederbord en videokaart. Advanced voegt daar een SSD aan toe, plus minimaal één van de volgende categorien: kast, voeding, of koeling. Ultimate betekent dat alle zes de producten van MSI af komen.
Ze bouwen die systemen niet zelf, maar doen dat in combinatie met PC bouwers in elke regio. In Nederland zien we dat ze bijvoorbeeld samenwerken met Azerty, Megekko, Paradigit en Redux. Toch geen onbekende namen. Het valt ons op dat de systemen die deze bedrijven momenteel onder deze vlag verkopen vooral Ultimate systemen zijn. Dat geeft aan dat er relatief nauw wordt samengewerkt om dit mogelijk te maken. Dat kan een voordeel zijn als het zorgvuldig gebeurd, maar er bestaan ook risicos. Inmiddels is er geen GPU tekort meer, maar een jaar geleden gebeurde het geregeld dat je simpelweg geen videokaart kon krijgen voor een normale prijs tenzij je er een berg andere hardware bij afnam. Dat lijkt hier, op dit moment, niet direct van toepassing.
Waarom?
De vraag is uiteraard ook waarom. MSI heeft het in hun verhaal vooral over gemak, compatibiliteit en prestaties. Dat klinkt niet onredelijk, want voor velen is een PC zelf uitzoeken, laat staan in elkaar zetten, niet makkelijk. Een pre-built is per definitie makkelijker. Je hoeft inderdaad niet zelf na te denken of de onderdelen wel bij elkaar passen en je hoeft niet te prutsen met je schroevendraaier.
Ook wat prestaties betreft hebben ze niet per se ongelijk. Als fanatieke zelfbouwer weet je natuurlijk wel dat het prestatieverschil tussen een dikke MSI RTX 3080 SUPRIM X en even dikke variant van Asus of Gigabyte niet echt significant is, net als dat je het verschil tussen een MSI Z690 PRO en een vergelijkbaar alternatief in de praktijk ook totaal niet merkt, oftewel dat zelfbouw met MSI niet per sé sneller of trager is dan zelfbouw met andere A merken. Maar als je je bedenkt dat dit ook de strijd aan moet gaan met echte OEMs waar dus vaak wel flink wat op aan te merken is, denk aan moederborden met ruk VRMs waardoor processoren niet voluit kunnen werken, videokaarten die nauwelijks op stock prestaties werken, geheugen dat single channel draait, et cetera, dan is de kans wel realistisch dat je hiermee een beter presterend systeem in huis haalt dan met een vergelijkbare spec OEM bak.
Ook handig voor beginners: een pc die je makkelijk kan openen en afstoffen.
Voor MSI zelf vermoeden we dat daar ook de nodige voordelen aan zitten. Zo zijn ze een grote naam in moederborden en videokaarten, maar kasten, koelers, voedingen en SSDs zijn ze een relatief nieuwe speler in. Het is dus een uitgelezen kans om deze producten aan de man te brengen. Ook dat hoeft geen nadeel te zijn, mits de producten goed zijn en de prijzen aantrekkelijk. De prijs komen we later op terug, maar we weten wel dat MSI in elke categorie goede producten in het assortiment heeft. Dus hier gaat op: mits de partners de configuratie goed doordenken kan dit prima ook een voordeel zijn voor de koper.
Maar is die PC ook wat?
Wij gingen aan de slag met een PC van Redux Gaming. Daar hebben we eerder systemen van gezien, en daar hadden we ook toen weinig op aan te merken. Daarbij zeggen we wel dat zij vooraf vermoedelijk ook wisten dat dit systeem in de schijnwerpers zou komen te staan, dus het is zeker geen blinde test. Echter wat we nu voor de derde keer zien is een systeem dat keurig en kundig in elkaar is gezet. Dat gaat zowel over de configuratie als de fysieke installatie. De keuze voor een Intel Core i7-12700KF met een Nvidia RTX 3060 met nette Ventus koeler kunnen we volgen, net als 16GB werkgeheugen (Corsair Vengeance PRO RGB SL), een 1TB SSD, en een mooie MSI MPG Velox 100P kast die er keurig uit ziet, goed kan ademen, en leuk verlicht is.
Uiteraard kan je altijd discussie voeren over aanpassingen, zo zou je puur als gamer wellicht een i5 willen overwegen en een iets sterkere videokaart, maar een i7 is een hele fijne all-round CPU waar je ook goed mee uit de voeten kan met editten, en prima nog een GPU upgrade over een paar jaar mee uit kan voeren. Iets wat ook prima kan met de 750W voeding die iets, maar niet overdreven veel, overbemeten is. Je zou ook kunnen stellen dat de focus op de nodige RGB niet per sé nodig is, maar c’mon, veel mensen willen nu eenmaal RGB.
Het fijne aan het feit dat je feitelijk een zelfbouw systeem kant en klaar thuisgeleverd krijgt is dat je geen onzinnige bloatware erbij krijgt; je krijgt gewoon een heerlijk schone windows. Alleen de MSI software is handig om al het RGB te beheren, maar ook als je zelf een volledig schone installatie uit zou voeren zie je hier het voordeel van het feit dat alles van hetzelfde merk is: alle RGB sluit ook zonder extra installaties gewoon goed op elkaar aan.
De enige foutjes waar we ze op konden betrappen waren heel klein en mogelijk niet eens fout. Een paar drivers waren wat ouder, en wat updates liepen achter, maar we vermoeden dat dat komt omdat het systeem al even bij MSI stond. Het feit dat de aller eerste bios van dit bord er op stond, van meer dan een jaar terug, is wel jammer. Dat had volgens ons niet gehoeven. Anderzijds, hier kan je in elk geval nog een zinnige bios update op uitvoeren.
Prestaties
Tot dusver hebben we het meer over het algehele concept van MSI, dan deze specifieke configuratie. Dat doen we ook bewust: sinds wij dit systeem door de molen haalden is AMD met de nieuwe Ryzen CPUs uitgekomen, staat Intel op het punt om hun 13e generatie processoren te lanceren, en heeft Nvidia hun 4000-series videokaarten klaar. Het ligt dan ook voor de hand dat de exacte configuraties, en vooral ook de prijzen, de komende weken zullen wijzigen.
Uiteraard heeft het systeem wel ons parkour doorlopen. Daar komen geen gekke dingen uit. Kijken we naar wat game resultaten dan zien we de RTX 3060 doen wat we van een 3rd party RTX 3060 verwachten. Als je een rappe 1080p monitor hebt kom je goed uit de voeten. Snelle games als Doom Eternal (220 FPS), Borderlands 3 (150 FPS) en Wolfenstein Youngblood (198 FPS) maken daar goed gebruik van, maar ook grotere titels zoals Assassin’s Creed Valhalla (80 FPS) draaien soepel. 1440p is een iets grotere uitdaging voor zware games, maar met upscalers kom je ook daar vaak prima uit de voeten. Valhalla is zwaar maar draait gewoon met 64 FPS op 1440p native, en waar nog zwaardere games zoals Control op 50 FPS blijven hangen kom je met DLSS vervolgens ook aan de 80. Ik blijf van mening dat voor 1440p een RTX 3060 Ti of RTX 3070 de voorkeur heeft, maar ook een RTX 3060 bak als dit kan hem aan.
Thermals zijn ook niet echt een probleem, in-game meten we een interne kast temperatuur van 34 graden Celcius in een 23 graden ruimte, waarbij we alles onder de 40 sowieso prima noemen. De videokaart raakt 68 C aan, en de CPU zit op een comfortabele 40 graden; niet vreemd gezien een dikke 240mm AIO in de vorm van de MSI MAG Coreliquid C240 geen moeite heeft met een i7 tijdens een gaming workload. Dat alles was met een geluidsproductie van 38,5 dB(A), oftewel deze configuratie is stil, koel, en presteert zoals het hoort.
Mogelijke Valkuilen
Er valt wat voor het concept te zeggen, we krijgen een build gepresenteerd die er keurig uit ziet en goed presteert, en op wat kleine kanttekeningen na (zoals de BIOS update, de opmerking dat we hopen dat alle afgeleverde systemen even keurig in elkaar zitten) staat MSI er vooralsnog goed voor. Echter, er zijn de nodige punten waar dit geheel alsnog totaal mis kan gaan.
Voor MSI én de partners met wie ze bouwen zijn de voornaamste twee valkuilen de prijs en de exacte configuraties. Kijken we naar de prijs van dit systeem, momenteel 1699 euro, dan valt dat goed mee. Ik heb bij andere webshops met losse onderdelen een vergelijkbare configuratie geprobeerd te maken en dan zit ik rond de 1600 euro. 100 euro meer betalen op zo’n bedrag om alles in elkaar te laten zetten en het onder één garantie te dekken is echt niet gek. Ik zou zelf vragen of je voor 100 euro meer een iets dikkere videokaart er in kan krijgen, ze bouwen tenslotte toch op bestelling, maar verder zou je hem zo kunnen aanbevelen. Natuurlijk kan het wat goedkoper, maar dan zal je moeten inleveren op RGB, waterkoeling, of je CPU.
Het probleem is natuurlijk dat dit een moment opname is, van één systeem. En kijken we wat verder zien we dat niet alle “Powered by MSI” systemen er even goed voor staan. Bij Paradigit zien we een vergelijkbare configuratie met enkel iets meer geheugen voor 750 euro meer op de website staan; dat is natuurlijk geen goede deal. Bij Azerty en Megekko staan er momenteel helemaal geen systemen op de Powered by MSI pagina, maar we vonden daar enige tijd geleden een systeem waarbij Windows nog niet bij zat. Dat valt natuurlijk niet onder de gemak vlag zoals MSI voor ogen heeft.
Conclusie
Het staat niet ter discussie dat MSI een breed assortiment heeft met in elke productcategorie minimaal een aantal goede producten: in theorie kan je met bijna alleen maar MSI producten, processor en werkgeheugen uitgezonderd, een objectief uitstekende pc bouwen. Dat zien we in deze configuratie terug: keurige kast met prima airflow, dikke waterkoeling op de processor, snelle en stille videokaart, uitstekend moederbord mét overclock capaciteit als je dat wilt, en alles werkt direct goed samen. Dat ze van de gelegenheid gebruik willen maken om in één keer meer MSI producten te verkopen neem ik ze ook niet kwalijk, vanuit hun oogpunt zou ik de naamsbekendheid van de videokaarten en moederborden ook willen gebruiken om andere categorien van te laten profiteren. Zolang het eindresultaat ook voordeel blijft bieden voor de consument, prima!
We hebben nu een systeem gezien waarbij ze doen wat ze beloven: het gemak van een pre-built, maar dan met goede zelfbouw prestaties. En zelfs de prijs valt in dit geval enorm mee vergeleken met zelfbouw. Een mooi voorbeeld van hoe het zou moeten zijn, en als elk systeem met dit label zo uit de bus zou komen zou dat een mega winst zijn voor de veelal dramatische pre-built markt.
We zien dus dat een “Powered by MSI” systeem zowel goed als een goede deal kan zijn, maar we merken ook op dat het label vooralsnog geen garantie is voor een top deal; sommige shops houden er aparte configuraties op na. Je zal per webshop en per configuratie echt zelf nog goed moeten kijken (of het aan iemand met kennis moeten vragen) of het daadwerkelijk goede deal is, of dat de webshop van de gelegenheid gebruik heeft gemaakt om een mega marge te pakken. We leggen die verantwoordelijkheid voor de webshop zelf omdat zij uiteindelijk leveren, maar we kijken ook absoluut naar MSI om te zorgen dat hun naam en labels op de gewenste manier wordt toegepast.
We zien dus duidelijk potentie in het concept, maar we roepen MSI wel op om hun label en hun partners haarscherp in de gaten te houden om zeker te stellen dat wanneer jij een “Powered by MSI” systeem koopt dan ook daadwerkelijk een top ervaring krijgt, én een eerlijke prijs betaald.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)