Philips BDM4037 review
Lang, lang geleden toen 27” schermen hun opmars maakten vond ik die units best groot. Inmiddels is het best gewoontjes geworden en kijken we ook niet op van 34” Ultrawides, en ook de 32” 4K begon toch aardig te wennen. Maar dan heb je een 40” paneel voor je snuffert, en dan sta je wel echt even te gapen. Hij is niet alleen groot, maar ook curved en voorzien van een 4K VA paneel, wat ons de nodige scherpte en contrast beloofd. 649 euro voor een monitor is niet weinig, maar gezien die afmetingen en primaire specs lijkt het verre van extreem, zeker met de 38” 3840x1600p schermen in het achterhoofd zou je bijna denken dat het een koopje is, maar ook een curved 3440x1440p zit er voor dit bedrag niet in.
De Philips BDM4037 heeft dus een interessante uitgangspositie, en daarmee één die wij maar al te graag wilden ervaren. Inmiddels enkele weken onderweg, en denken wij een aardig beeld van deze monitor te hebben.
De volledige specificaties:
Goed. 40”, oftewel dik een meter, aan 4K (3840×2160) VA paneel. Zoals een VA paneel beaamt zien we o.a. een flinke contrastratio en ruime kijkhoeken. Nu is 4K normaliter extreem scherp, en enige scaling is dan vaak gewenst, maar op een 40” variant komt het overeen met de 110 PPI van een 1080p paneel op 20”; een prima natuurlijke scherpte. Het is een curved paneel, maar met een 3000R kromming geen extreem sterk geboden variant.
Relevante features zijn de 5 inputs en de optie om er eventueel vier gelijktijdig weer te geven met 1080p per stuk. We zien verder een PWM vrije werking, een flinke USB hub met Quick Charge, speakers, een VESA mount, Kensgingtonslot en MHL feature voor weergave van je mobiele device. Een vrij algemene featureset zonde extreme uitschieters.
Niet eerder kwam een product in zo’n grote doos als deze 40” Philips. Niet in diepte, maar in lengte en breedte groter dan menig gaming chair. Enerzijds te verwachten bij een 40” scherm, anderzijds nog een flink stuk groter dan strikt noodzakelijk. Intern vinden we een DisplayPort-, HDMI-, VGA en 3,5mm passthroughkabel. De USB passthrough kabel ontbreekt in onze doos, maar het is niet duidelijk of dat komt omdat hij reeds geopend was (sealed samples 4tw, maar zo is het leven) of dat hij daadwerkelijk er niet in hoort.
Het scherm zelf is, en ja je weet het inmiddels wel: vooral groot… vooral heel erg groot. Voor menig zal 40” al een forse TV zijn, maar ook als je redelijk wat scherm gewend bent is het gewoon even een ervaring. Het is zeker de eerste momenten lastig om op andere zaken te letten dan de pure afmetingen, iets wat bij dit scherm overigens wel extreem langzaam vervaagd.
Bouwtechnisch voelt het frame om het scherm prima stevig aan. Gezien hoe klein de bezel relatief gezien is valt dat toch op een positieve manier op. De details zoals het typenummer en Philips logo zijn wel wat eenvoudig uitgevoerd, en kijken we goed naar bijvoorbeeld de hoeken dan zien we ook wel dat Philips om de indrukwekkende specs en prijs te combineren wat heeft moeten inleveren op de afwerking van de bezels.
De voet aan de andere kant oogt keurig. Voordat je het scherm opzet zal je wellicht even twijfelen hoe zo’n dun ding een 40” scherm gaat dragen, maar gek hoog is het gewicht niet en de voet is dermate gebogen dat daar stabiliteit niet ontbreekt.
Achterop maakt het scherm een nette indruk. Horizontaal randje, de hele zwik aansluitingen bij elkaar, al is het dan wel apart om het kensington slot aan één van de uiteindes te treffen. OSD controls gaan met een d-pad / joystick constructie, wat prima bij een consumer product past al hadden we gezien de Multiview optie graag wat directere controls gezien zoals een afstandsbediening.
Achterop wordt ook duidelijk wat de voet al deed vermoeden: het scherm kan kantelen, maar meer bewegingen zitten er niet in.
Als totaalplaatje op je bureau is het gewoon een indrukwekkend geheel. Al valt zelfs voor het aansluiten al op dat Philips een glossy (of wellicht iets van semi gloss) coating op dit scherm heeft. Het reflecteert stevig en in die reflectie zien we ook niet de meest strakke curve die we hebben ervaren.
Ook in de zoomin op de hoek zien we een voorbeeld van een wat mindere afwerking. Nu moet je je niet vergissen want we zoomen in op één centimeter, en geen hond die zo naar zijn scherm kijkt, maar het is wel een indicatie waar de compensatie te vinden is voor de sterke specs versus scherpe prijs.
Prestaties dan, budget of toch een powerhouse? Eigenlijk vooral het laatste. De maximale helderheid van 256 cd/m2 lijkt niet heel extreem, maar op zo’n mega oppervlak komt er echt een hele bak licht vanaf. Zwart is goed zwart zoals bij een VA paneel past, en het resulterende contrast va meer dan 4000:1 is dan ook erg goed. Ook de witbalans is met 6352K best goed in de buurt van ons daglicht uitgangspunt.
Wat kleur- en grijswaardes, grijsbalans en gamma betreft zien we eigenlijk ook vooral (zeer) goede scores, uiteraard getest in de ingebouwde sRGB modus. Sterker nog, dit zijn de waardes van een scherm met fabriekskalibratie. Wel zien we dat het scherm niet in staat is om het hele sRGB spectrum weer te geven, maar we komen best een eind.
De uniformiteit van het scherm krijgt dan niet het label ‘zeer goed’, maar is met 89% uniformiteit van de lichtopbrengst op 100% helderheid nog altijd erg goed. De kleurtemperatuur zien we wel meer afwijken dan we normaliter bij een beter IPS scherm verwachten, zo blijven de bovenste en middelste regionen van het scherm binnen de typische 1-4%, maar onderin zien we hier en daar afwijkingen van 7 a 8%. Het valt mij niet op, maar resultaten liegen niet.
De kijkhoeken zijn .. ergens tussen ‘ok’ en ‘niet bijzonder’. Feit is dat wanneer we een sterke hoek introduceren dat we de helderheid af zien nemen, iets meer dan gebruikelijk, en dat het beeld wat grauwer oogt. Anderzijds, een curved scherm als dit kijkt per definitie het prettigste wanneer je niet al te ver van het middelpunt afwijkt.
Backlight bleed is echter weer uitstekend. Niets.
Hier zien we ook mooi dat het scherm an sich gewoon heel erg goed zwart weer kan geven, vergeet niet dat dit op maximale helderheid is. Het is enkel de gloss die het scherm op sommige eerdere foto’s licht weergeeft terwijl het scherm uit stond.
Als we de bovenstaande grafieken vluchtig zouden bekijken en daarna bijvoorbeeld een blik zouden werpen op de Philips 272B7QPTKEB dan zou je wellicht denken dat we over een vergelijkbaar beeld zouden hebben, en dan laat ik de verschillen in afmetingen en de aanwezigheid van een curve even buiten beschouwing.
De realiteit is anders, en is ook de reden waarom ik de praktijkervaring ook even naar achter de resultaten heb getilt. Het voornaamste verschil zit in de coating, want de BDM4037 zit ergens tussen semi-gloss en holy-dat-is-glossy in. Voor een groot deel zal dat subjectief zijn, maar wanneer je in een ruimte met meerdere lichtbronnen één van de grote voordelen van een VA paneel, diepzwarte zwartwaardes, verloren ziet gaan vanwege reflecties dan vind ik dat toch jammer. Het is voor een deel ook gewenning wanneer je van veelal matte IPS schermen afstapt, maar bovenal zie ik toch vooral voor- en nadelen afhankelijk van de dingen die je met je scherm wilt doen.
Zo is het als multimedia scherm, denk aan films en series kijken, of zelfs gaming, gewoon een dijk van een ervaring. Achterover leunend in één van onze gaming chair samples en dan naar een 40” curved monitor kijken waar de kleuren praktisch vanaf spatten en waarbij de glans dan enkel het effect versterkt, is gewoon een hele ervaring. In hoeverre gaming ideaal is op zo’n 40’ scherm is vooral game afhankelijk, CS:GO op die afmetingen word ik bijzonder nerveus van omdat je het overzicht lastig behoudt, maar Civ, een MOBA game, of patience met life-size spelkaarten is best hilarisch.
Wat productiviteit betreft valt er ook veel te zeggen voor de netto werkruimte van een 40” scherm met 4K resolutie, maar ik heb moeite om er een echt pro werk scherm in te zien. Of het het paneel zelf is of de coating laat ik in het midden, maar voor bijvoorbeeld Photoshop of Excel lukte het mij niet om de betere IPS panelen los te laten. Waar ik zelf ook moeite mee had was de merkbare ghosting bij het scrollen door bijvoorbeeld excel bestanden. Het was opvallend gezien de subjectieve game- en film ervaring daar niet onder leek te lijden, zelfs niet nadat we het in tekst en spreadsheets zagen. In de zoektocht naar de oorzaak vonden we de uitkomst bij de test resultaten van Hardware.info, waaruit bleek dat de wit-zwart transities van dit scherm inderdaad matig waren. Vanuit een multimedia perspectief niet interessant, maar het is een flinke kanttekening voor zij die net als wij veel in documenten en spreadsheets moeten zitten.
Met onze eigen ogen vooral op IPS productiviteitsschermen of juist snelle gaming schermen gericht is het juist leuk om eens iets te ervaren wat een compleet andere kant op gaat. Nu lijkt de BDM4037 op papier weliswaar een mogelijk scherm voor productiviteitszaken, groot oppervlak, hoge resolutie, VA paneel, en zelfs de testresultaten lijken de review zelfs die kant op te sturen, maar in de praktijk zien we vooral een entertainment monitor voor thuis.
Want 40” is echt een heel, heel erg groot oppervlak. 27” waren we in een dag aan gewend toen we van 24” afstapten. 34” Ultrawides een week of twee, 32” 16:9 nog iets langer dan dat, maar zelfs met het scherm inmiddels enkele weken hier op tafel zijn de ogen nog niet getraind om snel op kleine details te kunnen focussen. Ik ben er redelijk van overtuigd dat je met het oog op productiviteit beter de breedte dan de hoogte op kan zoeken.
Behalve als programmeur wellicht zal je denken, of als iets van een grafisch vormgever, maar als we dan de curve in overweging nemen en de redelijk glossy coating van dit paneel die een eventuele grote standaard kantoor TL bak boven je bureau met alle liefde reflecteert dan denk ik dat ook daar betere oplossingen zijn dan dit grote monster. Daarbij is de responsetijd tussen zwart en wit slecht, maar tussen andere kleuren en grijstinten prima, wat hem in de praktijk toch primair prettig maakt voor doeleinden waarbij zwart-wit transities minder aan de orde zijn…
… zoals films, series of games. Wat de laatste categorie betreft kan je even zelf bedenken of jouw soort games profiteren van een groter scherm, en dus mega immersie, meer pixelruimte, of wellicht toch meer van een kleiner, sneller scherm, maar wat die geschikte games, films en series betreft is deze Philips BDM4037 wel echt een genot, naast wederom vooral indrukwekkend groot. De glossy afwerking helpt de reeds goede kleuren dan enkel nog meer tot hun recht te komen, en tot zover de afmetingen je al niet onder de indruk hadden zorgt het gepresenteerde beeld daar vervolgens w el voor. Als je veel met dergelijke media aan de slag gaat dan is dit gewoon een heel tof scherm om naar te kijken.
En hoewel 649 euro niet weinig geld is bij welke standaard dan ook blijft het natuurlijk wel een 40” scherm met VA panel, curve, 4K resolutie en de nodige extra’s en strakke afstelling af fabriek, dus heel gek is die prijs niet en in die prijs versus features balans kunnen we het ook accepteren dat de afwerking van het scherm niet heel bijzonder is wanneer we heel goed kijken, en nemen we genoegen met een nette indruk op een gangbare afstand van het scherm. Wel kan je je afvragen of de extra investeringen die Philips in dit scherm heeft gestopt, bijvoorbeeld om vier inputs elk met 1080p tegelijk weer te geven, of de strakke kleurcalibratie af fabriek, niet een beetje verloren gaat op de voornaamste gebruiksdoelen welke ik dit scherm uiteindelijk zie bedienen. Zo twijfel ik of dit het soort scherm is die je voor vier gelijktijdige streams in zal zetten, en profiteert film, serie of game gebruik niet echt van strakke calibratie boven een ‘goed genoeg’ resultaat. Ik had dan zelf liever een waardevol setje speakers in deze monitor zien ingebouwd, de huidige implementatie is niet meer dan menig andere standaard monitor: matig.
Anderzijds, niets mis met een accurate sRGB modus met top contrast, goede grijsbalans, uitstekende gamma, redelijke uniformiteit en weer uitstekend (gebrek aan) backlight bleed voor wanneer je wel in Photoshop of Premiere aan de slag gaat. Over goede prestaties klagen moeten we natuurlijk niet aan beginnen. Hoe dan ook hoop ik dat de positie van dit scherm een beetje duidelijker is geworden. Want we zien een aantal mooie positieve kanten en goede resultaten, maar ook hele duidelijke overwegingen bij de eventuele keuze voor dit scherm. Hoewel die afweging aan de koper is denk ik dat we wel voorzichtig kunnen stellen dat dit echt een scherm is die een specifieke groep bedient en voor hen ook iets moois neer zet, maar niet een breed inzetbaar ‘recommended’ in de wacht weet te slepen.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: