Philips 27E1N5600HE Review


Hoewel we tegenwoordig veel aandacht besteden aan de meest high-end monitoren zit niet iedereen te wachten op een monitor van 1000, 2000 of soms wel 3000 euro. Het zijn juist de 27”, 1440p monitoren met een normaler prijskaartje waar vaak de voorkeur naar uit gaat. En ook in dat segment komen nog genoeg nieuwe modellen uit, waaronder de Philips 27E1N5600HE, een IPS monitor gericht op (thuis)werkers met handige features zoals een USB Type-C aansluiting, een Windows Hello Webcam, een ergonomische voet, en een vleugje gaming dankzij zijn 75 Hz refresh rate.


Specificaties


Enfin, eerst even wat ruwe data bekijken. 27”, 1440p (of Quad HD), een IPS panel en een 75 Hz refresh rate, dat is vandaag de dag eigenlijk gewoon de mooie middenklasse. Net wat meer formaat dan schermen van vroeger zonder te overdrijven, een keurige resolutie waarmee je productiever bent dan een typische 1080p monitor en een IPS paneel is natuurlijk je enige serieuze optie als (thuis)werk je primaire doelstelling is. 60 Hz was lang de standaard, maar 120 en 144 Hz is inmiddels ook niet ongebruikelijk meer voor schermen die zowel gamers als thuiswerkers willen bedienen. 75 Hz is dan ook meer Thuisgebruik Plus zullen we maar zeggen: net wat soepeler, maar niet voor de fanatieke gamer.




Echter, omdat deze papieren allemaal vrij gebruikelijk zijn geworden komt het voor de Philips 27E1N5600HE wel volledig aan op de uitvoering. En fysiek hebben ze het goed voor elkaar: de stand is keurig stevig, metaal uitgevoerd, en zo goed ergonomisch als je kan hopen: ruim in hoogte verstelbaar, tilt, swivel, en 90 graden te roteren. VESA is ook aanwezig. Alleen het kabelmanagement had wat uitgebreider gemogen, al voldoet de huidige oplossing wel. Maar, vooral het platte design van de voet waar je makkelijk wat over heen kan schuiven wordt gewaardeerd.



Wat aansluitingen betreft heb je een enkele DisplayPort aansluiting, een enkele HDMI port, en USB Type-C. Dat laatste is geen vanzelfsprekendheid nog, maar wel fijn voor thuiswerkers met een laptop. Met 65 Watt power delivery en een USB hub kan je met een typische thin en light laptop ook met één enkele kabel alles via je scherm aansluiten: laden, toetsenbord, muis en display. Eén kabel in je laptop bij thuiskomst om van je werkplek te gebruiken, één kabel loshalen om op pad te gaan terwijl de vaste lader in je werktas zit. Punten voor praktische zaken.


Philips scoort nog meer punten op het featurevlak: er zitten speakers in die eigenlijk best ok klinken. Geen hoogvliegers, maar wel voldoende, en dat is geen vanzelfsprekendheid. Een andere focus feature is de ingebouwde webcam met Windows Hello ondersteuning: rap inloggen met facial recognition dus in plaats van een password. Hoewel de monitor punten pakt voor de praktische toevoeging trekken we punten af voor de beeldkwaliteit. Voor een monitor waarop de webcam een focus feature is had ik een goede camera kwaliteit verwacht, maar in de praktijk is die toch wat matig; niet anders dan een typische mid-range laptop. De meerprijs van 60 euro voor het model mét webcam vind ik dan ook lastig uit te leggen: enerzijds koop je voor dat bedrag geen IR camera met Windows Hello support, anderzijds koop je voor iets meer een webcam met een betere beeldkwaliteit. Wél fijn is de fysieke privacy slider, een fijne extra.


Een vergelijkbaar dilemma vind ik de OSD, een bekend pijnpuntje van Philips. Ook hier scoren ze eerst punten met de fysieke uitvoering: een joystick achterop werkt uitstekend. Het menu zelf is echter weinig intuitief ingevuld, en de controle erover eveneens. Gezien je normaliter niet vaak in het OSD menu zit te prutsen kunnen we dit nog wel door de vingers zien.


Waar het uiteindelijk om draait is het paneel, en die kunnen we het best beschrijven als “prima” voor een mid-range IPS paneel. Het contrast is met 830:1 een tikkeltje aan de lage kant, maar dat weet je bij IPS panelen, de helderheid is meer dan redelijk en geadverteerd (300 nits) met 327 nits. De dimbaarheid is redelijk met 47 nits als minimaal witniveau, en de witbalans (6300K) en gamma curve zijn goed, wat een neutraal, ogenschijnlijk “goed” beeld geeft. Het kleurbereik valt in dezelfde categorie: je hebt volledige sRGB dekking en een totaal gamut van ca 126,2% van het sRGB gamut, maar je komt te kort voor een volledige Adobe RGB en P3 dekking met 76,3% en 87,1% gamut respectievelijk. Voor wat foto- en video editten voor web content is dat prima, maar voor professionele video- en fotografen is dit dus een klasse te licht.


Volledige dekking van het sRGB Gamut is geen enkel probleem, en dat is normaliter alles wat je nodig hebt voor web content.


P3 gamut, vooral voor (print) grafische ontwerpers relevant, is mist wat.

Het enige wat we graag echt wat beter hadden gezien is de fabriekskalibratie. En dat is opvallend, want dat is juist waar Philips het normaliter uitstekend doet. Waar we bij praktisch elke Philips monitor in het midden of hoge segment een (dicht bij) perfecte kalibratie hebben gezien zijn de kleuren hier iets oververzadigd. Dat gaat voor zowel het standaard profiel als de sRGB modus, waarvan je hieronder de verificatie ziet: zoals je ziet allemaal iets te verzadigd.


Ook in de sRGB modus zijn de (sRGB) kleuren nog iets oververzadigd.

Geen drama, zeker niet voor normaal gebruik oogt het gewoon allemaal prima, maar als je echt nauwkeurige kleuren nodig hebt zal je dus zelf even willen kalibreren.



Conclusie


Zo blijkt de Philips 27E1N5600HE uiteindelijk eigenlijk precies wat ik er zelf vooraf had van verwacht. Ze hebben een redelijk, degelijk, maar niet uitzonderlijk 27” 1440p IPS paneel gepakt wat voor een typische iets-chiquer-dan-gemiddelde thuisgebruiker “goed” voor de dag komt en dat gecombineerd met een sterke featureset. Keurige compacte ergonomische voet, fijne aansluitingen inclusief USB Type-C met power delivery, en een webcam met Windows Hello ondersteuning. Vooral die laatste zijn belangrijk, want redelijke 1440p IPS schermen vindt je in de buurt van 200-250 euro, maar met USB-C en PD benader je normaliter al snel de 300. Pak een webcam erbij, en de prijs van 339 euro voor de 27E1N5600HE is goed te volgen.

Denk wel goed na of dat de features zijn die voor jou belangrijk zijn, want met zijn prijskaartje hikt deze Philips wel tegen nog snellere schermen aan die voor fanatiekere gamers meerwaarde zullen bieden. Ook moet duidelijk zijn dat Windows Hello weliswaar fijn werkt, maar wanneer een top webcam kwaliteit belangrijk voor je is je beter een losse camera kan kopen met een echt goede sensor.

Zoals vaker is het dus een gevalletje “if the shoe fits”. Voor gamers en prijsbewuste kopers hebben we twijfels, maar voor iedereen voor wie deze 27E1N5600HE de features op het wenslijstje keurig afvinkt is het een fijn en niet onredelijk geprijsd paneel. En met zo veel monitoren op de markt, is dat eigenlijk gewoon het hoogst haalbare, zeker in het middensegment met tientallen, zo niet honderden alternatieven. “Recommended” voor zijn beoogde doelgroep.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.