Phanteks Enthoo Pro M TG Special Edition & Halos RGB fan frames
Van Phanteks hebben we het nodige voorbij zien komen. Soms bizarre nieuwe ontwerpen, zoals de Shift en Shift X die we onlangs zagen en die overigens briljant mooi zijn, maar soms ook ‘gewoon’ refreshes van bestaande behuizingen. Vandaag bekijken we in beide categorien een product: de tempered glass refresh van de Enthoo Pro M behuizing, en een setje opvallende nieuwe accessoires. De Halos en de Halos Lux, we bekijken beide, voegen RGB verlichting toe aan bestaande non-LED fans.
Wut? Ja precies, ik moest ook even goed kijken toen ik ze voorbij zag komen. De Enthoo Pro M met glas tegen 10-15 euro meerprijs konden we ons redelijk inbeelden, maar een accessoire die je op je bestaande fans zet? Klinkt ergens best logisch, en het is precies die gedachte die we Phanteks wel vaker succesvol zien ombouwen naar echte producten. Beschikbaar in een chique aluminium uitvoering a ca 20 euro een concurrent voor menig RGB fan, of in ca 10 euro kostende plastic uitvoering, en aangestuurd niet door een matig ontwikkeld ‘me too’ softwarepakket, maar gewoon door hem op je Aura sync, Mystic Light, RGB Fusion of hoe al die softwarepakketten dan ook heten van de moederbordfabrikanten, danwel direct op de RGB controller van de meeste Phanteks cases zelf.
De Enthoo Pro M TG is verkrijgbaar in geheel zwart a 99 euro, of in zwart-witte ‘special edition’ zoals hij bij ons staat a 114 euro. Beide modellen komen met twee 140mm fans, maar bij de special edition zijn beide voorzien van de Halos fan frames voor RGB-love. Omdat fan frames los bekijken wat zinloos is combineren we de twee producten dan in één review.
De buitenkant
De Halos komen we zo bij terug wanneer we inbouwen. Eerst even de Enthoo Pro M TG van buiten. Zoals bekend van Phanteks de dubbele doos, een fijne keuze, met daarin zoals we ook van Phanteks gewend zijn een voor de prijsklasse stevig gebouwde, netjes afgewerkte behuizing met de nodige aantrekkelijke elementen zoals de geborstelde afwerking en het strakke interieur dat nog beter tot zijn recht komt met glas dan acryl. Nee, over de meerwaarde van glas boven acryl hoeven we het eigenlijk niet te hebben, zeker niet zolang meerprijzen beperkt blijven tot ca 1-2% van je totale buildkosten.
Phanteks heeft de nodige dicht-van-voren cases in het assortiment, maar de Pro M is duidelijk meer airflow focussed met de grote mesh grill voorop, iets wat we al kenden van de originele Pro M uiteraard. Nu is het prima gepast om Phanteks de nodige veren in hun I/O shield te steken, het is objectief lastig om een rondje rond deze case te doen met ogen en handen en dan echt iets te klagen te vinden; zelfs eenvoudigere zaken zoals het magnetische rooster bovenop zijn dermate netjes uitgevoerd dat er weinig tegenin te brengen is. Maar het is ook onze taak kritisch te kijken, soms voorbij wat je voor je neus hebt staan. Zo heeft Phanteks naam gemaakt met innovaties die zo simpel leken nadat ze het deden maar andere fabrikanten simpelweg niet aan hadden gedacht, en zoals vaker met refreshes is er van echte innovatie niet veel sprake. Vooruitstrevend als het frame ontwerp was, de concurrentie heeft ook niet stilgezeten en het interieur blijft (op hier en daar een detail) gelijk aan wat we ruime tijd terug al zagen in de Pro M en Evolv ATX. Nu ben ik er volledig van bewust dat wat ik vraag (iets echt nieuws, bijvoorbeeld een nieuw systeem voor het glaspaneel montage of dat het glas binnen het frame valt) niet heel eenvoudig is, maar we kunnen niet negeren dat dit design van binnen en buiten tot op zekere hoogte meer van hetzelfde is.
De binnenkant
Echter gezien cases het grotendeels van smaak moeten hebben is dat zo gek ook echt niet, als pc bouwer kan je nu op basis van de vele beschikbare builds prima ideeen opdoen, of zelfs met zekerheid controleren dat wat je in gedachten hebt ook gaat passen. En of het nu hetzelfde is als de vorige variant of niet, we zien er weinig mis mee, behalve dat de sticker-plakker in de fabriek wel scherp moet blijven. Mocht je nog met een case van een paar jaar terug zitten zal het even slikken zijn hoeveel makkelijker het is geworden, en ‘waarom je niet eerder over bent gestapt’.
PSU shroud uiteraard onmisbaar als mega tijdbesparing, SSD optie in het zicht op de shroud, reservoir optie naast de expansiesloten, van de voeding enkel de zijkant in het zicht en we zien rubberen voetjes tegen demping, en opvallend: de Pro M is één van de weinige moderne cases die zich richt op strakke builds maar nog wel een 5,25” bay optie heeft.
Zoals gezegd krijg je bij de Pro M TG en de Pro M TG SE twee 140mm fans, waarbij het enige verschil is dat ze de fan achter naast het model die al voorin zat hebben geplaatst en daar Halos fan frames op hebben gezet. Twee 140mm fans achter een mesh frame als intake levert in de praktijk zelden iets anders dan een goede koeling. Kijken we nog een beetje rond binnenin dan kunnen we hooguit zeggen dat het wellicht wat druk is met de vele schroefgaten wanneer je ze niet gaat inzetten voor custom water waar ze eigenlijk voor zijn bedoeld.
Achterop: twee SSD sloten, de bekende velcro strips voor kabelmanagement, en de optie om twee 3,5” drives te plaatsen.
En de specs, voor de compleetheid:
Halos fan frames
De special edition komt dus al met twee halos frames, maar we bekijken ook even wat we krijgen als je ze los koopt. De duurdere aluminium Lux uitvoering overtuigd in elk geval met de luxere verpakking en presentatie wanneer je dat doosje open klapt. Phanteks-stijl verwennerij.
Het concept is simpel, het is een dun bracket welke je op je fan schroeft, met handige extra dat je de fans kan daisy-chainen en dus geen tig moederbord headers hoeft te hebben. Meer is het niet. Phanteks geeft aan dat het zowel met witte fans als zwarte fans prima werkt, al is het effect op zwarte fans uiteraard minder sterk. In theorie zouden we het op Noctua fans kunnen plakken, maar ik begrijp dat wanneer je dat doet je zowel de advocaten van Phanteks als die van Noctua op je dak krijgt voor het uitvoeren van ongepaste en sociaal ongewenste handelingen.
Hoewel de uit één stuk aluminium gemaakte Lux versies duidelijk chiquer zijn geeft de plastic variant wel de nodige druk. Het is namelijk wel zo dat wanneer het design niet net even anders was geweest (lux variant op tafel en achterin, non-Lux voorin de case) dat het lastig zou zijn om ze van elkaar te onderscheiden. Zelfs met net even dat andere randje is het op de foto al lastig waar te nemen, wat enkel lastiger wordt wanneer je later het zij- en voorpaneel er weer op zet. Daarbij concurreert de non-Lux feitelijk niet met RGB fans; de goedkoopste modellen zijn gewoon niet bijster aantrekkelijk terwijl de Halos een net resultaat neerzetten, en we zien de Halos Lux wat prijs betreft de betere (of in elk geval beter-RGB uitgevoerde) separate fans aardig benaderen. Op RGB en effect niveau kan het zeker mee, maar vooral wanneer je dan al fans had liggen. Ik vermoed dat Phanteks de Halos Lux vooral ziet als accessoire voor builds waarbij er in de verste verte niet op wat tientjes wordt gekeken, zoals die van Enthoo Elite eigenaren wellicht. De non-Lux Halos echter, voor de massa? Volgens mij zal het resultaat wel aanspreken.
Front eraf, hier zitten ze er al op vanuit de fabriek, maar normaliter schroef je ze er dus zo op zonder verdere moeite
Het effect is wel redelijk uniek, waardoor ik de combinatie met de meer typische Cooler Master LED fan op de MA610P airkoeler niet heel strak vindt. Waterkoeling in je case, en dan Halos op al je casefans, klinkt aantrekkelijker dan Halos combineren met andere fans. Wel handig: mocht je geen RGB header vrij hebben kan je ze ook op de case aansluiten, deze is ook in staat om een tiental kleuren aan te sturen, wat dan ook weer matcht met het statuslampje bovenop.
Inbouwen
Even één stapje terug naar de case. Inbouwen en Phanteks (tower) cases, veel makkelijker komt het niet dan dit, althans niet met een dergelijke retail-product build. Kabels dumpen we onder de cover, kabels achterin vormen geen uitdaging, en we zien een zee van ruimte voor processorkoeling en grafische kaarten.
Wat opmerkingen op basis van onze build:
– Full-size ATX borden zoals de hier getoonde Asus ROG Maximus X Hero (Z370) komen het beste tot hun recht; ga niet voor extra brede borden zelfs als het in theorie past, dat maakt kabelmanagement lastiger. Dito voor smallere borden.
– Je hebt bovenin niet gek veel ruimte wanneer je voor waterkoeling op basis van 140mm radiatoren wilt gaan; 48mm en je zit tegen het geheugen aan, en de meeste kits zijn breder. 240mm AIO sets of custom water op basis van 120mm breedte is aan te raden; de meeste combinaties blijven onder de 68mm die je dan hebt.
– Standaard kan je twee 3.5” drives kwijt en twee 2.5” SSD’s, je kan dit echter uitbreiden met brackets.
– Onze 140mm diepe Seasonic Focus Gold is net wat korter dan waar Phanteks vanuit gaat, een voeding van 150mm of langer oogt net strakker. De Prime Platinium was echter even bezig.
– Ik vind het zelf mooier om die vier dopjes waar de SSD in kan komen te hangen in het zicht blijven. Mijn advies zou zijn een strakke zwarte SSD te pakken (iets als een 850 Evo) en dan één van de brackets van achterin naar voren te halen.
– Voor de special edition: Combineer Halos fans met andere Halos fans voor wat beter matchende verlichting in plaats van fans met vooral licht vanuit het midden.
– Schroef de 5,25” bay eruit, is ook strakker.
Maar, al met al een eitje, en volgens mij prima resultaat. We testen niet consequent met dezelfde hardware, we geven de voorkeur om juist consequent aantrekkelijke of in elk geval passende systemen te tonen, maar dat het met deze hardware eenvoudig was om de build zowel stil als koel te houden zal vanzelfsprekend zijn. We hebben eea aan tests doorlopen met onder andere deze GTX 1070 Ti in de case, maar ook wat overclocken met deze koeler betreft, en daar komt simpelweg geen op welke manier dan ook relevant resultaat uit.
Conclusie
Maar dat is een case kopen in a nutshell: Stap A – Je moet hem mooi vinden, en dan stap B – controleren dat jouw gewenste hardware past en te koelen is, mogelijk gevolgd door stap C – zorgen dat hij stil is. Vind je dit mooi, go for it, we zien objectief op basis van een i7-8700K en GTX 1070 Ti build geen reden om het niet te doen, en een 1080 Ti gaat ook geen punt worden. Als mesh-front case is er iets meer focus op airflow dan geluidsproductie, maar met een beetje handig componenten uitzoeken is er zelden een reden om op iets anders dan een fluisterstille (doch koele) build te komen. Hou er wel rekening mee dat het echt een mid-tower is, en hoewel er een sterke custom loop feature focus is je als beginner best even zal moeten passen en meten. Ook als je voor AIO’s gaat wat hier met het glas goed in gaat staan doe je er verstandig aan even de specs door te nemen, want bovenin een 280mm knallen is in veel gevallen lastig; 240mm is veiliger. Overigens denk ik dat wanneer je een paar honderd euro in custom water gaat stoppen je geen 100 euro case pakt, maar dat terzijde.
Als refresh van de Enthoo Pro M met tempered glass was het niet echt fair om ergens echt innovatie te verwachten, iets waar we Phanteks met elk nieuw model toch wel punten op hebben zien scoren, maar ondanks dat glas gewoon tig keer beter is dan acryl ontkomen we niet aan de opmerking dat deze behuizing in feite niet heel anders is dan de Evolv ATX en de Pro M (beide gebaseerd op hetzelfde frame) die twee jaar geleden uitkwamen. Begrijp mij niet verkeerd, het is nog altijd een uitstekend en capabel frame en het gemak waarmee je een beetje uitziende build in elkaar knalt (dankzij het PSU shroud, velcro ties, SSD brackets, grommets, etc) is nog altijd uitstekend, maar deze cases zijn nu deel van een flink groter geheel die onder die noemer vallen. Overigens nog genoeg fabrikanten die na 2-3 jaar van dergelijke mooie features nog niet snappen dat ze op die manier indruk kunnen maken, maar Phanteks staat niet langer alleen.
Niet dat dat per sé uit maakt, want zoals we in de eerste alinea al concludeerden gaat het er primair om dat je ze mooi vindt en zelfs als we hier en daar al iets andere kleine nieuwigheidjes zien wat inbouwgemak betreft valt het te betwijfelen of dat je gaat overtuigen om een andere keuze te maken. En we moeten Phanteks consequent één ding geven: ze hebben duidelijk hun eigen karakter, terwijl ze de bouw- en afwerking ook gewoon uitstekend voor elkaar hebben en het daar dan ook niet laten liggen. Helemaal wanneer we de prijspunt bekijken is het niets anders dan heel veel waar voor je geld.
Toch is de review van vandaag niet vrij van een echt nieuwtje, met wederom zo’n product wat heel erg logisch lijkt maar niemand eerder had bedacht om door te zetten. De Halos fan frames zijn een heel tof concept en ik denk dat Phanteks een hele slimme keuze heeft gemaakt om niet ‘nog een andere RGB kit’ op de markt te brengen ondersteund door ‘nog een ander softwarepakket’. Het feit dat je bestaande fans redelijk goedkoop kan rgb pimpen is erg netjes, en zeker wanneer de fan aan vervanging toe is blijft je RGB verlichting overdraagbaar en in dezelfde stijl, al is de aantrekkingskracht wellicht ietwat minder wanneer je zowel fan als frame nieuw los moet gaan kopen. Aan de andere kant, er is al geen gebrek aan wat luxere RGB fans, dus dat ze daar niet op gaan concurreren lijkt mij alleen maar prima, wat overigens best lastig zal zijn gezien de RGB effecten van de NZXT Aer en Corsair LL of hoe dat ding dan ook precies heet. Vooral de manier waarop deze aansturing gaat, of via een RGB header op je moederbord (met daisy chain), danwel direct op je Phanteks case waarbij je via de knop de nodige kleuren kan laten weergeven, zorgt dat ze heerlijk makkelijk in gebruik zijn, en dus echt even anders zijn, en dat juichen we enkel toe.
Met zo’n 20 euro per stuk zijn de duurdere Halos Lux frames duidelijk wat meer op een niche gericht. Het zijn harstikke mooie aluminium blokjes, maar wanneer je ze achterin je case verstopt is het lastig om de meerwaarde terug te zien. Ze kennen dezelfde voordelen als de standaard Lux, maar lijken vooral interessant wanneer je voor specifieke omstandigheden waarbij het frame goed in het zicht zal zijn wat extra geld uit wilt geven. Even prima als je daar een doel voor hebt, maar zie het als compliment voor de non-Lux versie dat die al een dik prima uitstraling bieden en voor de meeste situaties het doel weten te bereiken.
Al met al, weer twee maal (of drie maal?) en hele dikke prima voor Phanteks en wat ze op de markt zetten.
Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: