Zoals vorige keren zal ik met foto’s stap voor stap het inbouwen laten zien. Ik zal dit met het AMD systeem laten zien, met het Intel systeem is niets echt anders en dat zou dan dubbelop zijn. Enkel gebruik je dan de meegeleverde backplate in plaats van de stock AMD backplate.

Waar de TC12DX bij AMD systemen enkel in een beneden-naar-boven positie gemonteerd kon worden, kan de TC14PE gelukkig wel in de meer traditionele voor-naar-achter stand worden gezet.

We beginnen met de processor, mooi schoon, en klaar om een serieus koelblok te verdragen.


De standaard aanwezige backplate blijft gewoon lekker op zn plaats.


Met wat schroefjes en afstandsbuisjes zetten we de eerste delen in elkaar, allemaal niet zo spannend.


Vervolgens moeten we het koelblok voorbereiden. Het plaatje met de twee geveerde schroeven moeten we op het blok monteren, het vereist dat we een schroefje vastzetten in het midden van de twee koelblokken. Gezien het schroefje wat te zwaar is voor een magnetische schroevendraaien, en ik geen kleine handen heb, dacht ik even dat ik wat hulp nodig had van een pincet. Echter als je het koelblok ondersteboven zet kan je eenvoudiger het schroefje met de hand vastzetten. Wel daarna even goed vastzetten met een schroevendraaier natuurlijk.



Tja, daar kom je met je hand niet eenvoudig tussen…



Vanaf de andere kant kan je er echter prima bij.

Hoewel het ook achteraf kan vind ik dit een mooi moment om de dempingstrips te plaatsen. Deze 6 rubberen strips plaats je tussen het koelblok en de ventilatoren, en voorkomt resonantie.



“Our Heatsink will block out the sun!”. Het begint een beetje donker te worden in de case met dat giga zwarte koelblok. Eerst een beetje koelpasta op de processor natuurlijk, vervolgens plaatsen we het blok, en is het simpelweg 2 schroefjes aandraaien om het blok muurvast te zetten. Schroef niet eerst één schroef helemaal vast, dan krijg je de tweede niet aangedrukt. Een enkele draai aan beide schroeven dat het blok er recht op zit, en vervolgens beide stap voor stap strakker aanschroeven. Zoals altijd, stevig is goed, forceren is niet de bedoeling.



We zien nu al dat het koelblok over de eerste twee geheugenmodules valt. En dan zit de ventilator er nog niet op…


Wel fijn is dat de PCI-E sloten vrij blijven, sommige grote koelers vallen soms over het eerste PCI-E slot, maar daar is bij de TC14PE geen sprake van.


Bijna klaar, enkel de ventilatoren nog. In de gaten van de ventilatoren klikken we de kleine plastic oogjes, en vervolgens halen we de fan clips daar door heen.




Het plaatsen van de ventilatoren is met deze clips een eitje, zowel voor de voorste, als de ventilator in het midden van het koelblok. Fans ophangen is regelmatig een puntje van frustratie, dus het is fijn dat Phanteks een prettige oplossing heeft bedacht bij de TC14PE.






Dan rest enkel het aansluiten van de kabels. De meegeleverde fan splitter is een prima oplossing om beide ventilatoren op je cpu_fan header aan te sluiten, maar een fancontroller kan natuurlijk ook. In elk geval is het bouwen prima eenvoudig te doen, ook voor beginnende bouwers.

Na het inbouwen van de ventilatoren zie je pas echt hoe gigantisch de TC14PE is, vergeet niet dat hij hier in een forse Cooler Master Cosmos SE zit. Na het plaatsen van het koelblok zag ik al dat het blok over de eerste twee geheugensloten viel, met de ventilator aan de voorkant van de koeler zien we in die hoek praktisch niets meer van het moederbord; je zal het dus bij standaard hoogte geheugen moeten houden, al zijn die hoge heatspreaders tegenwoordig toch eigenlijk vooral voor de show. De Corsair Vengeance LP modules die ik gebruik zijn in elk geval prima.


Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.