Samenvatting


De Phanteks P300 is de chicste case onder de 60 euro die we kennen. Staal en glas, een net chassis, PSU shroud, wat kabelafwerking, en zelfs een kleine RGB feature? Er valt gewoon niets aan af te dingen voor de vraagprijs; een stapje beter kost je al snel 20-30 euro meer. Ga je voor een high-end build, wat op zich echt niet misstaat, koop dan wel een extra ventilator (of twee), van een enkele stock fan achterin moet je niet te veel verwachten. Een overtuigende 9/10.



Phanteks P300 review


Een goede case is goud waard, en ik heb meermaals gezegd dat meer dan het minimum investeren in je behuizing echt de moeite waard is. Maar als je echt niet meer dan een paar tientjes uit kan of wil geven, wat doe je dan? Concessies tot het minimum beperken.

Phanteks maakte wat gedurfde claims omtrent hun 59 euro (hier en daar voor nog een paar euro minder te vinden) kostende P300. Geen plastic en acryl, maar metaal en glas zoals normaal in het hogere segment, en zonder dat je met een chassis uit het jaar nul moet werken. Dat was reden genoeg voor ons.

De Phanteks P300 komt in verschillende kleurstellingen, allen kosten je normaliter zo’n 59 euro, give or take a few.

Specificaties



We moeten toch even bij de specs stil staan, want voor een case van deze prijs zijn die indrukwekkend. Staal en glas boven plastics, ruimte voor waterkoeling in een anderzijds toch zeer compacte tower, sommige E-ATX borden passen er zelfs in, en ze hebben zelfs een bescheiden RGB feature toe weten te voegen. Het enige wat we soms beter zien is het standaard aantal fans; 1 houdt niet over.

De buitenkant


De eerste reactie was een eerlijke, natuurlijke “F-ck he!”. En eigenlijk had Phanteks de buit daarmee al binnen, want we kunnen ons geen sub 60 euro case voor de geest halen die een dergelijk positieve indruk van luxe over wist te brengen. Zoals vaker met Phanteks is de witte variant in lak gespoten waar de zwarte vermoedelijk een iets andere afwerking zal hebben, maar dit is gewoon indrukwekkend spul.






Het glas valt netjes in het frame, iets wat we ook zelden zien in het algere segment, en de zwarte randjes om de chassis randen van je case te verbergen zijn altijd fijn. Wel zien we gewoon thumbscrews, geen gekke hippe oplossing, maar eigenlijk ben ik al dolblij dat we gewoon glas hebben.

In grote lijnen is de afwerking gewoon goed te noemen, we moeten aardig stevig inzoomen om wat kleinigheidjes op te merken, maar waar we daar op 100 euro een bescheiden kanttekening van zouden maken voelen we ons hier geneigd om te stellen dat dit wel je laatste zorg zal zijn als budget kast koper. Geen hond die op 2 centimeter zijn case zit te inspecteren.




Twee USB 3.0 poorten lijkt ons prima passend. Tevens zien we een fan optie bovenop met filter. Had van mij dicht gemogen, maar goed.

Achterop en onderop geen verrassingen, gewoon netjes, doet niet onder voor duurdere units.



De binnenkant


Halen we het zijpaneel en voorpaneel eraf dan moeten we Phanteks toch een complimentje geven. Het zijn gewoon keurige kwaliteit panelen. Het glas is iets dunner dan bij de luxere versies, maar ook dat zal niemand opvallen die niet een collectie luxere cases ernaast zet.




Het chassis zelf is geen topmodel, maar wederom iets wat zelfs voor 40 euro meer niet negatief op zou vallen. Hij mist de extra features van enkele luxere opties, maar de cruciale core zoals de PSU cover en een afwerking voor je kabels zijn gewoon aanwezig. Een enkele fan verzorgt de standaard koeling.





Opvallend is de keuze om de HDD’s via de voorzijde te installeren, maar ook dat is eigenlijk ook best prima te doen.


Achterop dan. Wat basic ten opzichte van de iets duurdere NZXT H500i, maar we zien ruim cable management aan de voorzijde en ruimte voor twee SSD’s. Wel jammer dat je slechts één bracket erbij krijgt, want een tweede los bestellen is altijd moeite.





Onze build


Installeren dan, wat dankzij een helder document en een simpel doosje met schroeven allemaal prima verloopt. Voor dit prijspunt noemen we dit gewoon verzorgd.

– Scythe Choten
– 2x Phanteks PH-F120MP
– 2x Phanteks PH-F140MP
– 2x Phanteks Halos Lux 120mm digital-RGB fan frame
– 2x Phanteks digital-RGB LED strip.
– ASUS ROG Maximus X Hero
– Intel Core i7-8700K
– ASUS ROG Strix GeForce GTX 1080
– Kingston HyperX Predator RGB (32GB, 4×8)
– Samsung 960 PRO 1TB
– Seasonic Snow Silent Platinum 650W

Een mooie wit gespoten case, dus eindelijk een moment om onze gloednieuwe Seasonic Snow Silent voeding voor witte pc builds in te zetten. Helemaal dol want het is een prachtig ding, maar helaas was het plezier van korte duur gezien we er 5 minuten later niets meer van zagen. Enfin, voor het gevoel dan maar.




Hoewel de koeler zelf redelijk betaalbar is kunnen we het geheel met de extra fans en RGB natuurlijk redelijk gepimpt noemen voor wat in essentie een budget case is. We moeten echter toegeven een beetje weg te zijn van wat Phanteks met hun digital RGB fan frames doet als je ze op een strak witte fan zet. Het is een pastel feestje die door middel van Asus Aura Sync verdomd goed voor de dag komt.





Geheel voor de show is het overigens niet, want de gesloten voorzijde en het gebrek aan actieve ventilatie maakt de toevoeging van een ventilator voorin geen overbodige luxe wanneer je een heethoofd van een processor combineert met een GTX 1080. Ook hiervan kunnen we zeggen dat wat wij hier doen wellicht overkill is voor een betaalbare case, of dat de verhoudingen wat scheef lopen, maar gezien het visuele eindresultaat durf ik wel te stellen dat deze P300 prima dienst kan doen zelfs als je totale build veel luxer is. Tel er dus enkel minimaal één extra fan bij op als je dat doet.



Positief vooral het gemak waarmee de kabels naar achteren worden gewerkt. De ruimte direct achter het moederbord is niet heel extreem, maar ook geen echte beperking. Daarbij is er genoeg ruimte in de goot aan de voorzijde, en tevens onder de PSU shroud om kabels te dumpen. Niets, maar dan ook niets doet ons tijdens het bouwen en afwerking herinneren aan het prijspunt van de P300.

Zetten we de combinatie aan het werk dan zien we redelijk nette scores. Beperken we ons tot 40 dBA op 50 centimeter dan zien we dat onze GTx 1080 op 75 C uitkomt. Ter vergelijking, de Cooler Master H500M met glazen voorpaneel kwam met die GPU op 72 C, met mesh voorzijde op 68 C. Dat is wel een significante toename, maar nog altijd ruim binnen redelijke marges. De processor komt op 64 C uit met de Choten met Phanteks fan en Halos Lux erop. Ter vergelijking: met de standaard ventilator kwamen we op 60,5 C op de testbench. Weet niet zeker welk verschil de fan uit maakt, maar het is hoe dan ook een bescheiden verschil voor een vergelijking tussen testbench en case.

Let op, dat is dus wel –met- twee ventilatoren vooraan. Hierdoor voelen we ons versterkt in het gevoel dat als jij een dergelijk zware build gaat bouwen, dat minimaal één intake ventilator geen overbodige luxe gaat zijn.

Showcase


En hier ging het om. Dikke kudos aan Phanteks voor hun addressable RGB gear, die dankzij een zeer groot aantal LEDjes en uitstekend soepele overgangen echt fantastisch voor de dag komt. Goedkope oplossingen zij het niet, maar damn. Zeker gecombineerd ook met dat HyperX geheugen; niet de meest in-your-face van de RGB modules, maar de meer bescheiden look werkt goed met de pastelkleur-op-wit effecten van Phanteks.










Conclusie


Lange conclusies zijn vaak reden tot zorg maar onvermijdelijk vanwege de nodige nuance. De P300 maakt ons leven echter eenvoudig genoeg dat de conclusie geheel als Tweet had gekund: een echt uitzonderlijk goede case waar zelfs met een hoger prijskaartje geen kwaad woord over te zeggen valt, of nog korter: de meest chique case tot 60 euro die ik ooit heb gezien. We kennen veel cases, maar ik ken geen case die op dit punt dergelijke materiaalkwaliteit, afwerking en looks zo goed weet te combineren. Vanaf het eerste moment was het “Dit ding is nog geen 60 euro??”, en dat gevoel leeft nog.

Goed, er blijven altijd redenen om meer te investeren. Zo kan het chassis altijd nog wat luxer intern getuige onze recente 80-100 euro case vergelijking, meer ruimte is soms handig voor complexere builds, en als je een echte high airflow case zoekt zit je hier ook niet aan het goede adres, maar dat valt in het niet naast al het positieve en vooral naast de vele kanten waar je met dit ding direct uit de doos heen kan. Dit is niet alleen genoeg voor tal van builds, dit is gewoon heel dik voor tal van builds. Het enige waar je met een iets dikkere build naar wilt kijken is een extra ventilator, want een enkele unit is dan wat krap, iets wat in de iets luxere versies dan vaak weer inbegrepen zit.

Het feit dat je een strak in de lak gespoten stalen case krijgt in plaats van plastic, verzonken tempered glass op dit prijspunt, een RGB element(je) en controller, een strakke PSU en kabelafwerking, en inbouwgemak waar je u tegen zegt zijn gewoon keiharde argumenten waar geen directe concurrentie voor is; de concurrentie kost je minimaal een paar euro meer. De volgende stap zou iets van een H500 zijn, a 79 euro; een derde meer wat op dit prijspunt gewoon een gigantische stap is. Hij is wel wat aan de kleine kant voor een tower, maar ruimte voor waterkoeling is er alsnog (mits je GPU niet te lang is) en we vinden het juist aantrekkelijker dat wanneer gecombineerd met een luchtkoeler er geen sprake is van een mega ruimte aan de voorzijde.

Ga je voor een high-power build, die in deze case overigens echt niet misstaat, zorg dan voor wat extra ventilatie voorin; dan zit je goed en dikke kans dat je je in je handjes wrijft dat je geld over had voor een luxere GPU of CPU. Maar niets doet af aan het feit dat wij echt heel dik overtuigend zijn van wat Phanteks hier op tafel zet voor een paar tientjes. We laten ons graag door de concurrentie overtuigen dat we ongelijk hebben, maar ik heb er een kneiterhard hoofd in dat we snel zullen afstappen van de overtuiging dat dit -de- sub 60 euro case van dit moment is.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.