Een iets andere review indeling vandaag. We beginnen met de Phanteks Enthoo Mini XL in de basis uitvoering. Voordat de dual-system uitvoering kwam was de Mini XL namelijk een uit de kluiten gewassen Micro-ATX behuizing. Wat verpakking betreft geen klagen, netjes om te zien en goed stevig.


De kast zelf is herkenbaar Phanteks. Het lijkt echter een combinatie van de Enthoo Primo met de wat opvallende zijkant met hoogglans kunststof (waar een LED-lijntje in zit, gaan we zo bekijken) en de Enthoo Luxe die deze wat gesloten uitvoering al eerder toonde. Aan de rechterkant zien we wat roosters voor o.a. de voeding (rechts boven) en optionele extra ventilatoren voorin voor de HDD’s (die overigens standaard geheel afgedekt zijn en waar dus geen stof in kan komen als je geen ventilatoren plaatst). De linkerkant is weer voorzien van het gespleten-venster. Aan de achterkant zien we een wat aparte waar het Micro-ATX bord ongeveer de helft van de behuizing in neemt, en waar boven ruimte is voor een flinke radiator, de voeding, of zoals we straks gaan zien een extra systeem.





Terug naar de voor- en bovenzijde zien we een keurige afwerking met gezandstraald aluminium afwerking. De aan-/uitknop bevind zich aan de bovenkant van de voorkant, en op de bovenkant zien we de overige aansluitingen en knoppen om de verlichting aan te passen, de (afgedekte) USB poorten, en de audio aansluitingen. De bovenkant heeft een stalen (op stof gefilterde) mesh. Het valt niet mee een zwarte behuizing goed in beeld te brengen, maar Phanteks lijkt weer uitstekend werk afgeleverd te hebben met een stevige behuizing met dito dikke uitstraling.




Het interieur is weliswaar opvallend, maar ook herkenbaar Phanteks met o.a. de gesloten afwerking van het HDD en ODD gedeelte en hoewel de PSU cover in eerste instantie afwezig lijkt moeten we niet vergeten dat die bovenin zit, en dus wel degelijk buiten je zicht zit. De indeling is in de basis dus wel apart, met ruimte voor een Micro-ATX moederbord en een enorme bak ruimte er boven voor waterkoeling, bijvoorbeeld met radiator aan de achterkant of een radiator bovenin die zo dik kan zijn als je maar wilt. Die ruimte bovenin lijkt in eerste instantie aardig overdreven, maar daar komt verandering in.




Net als eerdere Enthoo’s kan je de Mini XL aardig uit elkaar halen. Voorkant en bovenkant komen eenvoudig los, en ook extra ruimte maken voor grafische kaarten is geen punt. Zonder voorkant zien we daar de twee 140mm ventilatoren en zonder bovenkant zien we dat we ruimte genoeg hebben voor een flink dikke 280mm of 360mm radiator.




De achterkant geeft een beetje meer inzicht in de indeling. Zes trays voor HDD’s, twee mooie brackets voor SSD’s, ruimte voor flink dikke voedingen bovenin, en dat natuurlijk aangevuld met de PWM fan hub en een zee aan ruimte voor kabelmanagement. De klittenbandstrips ontbreken niet, en dat alle kabels zwart zijn uitgevoerd lijkt mij ook vanzelfsprekend. Hou er wel rekening mee dat je één SATA power aansluiting nodig hebt voor de PWM fan hub, en één voor de LED lijnen aan de buitenkant van de behuizing.




Het interieur is dus typisch Phanteks genieten: nette afwerking, prettig om in te werken, en je krijgt er zowaar zin van om een leuk systeem mee te maken. Een ander onderdeel dat dat ten goede komt is de manier waarop accessoires geleverd worden. In de grote accessoires doos zit een bracket om een radiator te plaatsen aan de zijkant van de behuizing, een bracket voor een pomp, een bracket voor een radiator, en alle schroefjes netjes voorgesorteerd in een klein doosje. Heerlijk.



Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.