Geen enkele Phanteks behuizing stelde tot dusver teleur, en ook nummer vijf laat een knappe indruk achter. Wel mag duidelijk zijn dat de Mini XL een echte niche behuizing is, en geenszins een vervanging voor de Enthoo Pro, Luxe, Primo of Evolv ATX voor de typische gamer of pc enthousiasteling, waardoor hij vermoedelijk niet direct op ieders shortlist zal komen te staan. Er zijn wat verschillende gebruiksdoeleinden te bedenken om twee systemen in één behuizing te combineren, zoals bijvoorbeeld een NAS of mini server of extra workstation in je vaste pc in te bouwen, maar de Phanteks Enthoo Mini XL lijkt zich toch vooral op streamers en youtubers te richten, een doelgroep waarvan ik weet dat er een aantal regelmatig twee systemen mee slepen naar evenementen. Gezien die specifieke doelgroep heeft het ook niet veel zin om heel diep in te gaan op alternatieven of de positionering op de markt, maar draait de review meer om te laten zien wat mogelijk is, en om eigenlijk te bevestigen wat je van te voren al wist: Phanteks maakt gewoon verdomd tof spul.
Die doelgroep kan nu niet alleen hun streaming- en game-pc in één behuizing combineren om ruimte te besparen, maar ook relatief eenvoudig zorgen dat hun systeem er vervolgens super uit ziet, geen onbelangrijke eigenschap als je je systeem graag laat zien. Dat laatste helpt Phanteks natuurlijk graag met optionele LED-strips en mooie verlengkabels, maar in dit segment mag de kracht van visuele upgrades niet onderschat worden en ga ik niet klagen over het feit dat het je systeem niet sneller of krachtiger maakt. De behuizing zelf mag ook zeker gezien worden, met stevige materialen, een mooie gezandstraalde aluminium finish, een net LED-lijntje in de voor- en bovenzijde, en uiteraard het feit dat je meeste rommelige componenten gewoon lekker uit het zicht houdt. Zoals altijd kwalitatief dus weinig op aan te merken.
Dan resteren er twee puntjes: inbouwgemak en prijs. Het eerste is op een aantal fronten weer dik in orde met veel kabelmanagement ruimte, handige extra’s als de SSD brackets, PWN fan-hub, klittenbandstrips en tig kabelmanagement gaten. Het combineren van twee systemen heeft echter wel wat voeten in de aarde waardoor je flink meer dan gebruikelijk zal moeten schroeven, en ook goed moet plannen, zowel de aanschaf als gedurende de bouw zelf. Dat componenten die je voor beide systemen voor ogen hebt gaan passen is geen vanzelfsprekendheid; de systemen zitten tenslotte aardig dicht op elkaar en ook aan de bovenkant houdt het niet extreem over wat ruimte betreft. Ze zullen bij Phanteks bewust gekozen hebben hem niet nog groter te maken voor enige draagbaarheid, maar de consequenties zijn zichtbaar.
Wat prijs betreft ben ik ook positief en negatief. Negatief omdat je voor dik 80 euro minder een Enthoo Luxe kan kopen die voor een enkel systeem een veel logischere keuze is en inhoudelijk niet onder doet voor een Mini XL, maar positief omdat er praktisch geen alternatieven zijn voor de Mini XL en het feit dat je voor de adviesprijs van 225 euro (voor de DS versie waarbij power splitter en ITX tray inbegrepen zijn) in feite dus twee behuizingen in één krijgt, en waarbij je slechts één chique voeding hoeft te kopen (en wat verlengkabels) in plaats van twee. Tel je twee systemen met ieder een beetje chique behuizing en goede voeding bij elkaar op en een pittige Mini XL DS build valt nog aardig mee.
Samengevat: De Phanteks Enthoo Mini XL is niet iets voor de massa met een enkel ATX systeem, maar voor de niche doelgroep van youtubers, streamers, LAN-party-gangers en dergelijke toch een heel mooi alternatief. Als het gaat om ‘zien en gezien worden’, en misschien toch ook dat praktische voordeel van geen twee dikke pc’s mee te hoeven slepen, dan zet de Phanteks Mini XL toch een knap totaalplaatje neer.
Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers.
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net
Enkele hogere res foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie: