De koelmogelijkheden zijn in de specificaties al besproken, en zijn zoals ik al zei extreem. Omdat de behuizing deels ontworpen is voor de doelgroep van fanatieke waterkoelers kunnen we, ondanks dat het een kleine groep is, niet zo maar aan dit onderwerp voorbij. Hoewel je verder zou kunnen gaan, en sommige extreme builds daar ongetwijfeld gebruik van zullen maken, verwacht ik voor meer “gangbare” (Tot zover custom water builds gangbaar zijn) builds dat men gebruik zal maken van de 240/280/360/420mm ruimte boven in, waarbij je aan andere inbouw opties niets in hoeft te leveren. Daarnaast kan je zonder consequenties nog een 120mm of 140mm radiator aan de achterzijde plaatsen, maar de vraag is in hoeverre dat nog nodig zal zijn, of de investering waard zal zijn. De 240mm ruimte aan de voorzijde gaat ten koste van je 3.5” harde schijven, al zou je die 3.5” drives weer in de 5.25” bays kunnen monteren als je daar niets anders plaatst. Mocht ik zelf een mooie loop gaan maken verwacht ik dat ik het bij een combinatie van 360mm boven, en 240mm voor houdt, en vervolgens een grote SSD en een 3.5” SSHD als totale opslag gebruik (Mijn dank aan de Hardware.info + Seagate actie waarbij ik een mooie SSHD had gewonnen! :D) Opties genoeg, en zeker ook flexibiliteit genoeg voor de echte water mannen en vrouwen.
Een behuizing in deze prijsklasse is echter ook bereikbaar voor mensen die niet van plan zijn in dure custom waterkoeling te investeren, want heel ver boven de prijs van populaire ATX behuizingen zoals de Cooler Master 690 III of de Fractal R4 zit hij niet. Die paar tientjes vindt ik gezien het verschil in uitvoering best te overzien, zeker de Enthoo Pro zet die modellen voor mij stevig onder druk. Wederom hebben we de optie om helemaal los te gaan, en er dusdanig veel en grote ventilatoren in te zetten dat je half Afrika wel af kan koelen; leuk en aardig, maar veelal overbodig. Met regelmaat zie ik verhitte discussies over welke behuizing nu beter koelt, met resultaten die elkaar slechts een paar graden ontlopen, om vervolgens over te gaan in een discussie welke enkele grafische kaart nu beter is voor hun build. Als we een beetje normaal blijven nadenken, de indeling en ventilatieroosters van de behuizing bekijken en zien dat we drie stevige ventilatoren krijgen (140mm boven, 140mm achter, en 200mm voor) dan zal je begrijpen dat voor builds op basis van een enkele high-end kaart als een 980, of zelfs met een SLI opstelling, je in een behuizing als deze niet extra gaat hoeven te investeren. Het hoeft dus niet duur te worden.
Deze drie standaard ventilatoren zitten achter het moederbord aangesloten op een PWM ventilator-hub, waar je er standaard tot 6 op kwijt kan. Deze kan je vervolgens op een 4-pin aansluiting van je moederbord aansluiten, en zo alle ventilatoren laten “controllen” om je systeem stiller te houden wanneer mogelijk, en harder te laten koelen wanneer de temperaturen harder oplopen tijdens zware taken. Een charmante oplossing, zeker omdat het het kabelmanagement strakker houdt in vergelijking tot de gemiddelde fan-controller. Aan de andere kant zou een volwaardige fan-controller wat flexibiliteit geven, maar wat wijsheid is laat ik maar in het midden.
Deze hub is overigens geen overbodige luxe, want wanneer je de ventilatoren op volle toeren zet is hij duidelijk hoorbaar. Positief is echter dat het geheel op 7 Volt dan al weer keurig stil te noemen is, en wanneer je gebruik maakt van de hub, en daar gaan we toch even van uit, dan heb je in de idle stand een systeem welke niet tot nauwelijks waar te nemen is. De behuizing en zijn stevige panelen laten namelijk weinig over van interne geluiden, en op de stille stand (of wanneer ik ze handmatig op 5V zet om te zien hoe stil ze kunnen zijn) zijn de ventilatoren praktisch onhoorbaar. Had ik trouwens al vermeld dat deze ventilatoren een degelijke retail-kwaliteit zijn, en met een MTBF (indicatie levensduur) komen van >150.000 uur voor de 140mm modellen, en >100.000 uur voor het 200mm model? Als ik het goed herinner hadden de eerdere modellen dat niet, dus het lijkt er op dat de ventilatoren een betere lager hebben gekregen. In geval van twijfel heb je in elk geval 5 jaar garantie om op terug te vallen, dus dat geeft wel enig vertrouwen.