Het aannemen van de verpakking is na een aantal mITX behuizingen weer even wennen: Lekker zwaar! Al is 16KG nog wel te doen in vergelijking met de echte bakbeesten. De verpakking is keurig om te zien, en biedt een stevige laag bescherming tijdens transport. So far so good.
Maar wanneer deze case uit het doosje komt begint de gezelligheid pas. Als je de Enthoo Pro kent dan zal de Luxe je niet echt verbazen, want ze lijken aardig op elkaar. Het grootste verschil zit hem in de afwerking van het ventilatie-vierkant aan de voorzijde. Op zich is die vergelijking niet erg, want het gezandstraalde materiaal ziet er gewoon keurig uit, en de Pro is een uitstekende behuizing op zichzelf. Het materiaal is een combinatie van staal (zijpanelen), aluminium (de plaat in het midden van het ventilatie-vierkant), en kunststof. De stalen zijpanelen zijn uiteraard zwart gespoten, maar de aluminium en kunststof delen welke gezandstraald zijn zien er goed uit, met het oog zal je niet opvallen welke delen wel of niet kunststof zijn.
Ik heb wel eens behuizingen op tafel waar je gewoon geen slechte foto van kunt maken, zeker kleinere cases maken het je makkelijk, maar ook het materiaal speelt een rol. Een grote, erg donkere toren als deze is sowieso een stuk lastiger om correct op de foto te zetten. Nu zie ik dat probleem terug komen in veel van de reviews van de Luxe en de Pro, en het lijkt dat een degelijke studio verlichting nodig zal zijn om de behuizing eer aan te doen. Voor mij was het “in het echt” vrij snel duidelijk: Deze behuizing is één van de meest indrukwekkende modellen met welke ik heb kunnen.. nay.. mogen werken in de prijsklasse tot 150 euro.
Uiteraard moeten we wel kritisch blijven, we hebben het tenslotte over 130 euro aan behuizing en dan willen we dat alles top is. Materialen zijn top, afwerking is top, het ziet er allemaal gelikt uit. Het enige waar ik niet echt warm van wordt zijn de traditionele kleppen voor de 5.25” bays. De Primo had daar een strakker deurtje, en Aerocool met de DS200 en Lian Li met de PC-Q11 laten zien dat je een goedkope optical ook netter in de voorkant kan verwerken door middel van een frontje in de stijl van de behuizing. Nu denk ik niet dat een optical een standaard toevoeging zal zijn aan Enthoo Luxe builds, maar eerder een mooie fancontroller of bay-reservoir in die ruimtes plaatsen, maar toch iets om rekening mee te houden. Een optical zal overigens niet zo’n doorn in het oog zijn als bij Corsair Obsidian kasten, daar is het donkere zwart van de Phanteks wel wat gunstiger voor, maar als je zo veel elementen goed uit voert moet ook dit perfect kunnen.
Aan de bovenzijde zien we een flink rooster. Hier kan tenslotte een 360mm of 420mm radiator onder, dus onderschat het formaat van dat rooster niet. Ook zien we de aan/uit knop. Dit rooster is uiteraard gefilterd, en eenvoudig uitneembaar door er op te drukken. Ook hier ziet het materiaal er weer keurig uit.
De zijpanelen zien er solide uit. De rechter zijkant is uiteraard geheel gesloten, en aan de kant van het venster zien we wat we van Phanteks gewend zijn: Een groot venster om de gehele build zichtbaar te maken, en een klein venstertje aan de voorzijde waar je eigenlijk enkel het aluminium logo van Phanteks ziet. Voorlopig blijven ze nog even in het plastic, dit komt er later van af. De Enthoo Luxe staat net als de Pro op 6 flinke voetjes.
De achterzijde is uiteraard wel een beetje het bekende verhaal, maar is wel uitstekend en stevig uitgevoerd. We zien de witte ventilator-blades van Phanteks, en ook hier wordt duidelijk dat het om een echte waterkoel-behuizing gaat met montage plekken aan de achterzijde.
Met de behuizing op z’n zij komt de onderkant goed in beeld. We zien dat de gehele onderkant gefilterd is. Je trekt deze filters van de voor- en achterkant er uit, en eenmaal uit de behuizing zien we dat ook de filters er echt prima uit zien.
Naast de behuizing krijgen we ook enkele extra’s, deze worden allemaal geleverd in een stevig doosje. Daar in vinden we o.a. geen zakje met schroeven, maar een heuse toolbox.
Ook enkele tie-wraps en een paar luxere klittenband kabelbinders zijn inbegrepen.
Voor de liefhebbers van custom waterkoeling krijg je een reservoir bracket en een pomp bracket bij de behuizing, ook weer iets ongebruikelijks, maar wel een chique extra. Het bracket van de pomp is tevens gedempt.
Ook de handleiding van de Enthoo Luxe mag er wezen. Duidelijk, uitgebreid, en mooi uitgevoerd. Een voorbeeld van hoe het hoort.