180 euro voor een behuizing is niet mis. Ik zeg wel vaker dat mooie spullen best geld mogen kosten, maar voor dergelijke bedragen verwacht je ook echt een topper. Kijken we puur naar inbouwmogelijkheden dan hoef je zelden meer dan 100 euro uit te geven aan een behuizing, als dat al nodig is. De gigantische Enthoo Primo kon nog bonuspunten scoren met extreme inbouwopties, maar dat gaat hier niet op. Kijken we naar de algemene features van deze Evolv ATX dan zien we leuke elementen zoals drie mooie 140mm ventilatoren, stoffilters, een fan-hub, uitstekend kabelmanagement, etcetera, maar die features vinden we ook in het sub-130 euro segment terug, bijvoorbeeld bij de Phanteks Enthoo Luxe.
Wat resteert is dus een gat van grofweg 50 a 80 euro tussen de Evolv ATX en de vergelijkbaar afgemeten torens zoals de CM 652S, Fractal Define S, of bijvoorbeeld de be quiet! Silent Base 800 (die overigens ‘slechts’ 40 euro goedkoper is). Dat gat moet de Evolv ATX dus opvullen met design, bouwkwaliteit, en afwerking. Over smaak valt weliswaar niet te twisten, maar deze drie elementen verklaren het prijsverschil bij de Evolv ATX eenvoudig, en ik betwijfel of iemand daar over zal willen debatteren. Dergelijk dik aluminium met deze toffe en uitstekende uitstraling kost in de markt gewoon een heel stuk meer dan de dunne (faux) aluminium frontjes en de staal/kunststof behuizingen die gebruikelijk zijn in het iets goedkopere segment. Hoewel de aluminium-bazen van In Win het op de fijne afwerking van het aluminium winnen van de concurrentie past de iets grovere look van de Evolv ATX panelen uitstekend bij het design en de doelgroep. Phanteks pakt ook een koppositie als het op het de interne indeling, de afwerking van de binnenzijde, en het inbouwgemak aan komt, en In Win kan nog wat leren van Phanteks op gebied van het meeleveren van extra’s (fan-hub, of sowieso het meeleveren van ventilatoren…). Elk merk zijn zwakkere en sterkere kanten, maar Phanteks behuizingen behoren ook echt tot de top. Overigens vraag ik mij af in hoeverre Phanteks en In Win (of bijvoorbeeld Lian Li) echt directe concurrenten zijn gezien de ‘feel’ toch echt heel anders is.
Dus ja, de Evolv ATX kost een paar centen. Maar zodra je hem voor je hebt is het gewoon genieten, en zie je precies waar die extra euro’s aan op zijn gegaan. Een behuizing van 180 euro heb je dus niet ‘nodig’, maar dat doet niets af aan het feit dat je meer dan genoeg terug krijgt wanneer je investeert in deze case.