Patriot Viper VP4100 review


De meeste fabrikanten lijken aardig op stoom te komen met hun Gen4 SSDs. Ook Patriot heeft er inmiddels wat gemaakt, en vandaag gaan we hun VP4100 bekijken, zeg maar hun topmodel. Deze is beschikbaar in 1 TB en 2 TB variant, en daar betaal je momenteel respectievelijk zo’n 200 en 400 euro voor. In lijn met de concurrentie. We focussen vandaag op de 2 TB variant, maar de 1 TB variant staat even goed in de tabel.


De VP4100 samengevat


De VP4100 is een high-end SSD, en volgt dan ook de lijnen die bij zo’n product horen: DRAM cache, SLC caching, en niet onhandig: een heatsink. Deze zit wel op de SSD geplakt, en het kan dus even pielen zijn om hem los te halen mocht je de koeling op je moederbord willen gebruiken. Maar het levert hem bonuspunten op voor mensen met een moederbord zonder heatsink, want een heatsink is echt een must op Gen4 SSDs. Positief is dat hij niet overdreven dik is, dus hij past ook onder videokaarten als dat echt moet.




Patriot wijkt verder niet af van de concurrentie op gebied van (geclaimde) levensduur en garantie, 5 jaar is prima.

SSD Resultaten 2021 – Simplified


Zoals in de vorige SSD review werd uitgelegd hebben we onze setup voor 2021 herzien. Elke SSD door gaat meerdere dagen aan testen, maar we doen er alles aan om veel data goed te comprimeren tot heldere, begrijpelijke resultaten.

Er is één benchmark die ultiem bleek om uit te leggen welke SSD in welke situatie het beste is : PC Mark 10. De gecombineerde storage suites die deze applicatie biedt zijn begrijpelijk zelfs als je geen SSD nerd bent, de resultaten zijn consequent, en de resultaten zijn ook erg praktisch. We kijken vooral naar de volgende drie suites:

– Quick: Deze korte test is een goede indicatie van eenvoudige, dagelijkse taken zoals het laden van applicaties, gamen of licht foto werk. Dit toont vooral de kwaliteit van de controller en de cache opties en niet het onderliggende geheugen, maar dat is ook niet erg: in de meeste dagelijkse taken zijn die ook helemaal niet belangrijk. Dit is dus een belangrijke test als je een extra SSD zoekt voor je systeem om games of files vanaf te laden.

– Full: Een langere, iets complexere combinatie benchmark waarin een SSD zowel langduriger als intensiever wordt belast. Hoewel “Quick” voor de meeste taken een prima indicator is, wil je voor bijvoorbeeld je OS drive de lat iets hoger leggen, en dat is precies wat we hier doen. Voor OS drives en intensieve PC gebruikers wegen we de Full test dus zwaarder.

– Consistency: Deze test is extreem zwaar, en duurt normaliter een dag of soms twee om af te ronden. Tientallen Terabytes worden weggeschreven, wat meer een theoretische dan een praktische test is. Desondanks is het belangrijk voor een paar zaken: prestaties voor de meest intensieve gebruikers, als stress-test voor stabiliteit en temperaturen, en als indicatie van de kwaliteit van het onderliggende geheugen. Het maakt praktisch niet heel veel uit wat de score is, maar een hele slechte score, of een sterk verval in de positie ten opzichte van de eerdere tests, kan wel een indicatie zijn van een zwakke plek.

De resultaten waren als volgt. Quick:


In de Quick test zit Patriot een beetje in het midden van de betere Gen4 drives. Er zijn er een paar sneller, maar een score nipt boven de 980 PRO is harstikke prima.

Full:


Wordt het iets intensiever dan zakt hij wat verder terug, de meeste Gen4 SSDs met TLC geheugen zoals deze zijn net wat sneller.

Consistency:


Diezelfde positie houdt hij ook aan in een extreme test. Zelfs met heatsink komt hij niet in de buurt van de top, dit is dus geen SSD voor extreme scenarios.

Maximale snelheden


Voor de liefhebber: Dit zijn de snelheden die je haalt als je 32 GB aan data leest of schrijft vanaf een device dat even snel of sneller is (in dit geval véél sneller: het werkgeheugen). Praktisch beperkt waardevol, maar zeker niet waardeloos. En ja, dit zijn die mooie getallen waar de marketing afdelingen meestal mee zwaaien.



Weinig mis mee, zeker gezien dit soort testen weinig uitmaken.


Conclusie


Patriot zet een primaGen4 SSD neer die vooral goed meekomt bij licht gebruik, en iets wegzakt naar mate de taken echt zwaar worden. Daar is niet veel mis mee, zeker wanneer hem hem als secundaire SSD gebruikt om rap bestanden van te laden, mits de prijs dan maar passend is. En dat laatste is momenteel niet het geval: 199 euro voor 1 TB is evenveel als de WD Black SN850 of de Samsung 980 PRO, maar die twee zijn simpelweg sneller.

De heatsink van Patriot biedt weliswaar enige meerwaarde, maar gezien de meeste geschikte moederborden met heatsinks komen, of je er één voor een tientje of twee kan regelen, moeten we toch echt concluderen dat de prijs van de VP4100 momenteel te hoog is. Als Patriot echt wil concurreren zullen ze ervoor moeten zorgen dat de prijs van deze SSD meer in de richting van de Sabrent Rocket NVMe 4 komt. De 1 TB variant daarvan kost momenteel zo’n 160 euro, en die biedt praktisch gelijkwaardige prestaties.

Kortom, het is een SSD met een duidelijke potentie om een goede deal te zijn, maar de bal ligt bij Patriot om dat ook werkelijkheid te maken met passende prijzen.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.