Dacht je bijna van mij af te zijn…

Om het NZXT Thema nog even door te zetten, en om nog wat extra fan-controle toe te passen heb ik een NZXT Grid+ Fancontroller geplaatst in deze build. Dit kleine kastje plak je met meegeleverd klittenband aan de achterzijde van je moederbord tray, wordt gevoed via een molex aansluiting op je voeding, en sluit je aan op een interne USB 2.0 poort. Zes ventilatoren kunnen worden aangesloten en via de meegeleverde software worden aangestuurd. Hoewel je normaliter 3-pin ventilatoren worden aangesloten zitten er twee 4-pin -> 3-pin verloopjes bij, om zo ook twee PWM ventialtoren (wel via voltage) door je Grid+ te laten beheren. Voor meer dan twee 4-pin ventilatoren zal je extra stekkertjes moeten aanschaffen.







De meegeleverde software voor de Grid+ is de NZXT CAM software, deze kan iedereen overigens downloaden, en geeft op alle systemen een flinke hoeveelheid informatie weer over system load, temperaturen, status (en gezondheid) van de harde schijven, en nog veel meer. Zodra je een Grid+ in je systeem installeert dan herkent de CAM Software de fancontroller, krijg je een extra scherm erbij, en kan je de maximaal 6 aangesloten ventilatoren naar wens aanpassen. Zodra je de Kraken waterkoelers in je systeem aansluit herkent de software ze overigens ook, zo kan je alles vanuit één softwarepakket aanpassen.


Het is zeker een interessant programma, want er zit meer in dan je zou denken. Zo geeft het bijvoorbeeld ook aan welke firmware op je HDD/SSD zit, kan je tal van waarschuwingen instellen bij bijvoorbeeld een bepaalde CPU load of temperature, en er zit een overlay feature in, om tijdens je games bepaalde informatie over de prestaties te bekijken.

Indien gewenst kan je ook de CAM App installeren op je (Android of iOS) telefoon, en zo je systeem via je telefoon (en op afstand) in de gaten houden en aanpassen. Dit loopt via een verbinding met de NZXT ‘cloud’. Hierdoor kan je dus van buiten huis je systeem in de gaten houden, maar dit houdt wel in dat die gegevens via NZXT lopen. Of je daar gebruik van wilt maken mag je zelf bepalen, maar verplicht is het zeker niet. Maar goed, best een berg features in dat softwarepakket. Nu moet ik wel zeggen dat er een paar haken en ogen aan dit pakket zitten, voornamelijk gevolgen van het feit dat deze CAM 2.0 software pas net uit is. Het is namelijk zeker nog niet foutloos. Zo heb ik deze screenshots gemaakt terwijl ik de Grid+ aan mijn huidige test-platform heb gehangen met een AMD A8-7650K (het knutselt wat makkelijker op een testbench dan een giga toren), en daar worden de temperaturen bijvoorbeeld niet goed van weergegeven. Tevens loopt de CAM App vast op mijn OnePlus One. Er zijn veel mensen die volledige functionaliteit rapporteren, maar meldingen van bugs zijn ook zeker genoeg te vinden: ze hebben dus nog wat werk aan de winkel!

Wat natuurlijk wel gewoon goed werkt is het fancontrol gedeelte van de software wanneer je de GRID+ aansluit. Je kan je fans naampjes geven, het verbruik en de RPM bekijken, en eenvoudig schakelen tussen silent- of performance modus. Daarnaast kan je precieze handmatige fanprofielen instellen. Dit werkt allemaal uitstekend overigens, en maakt de GRID+ een prettig apparaat om mee te werken. De NZXT Sentry Mix 2 is één van mijn favoriete fancontrollers met enkel een zestal handmatige sliders (heb ik ook een review van mocht je het leuk vinden), de GRID+ is welliswaar compleet anders, maar het kleine kastje laat zich eenvoudig aansluiten en geeft je toch een berg mogelijkheden met je ventilatoren. Ik ben er in elk geval erg over te spreken.



En ach, als we dan toch lekker bezig zijn nog even de ventilatoren in beeld. Deze FN140 v2 zijn dezelfde modellen die bij de Krakens zitten en tevens hetzelfde model als achterin de behuizing zit, zo staat die ook meteen mooi op de foto dus. Zo blijft alles tevens bij elkaar passen. Deze ventilatoren zijn zwart-wit uitgevoerd, komen met kabels met zwarte sleeve en een molex adapter.





Hoewel ik nog bezig ben met het opstellen van een ventilator roundup heb ik wel vast gekeken naar mogelijk het belangrijkste onderdeel van elke ventilator: zijn ze op lage toeren in elk geval stil? Mijn SL-500 geluidsmeter, gevoelig vanaf 30dB(A), kon op 30cm afstand geen meting verrichten. Oftewel, in de stille stand is de ventilator in elk geval echt doodstil. Verwacht op korte termijn een grote roundup met een flink aantal 120mm en 140mm ventilatoren, hun geluidsproducties, en de koelprestaties!

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.