NZXT Noctis 450 ROG review


De NZXT Noctis is één van de weinige recente NZXT behuizingen waar wij ons kunstje nog niet op hadden losgelaten. Hoewel de Noctis zelf uit 2015 komt kwam er eerder dit jaar een speciale uitvoering van uit, dus een mooi moment om er alsnog eens lekker mee aan de slag te gaan. De versie in kwestie? De speciale Noctis ROG uitvoering, oftewel één voorzien van een lekker laagje Asus.

Meer LEDs, integratie met de Aura RGB verlichting op Asus moederborden, en natuurlijk een speciaal likje verf maken het verschil. Een verschil die overigens wel een meerprijs draagt: de standaard Noctis zal je gemiddeld zo’n 130 euro voor aftikken, met de ROG variant gaan we al vlot richting de 165 a 170 euro.


Laat maar zien wat we krijgen dan voor dat niet misselijke bedrag! Verpakking typisch NZXT gewoon netjes in orde, en uiteraard meteen even aandacht voor dat Aura Sync labeltje, want de RGB verlichting in en onder deze behuizing kunnen aansturen met je moederbord is wel een duidelijk focuspunt.



En daar is onze Noctis. Voor mij, als iemand die inmiddels weer aardig wat jaartjes aan het tech knutselen is, voelt dit model eigenlijk meer als NZXT ‘of old’ dan de recente H440 en S340’s deden; hij doet mij veel meer denken aan de Phantom. Of aan een Alienware behuizing? Niks geen recht toe recht aan, maar opvallende vormen, scherpe diagonalen, en vooral ook flink wat gaten om lucht door te laten. De behuizing is een diep donkergrijs, het neigt naar zwart en laat zich daarmee ook goed combineren, maar het is net wat eleganter in mijn optiek.





Aan de venster kant zien we een acryl variant, iets wat toch een beetje doet vermoeden dat de Noctis al weer even mee gaat, een ROG logo, en een aparte print in de zijpanelen, iets wat we aan de andere kant nog nadrukkelijker zien doorgetrokken. Niet helemaal hetzelfde als de Mayan lijnen in recente Asus hardware, maar het gaat wel erg goed samen, iets waar NZXT en Asus zich vermoedelijk ook bewust op richten.






Bovenop, weer lekker agressieve lijnen die zich niet verontschuldigen dat het gewoon net wat meer ‘in your face’ is dan de trends die de laatste jaren zijn ingezet. Kwaliteit en afwerking laat tot dusver echter weinig te wensen over, de vergelijking met over-the-top budget kasten die in Azië de gewoonte zijn gaan we zeker niet maken. Ook bovenop zien we dat airflow een grote focus heeft, met flinke ruimtes tussen de roosters en covers.






Onderop dan, een stoffilter voor de voeding, en twee LED-strips langs de zijkanten.


Achterop brengt de H440 ons geen verrassingen, err.. ik bedoel Noctis. Scherpe lezers hadden vast wat overeenkomsten herkend, maar achterop zien we een exact gelijk beeld als bij de strakke broer.



Met de zijpanelen eraf wordt het nog duidelijker dat de Noctis in feite een H440 is met andere bekapping (en in dit geval dus wat ROG saus en extra LED strips). Als trotse eigenaar van twee H440’s (en ongeduldige toekomstige eigenaar van een H440 Elite of hoe die ook gaat heten) vind ik dat ook geen enkel probleem. Interne bouwkwaliteit is netjes, genoeg gaten gevuld met grommets voor de kabels, en wederom de twee 2.5” plekken in het zicht. Daarover zo meer.





Dit frame is mogelijk ook de reden dat ze vasthouden aan het gedeeltelijke acryl paneel, en niet volledig naar tempered glass gaan, de rechterkant is namelijk niet heel charmant en wil je het liefst achter de kap zetten. Een degelijk interieur, maar wel een beetje 2015.

De PSU cover ontbreekt ook niet, en zal straks nog mooi oplichten. Ook zien we hier één van de Noctis ROG extra’s; nog een RGB LED strip.




Actherop zien we wel het voordeel van deze ‘wat oudere’ opzet, want we kunnen nog lekker wat HDD’s kwijt wat in de meeste moderne cases tot een stuk of 2, soms 3 wordt beperkt. Onderop elk plaat kan je ook nog een drive hangen, dus aan opslag geen gebrek hier.



Verder zien we de RGB controller die de totaal zes LED zones aansturen. Ook de H440 fancontroller is van de partij om tot 8 fans aan te sturen: super.



Ook de voorzijde komt als H440 kenner niet als verrassing, maar het grote stoffilter en de aanwezigheid van drie intake fans (plus de enkele achterop) is toch een mooi pluspuntje; meer koeling is feitelijk nimmer nodig. Mocht je willen: bovenop kan je nog flink wat koeling kwijt.






Accessoires worden in losse zakjes geleverd, netjes, zij het niet uitzonderlijk. De ‘how to build a pc’ guide is wel een schattige extra voor nieuwkomers, en zelf kunnen kiezen of je het NZXT logo erop wilt hebben of niet vind ik geen slechte keuze.



Voor we ons systeem bouwen even een blik op wat er in princiepe mogelijk is:

Dimensions
220 x 567 x 544mm

Motherboard Support
mini-ITX, microATX, ATX

I/O Ports
1x Audio/Mic
2x USB 3.0
2x USB 2.0

Filters
Front (Included)
Bottom Rear(Included)

Drive Bays
Internal 3.5″: 6
Internal 2.5″: 8

Expansion Slots
7

Fan Support
Front: 2x 140/3x120mm (3 x 120mm FN V2 Case version fans included)
Top: 2x 140/3x120mm
Rear: 1x 140/120mm (1 x 140mm FN V2 Case version fans included)

Radiator Support
Front 2 x 140 or 3 x 120mm
Top 2 x 140 or 3 x 120mm
Rear 1 x 140/120mm

Clearance
GPU Clearance with HDD Cage: 294mm
GPU Clearance without HDD Cage: 406.2mm
CPU Cooler: 180mm

Cable Management
Lowest Point – 17.7mm; Highest Point: 32.5mm

Het inbouwen van deze case is ongeveer zo eenvoudig als het komt. Deels door de grote ruimte onderin om al je kabels te dumpen, deels vanwege de prima (doch niet extreme) ruimte voor kabelmanagement achterop. Niet de makkelijkste case ooit, zeker als je alle HDD opties gaat benutten en zeker als we zien dat NZXT het in recentere frames nog wat slimmer heeft gedaan, maar meer dan toegankelijk genoeg zelfs voor zij die voor het eerst bouwen.

En omdat het een Noctis ROG case is.. tja, dan moeten we aan de Asus he? Heel vervelend natuurlijk. Insert de Z270 Maximus Code, een Intel Core i7-7700K, een Seasonic Prime Titanium 850W want there is no such thing as overkill right? En natuurlijk een Asus ROG Strix OC GPU, cookies voor zij die het exacte model weten te herkennen.




Als SSD natuurlijk de Samsung 850 Evo, want hoewel je het iets beter wat prijs/gigabyte kan treffen zijn de prestaties goed en bovenal: dit past natuurlijk veel beter in deze build. Verdere aankleding doen we met de NZXT Kraken X52 (duh) en de NZXT Aer fans voor nog meer RGB. Wel knullig is dat NZXT hun eigen ecosysteem (nog?) niet samenwerkt met Asus Aura, oftewel de koeler en fans moet ik los instellen van het moederbord, grafische kaart en de case verlichting. Dan kom je toch snel uit op de keuze tussen ‘alles regenboog’ of je hele setup één specifieke kleur te draaien.

Gezien de Noctis 450 simpelweg een higher-airflow (minder restrictie) variant is van de NZXT H440, en we daarin zelfs reeds i7’s en 1080 Ti’s draaiden, hoeven we ons over koeling geen moment zorgen te maken, noch meer te investeren in case koeling dan de vier ventilatoren die er al bij zitten. We gaan daar dan ook geen extra tijd of woorden aan besteden.

Het resultaat hebben we ook weinig woorden voor nodig. We laten de foto’s het werk doen:






En nee, van de Kraken en Hue+ combinatie hebben we nog altijd geen genoeg gekregen:







De laatste jaren hebben we een flinke verschuiving gezien naar ‘less is more’, met cases zoals NZXT hun eigen S340 Elite die als warme broodjes lijken te verkopen. Dat ze af en toe nog gewoon lekker wat over-the-top spul neer durven te zetten zoals eerder de Manta, en nu de Noctis ROG, vind ik dan eigenlijk wel erg leuk. Een kwestie van smaak blijft het toch, en niet iedereen zal weglopen met dit design, maar een dergelijk opvallend resultaat is volgens mij best wel markt voor. Uiteraard richten wij ons verder op zij die van deze uitstraling wel warm worden.

De standaard Noctis hangt rond de prijs van de H440, en gezien we hetzelfde frame en een vergelijkbare kwaliteit van afwerking zien vind ik dat best logisch (en redelijk). Dat de ROG een meerprijs kent omdat er extra verlichting in zit, wat patronen op de zijpanelen, en dat Asus ongetwijfeld een graantje mee zal pikken is op zich ook best te begrijpen. Ga je zelf met RGB LED-strips aan de slag in- en onder de behuizing ben je die paar tientjes zo kwijt (de standaard Noctis heeft ook LEDs er onder, maar geen RGB), en nu integreren ze met je moederbord RGB headers zonder enige effort, dus die meerprijs is best redelijk. Wat het echter niet weg neemt is dat we weliswaar een degelijk chassis zien, maar dat deze toch al wel weer een paar jaar mee gaat. We hebben inmiddels echt nieuwe modellen op de markt gezien die nog wat interne fancy elementen bieden om het afwerken nog net wat makkelijker te maken. Ook leent deze chassis zich niet voor een volledig glazen zijpaneel, iets waar we langzaam aan toch aan beginnen te wennen in de markt voor de luxere cases. NZXT zoekt met de huidige prijsstelling wel de directe strijd op met een aantal modellen voorzien van aluminium en/of glas, en dan kunnen we niet zeggen dat dat een eenvoudige strijd is.

Wat het kunststof betreft is er echter niet te klagen over de kwaliteit en afwerking die NZXT hier neerzet, dat is toch dik in orde. De mat (diep) grijze kleur gecombineerd met de vormen en de nette afwerking blijven mij doen denken dat dit gewoon een 2017 NZXT Phantom is, en dat vind ik geen enkel bezwaar (al vermoed ik dat NZXT de Phantom lijn geen nieuw leven in zal blazen). Besides: Als je dit soort lijnen aantrekkelijk vindt zal je het hoe dan ook bij kunststof moeten zoeken want dat is vrijwel geen doen in aluminium. Daarbij ben ik van mening dat bij elke case ruim voorbij de 100 euro de uitstraling eerst zal tellen, en dat al de rest dan simpelweg ‘moet voldoen’ voor die gebruiker. En in mijn optiek is dat ook hier gewoon het geval: vind je dit mooi dan valt er zonder moeite prima mee te werken en een dikke build mee te maken. Eventuele vergelijkingen met glas nemen niet weg dat hier verder weinig te klagen valt over de bouw en afwerking.

Wat features betreft is er objectief ook weinig te klagen, vier goede ventilatoren die volledig stil kunnen werken via de keurige PWM fancontroller, meer dan genoeg airflow- en inbouwopties (vooral veel HDD opties wat tegenwoordig alsmaar minder wordt), en natuurlijk de PSU cover om je voldoende te helpen met het maken van een strakke build. Ook wat verlichting betreft is de case feitelijk al af; meer kan, maar er zit standaard al genoeg in. Of dat laatste echt een relevante besparing gaat zijn betwijfel ik echter, want eigenlijk wil je deze case sowieso invullen met Asus onderdelen (plus nog wat Asus randapparatuur toch?), en Asus ROG componenten staan niet bepaald bekend als de voordeligste. Ik ga er echter gemakshalve vanuit dat iemand met deze plaatjes ook zijn mening kan vormen over de niet-ROG Noctis, want met de standaard witte variant (met blauwe LEDs) of zwarte variant (met rode LEDs) valt even goed iets leuks van te bakken.

Kortom: Gewoon heel leuk spul voor zij die een warm hart dragen voor het oude NZXT Phantom concept, Alienware producten, of zij die de term ‘less is more’ wiskundig niet kunnen verklaren en gaan voor ‘more is more’.

Enkele hogere res foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.