De Manta is een aparte behuizing, en hoewel elke behuizing enige vorm van emotie los zal moeten peuteren alvorens overwogen te worden is dat hier helemaal het geval. Hoe unieker de vormgeving hoe sterker het sentiment (beide richtingen op), maar ik kan mij uitstekend inleven in mensen die dit zien en eigenlijk gewoon direct willen kopen; ik vind hem in elk geval erg aantrekkelijk. Voor die groep kan ik ook kort zijn: de behuizing stelt in de praktijk zeker niet teleur. Wel moeten we een aantal zaken los laten; bijvoorbeeld het gevoel dat een ITX build klein dient te zijn. Dat is de Manta simpelweg niet met zijn nagenoeg micro ATX afmetingen. Daar reken ik hem ook niet op af, voor liefhebbers van klein zijn er tenslotte tig andere opties. Voor een ‘dikke’ build die je op je bureau neer zet vind ik de afmetingen juist erg geslaagd, want je hij is duidelijk kleiner en eleganter dan typische ATX towers (zelfs de compactere uitvoeringen) die op menig bureau simpelweg te veel domineren, maar biedt tegelijkertijd voldoende ‘volume’ om toch te imponeren, iets wat bij een klein kastje lastiger is. Dat is een balans die de NZXT Manta m.i. uitstekend weet te vinden. Het voornaamste wat je uiteindelijk verliest vanwege het ITX moederbord is de optie voor twee grafische kaarten, maar de positieve keerzijde lijkt mij dat je vooral meer moois ziet, en minder ongebruikt moederbord.

Je moet niet te strak op de kleintjes letten. Nu is de Manta op zich al niet super goedkoop, maar kijkende naar het ontwerp, de afwerking, de features en de materialen zet hij duidelijk af van wat gebruikelijk is rond de 100 euro; de prijs iets daar boven is op zich dus nog wel redelijk. Echter zijn ITX moederborden wat duurder dan vergelijkbare ATX moederborden, en hoewel een luchtkoeler prima past voel je toch een beetje de druk richting een AIO zoals de (niet goedkope) NZXT Kraken X61, en stiekem wil je toch een SSD met een passende uitstraling. Je totale buildkosten komen dus meer het ‘enthousiast’ segment dan puur op prijs-performance gericht. Toch moeten we ook niet te veel klagen en stellen dat we elementen zien waarbij NZXT je weer kosten weet te besparen: zo zorgen drie ventilatoren en een pwm hub voor al je koel- en stiltegemak, en is de afwerking van de kabels met PSU cover en extra afscherming rondom je moederbord dusdanig strak dat je aan elke voeding met een beetje zwarte kabels al voldoende hebt. Combineer dat met een zee aan kabelmanagement ruimte en NZXT maakt het toch wel extreem makkelijk (en niet per sé heel duur) om niet alleen een dikke build te showen, maar vooral ook om die frustratie-vrij te bouwen en af te werken. Daarmee is de NZXT Manta niet alleen een pracht case om te zien, maar vooral ook een heerlijke case om te bezitten, en dat is best wat waard.

Inhoudelijke kritiek blijft beperkt tot een zeer minimaal aantal puntjes. De power button had wat luxer gemogen zoals in de H440, maar dat voelt als zeuren, en hoewel het venster van een zeer nette kwaliteit is zou een solide glas paneel niet misstaan bij de rest van het ontwerp, al zal dat weer stevige consequenties voor de prijs hebben gehad. Uiteindelijk blijven dus vooral positieve gevoelens achter: top behuizing om mee te werken, slim interieur, knappe bouwkwaliteit en keurige afwerking met net gespoten staal aan alle kanten Het was een geduchte concurrent geweest voor mijn eveneens uitstekende H440 als ik mijn systeem op in plaats van onder mijn bureau had gehad.

Interesse in dit product? Door de onderstaande prijsvergelijker te gebruiken vind je de beste shops, de beste prijzen, en steun je tevens onze site! Alvast bedankt! (Powered by Hardware.info)[hwiprice hwiid=”336100″ numshops=”5″]

Enkele hogere res foto’s voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.