Het inbouwen van de Kraken X60 is weinig anders dan andere closed-loop koelers, met slechts een paar kleine, maar eenvoudige, veranderingen. Zoals gebruikelijk zal ik het stap-voor-stap met foto’s proberen weer te geven.

Gezien ik hem op een AMD bord ga plaatsen begin ik met de backplate voor AMD, en plak ik daar de 2 isolerende plakkers op (boven en onder, in het midden). Vervolgens gaan 4 kleine buisjes in de hoeken van de backplate, waar straks de pomp in geschoeft gaat worden.

600,415

De schroefgaten steken maar minimaal door de moederbord gaten heen, maar gezien de backplate met de stickers een beetje aan je moederbord plakt valt hij er niet af. Wel zo handig.

600,451

Pak de mounting ring die bij jouw socket past, klik er wat plasticjes in volgens de handleiding, en plaats de schroeven. De schroeven zullen sommigen wellicht bekend voorkomen, het gaat tenslotte om een Asetek ontwerp.

600,507

Vervolgens plaats je die mounting ring om je pomp heen, en klik je deze met een andere ring vast aan elkaar.

600,548

Tot zo ver erg eenvoudig, maar dan even een iets lastiger stukje. De handleiding geeft namelijk aan dat de ventilatoren in een pull configuratie moeten (nou ja.. moeten.). Een klein stukje voor dames en heren die niet weten wat dat is: De ventilatoren zorgen voor luchtstroom wat het water in de radiator koelt. Je kan ventilatoren aan de binnenkant van de radiator plaatsen dat ze lucht door de radiator de case uit drukken (push), of juist andersom, aan de buitenkant, zo dat ze lucht door de radiator naar buiten trekken (pull). In deze ventilatoren komt de lucht er aan de kant van het NZXT logo uit, oftewel op de eerstvolgende foto zie je dat de ventilatoren de warme lucht de case uit ‘trekken’. Een push-pull setup, waar ik straks nog even op terug kom, houdt weer in dat je ventilatoren aan beide kanten van de radiator plaatst, om een nog sterkere luchtstroom te krijgen.

De pull-configuratie betekent dat je met schroeven van buiten de case, door de ventilatoren, de radiator vast zet (4 schroeven per ventilator, dus 8 totaal). Dit is natuurlijk niet heel complex, maar gezien je de ventilator en de radiator redelijk recht naast elkaar moet houden bij het vastzetten kan een helpende hand op dat moment zeker geen kwaad. Voor de review volg ik gewoon de instructies, maar niets houd je natuurlijk tegen om gewoon een push-configuratie in te bouwen, in welk geval de montage net even makkelijker is. Het voordeel van de gesuggereerde pull-opzet is dan weer dat het toevoegen van 2 extra ventilatoren op een later tijdstip weer eenvoudiger is.

600,411

De 2 ventilatoren in een pull-configuratie, volgens de handleiding.

Aan de andere kant van de slangen schroeven we de pomp met de 4 schroeven eenvoudig vast in de backplate. De schroeven hebben rubberen ringen om het met de hand te doen, maar een extra slagje met de schroevendraaier kan geen kwaad (uiteraard nooit forceren).

600,424

Vervolgens is het niets anders dan de kabels aan sluiten. De ventilatoren gaan in de fan-aansluitingen van de Kraken zelf, de SATA power aansluiting gaat direct op je voeding, en de USB aansluiting (wat natuurlijk niet zo gebruikelijk is bij een koeler) direct op je moederbord. Je moet natuurlijk wel zorgen voor een vrije USB 2.0 interne header op je moederbord, al zal dat bij een passende high-end build natuurlijk zelden een probleem zijn.

En dan ben je klaar. Prima eenvoudig dus, maar een extra handje bij het monteren van de radiator kan voor onervaren (of luie 😉 ) bouwers nooit kwaad.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.