Ik was dolblij toen ik met de Doko aan de slag kon gaan. Mijn eigen mediaspeler is al lang aan vervanging toe, de HTPC wens blijft al tijden in het ontwerp stadium hangen, en een kastje wat de volledige capaciteit van mijn PC aan mijn TV zou kunnen leveren zou een ideale oplossing zijn. De Doko zou het mogelijk moeten maken mijn PC games op de TV te spelen, al mijn films en muziek te streamen, en tevens zou ik met een aangesloten toetsenbord/muis ook simpele taken kunnen doen als tekstverwerken, foto’s bekijken, en plaatjes van kittens kunnen Googlen. Het klonk allemaal veelbelovend. Ik wil de Doko ook dolgraag heel erg leuk vinden, maar in de praktijk voelde ik vaker teleurstelling en frustratie dan het plezier waar ik op hoopte.

Als je gaat streamen is enige ‘lag’ per definitie onvermijdelijk. De lag is echter niet het probleem met de Doko. Draai je de host en de Doko side-by-side dan kan je zien dat deze minimaal is, tussen de invoer en de host zit praktisch geen vertraging, enkel zit er wat lag in het terugsturen van het beeld en geluidsignaal. Echter de regelmaat waarmee je hele kleine hikjes ervaart in je invoer maakt taken waar veel ‘muizen’ bij komt kijken, bijvoorbeeld photoshop, maar ook actief browsen, simpelweg niet prettig. Dus als een huis-, tuin- en keuken-taken streamer werkt het wel, maar is het toch ‘net niet’.

Overweeg je de Doko als een Netflix/Media stream machine, dan moet je ook opmerken dat het niet frustratie vrij is. Kleine hikjes, bij vlagen afwijkingen of hikjes van het geluid, en hoewel de beeldkwaliteit niet verkeerd is is het gewoon minder soepel dan een ouderwetse media speler. Het werkt, het biedt als voordeel dat je werkelijk alles af kan spelen wat je pc aan kan, maar content op mijn telefoon streamen vanaf de server werkt veel soepeler dan via de Doko content van mijn server of PC afspelen, en de telefoon gaat dan over wifi! Wifi heeft de Doko overigens helemaal niet, wat wel begrijpelijk is omdat een bekabelde verbinding performance voordelen heeft, echter worden de theoretische voordelen teniet gedaan door de prestaties.

Misschien is de Doko dan leuk voor gaming? Nou.. uhm. Soms. Snelle shooters kan je vergeten vanwege de 30Hz beperking, CS:GO of alles competitief is helemaal uitgesloten, maar als je genoegen neemt met medium speed gaming (bijvoorbeeld Diablo 3) of nog tragere games waarbij snelle pixel-precieze invoer geen issue is (Civilization, Sims, Facebook meuk) dan is de Doko inderdaad wel bruikbaar. Nu kan ik je vertellen dat zelfs met een HTPC snelle games streamen geen optie is, maar een PC met Steam in-home streaming werkt simpelweg prettiger voor de meeste games dan de Doko.

Voor de drie primaire doeleinden; all-round gebruik, media streaming, en gaming, weet de Doko dus eigenlijk niet te overtuigen. Daarbij moeten gebruikers van schermen met een andere resolutie dan 1080p hun scherm fysiek op 1080p zetten alvoren ze kunnen streamen, en mocht je meerdere schermen hebben is er geen optie om van scherm te wisselen. NZXT moet daar m.i. echt wat aan doen, want de ervaring wordt aanzienlijk minder praktisch als je voor elke streamsessie naar je pc moet lopen om de resolutie aan te passen en de software te draaien. Werk je echter op 1080p / FullHD dan geldt die opmerking uiteraard niet en kan je de Doko software gewoon in de achtergrond laten draaien.

Dat de Doko 100 euro kost valt nog wel te overzien, je koopt er tenslotte geen PC voor. Maar als het voor de meeste doeleinden geen prettig apparaat is ga je toch denken over alternatieven, of zit je met een product wat je nimmer aan zet omdat het gewoon ‘net niet’ is. Je moet je voor jezelf af gaan vragen wat je daadwerkelijk wilt, want als wat serieuzer gamen een vereiste is zal je toch richting een HTPC willen kijken en moet je streamen gewoon vergeten. Een gaming HTPC is wel veel duurder, maar ook een eenvoudige HTPC om echt degelijk op te werken (office, internet) kost al een stuk meer dan de Doko, waardoor er wel wat voor te zeggen valt voor een Doko voor eenvoudig gebruik, eventueel aangevuld met een (niet te snel) spelletje op z’n tijd. Als NZXT dit nu had aangevuld met perfecte media prestaties dan had ik een echt leuk plekje op de markt kunnen zien voor de Doko, maar die prestaties bleven helaas achter waardoor je alsnog een mediaspeler, Chromecast, of ander alternatief er naast gaat willen gebruiken.

Wat nu voor NZXT? Ze hebben een interessante stap gezet, en ze laten zeker positieve dingen zien in het ontwerp, de bouwkwaliteit, het gemak van zowel de installatie als het gebruik van de Doko. De invoer-over-IP onderdelen werken uitstekend, het geheel is compact en onhoorbaar, en je ziet zeker de potentie. Het voelt echter alsof ze inhoudelijk te veel hebben bezuinigd om dit prijspunt te halen in plaats van gewoon het product neer te zetten waar ze zelf in zouden geloven. Ik kan enkel hopen op een versie 2.0 met een degelijke CPU / pittigere specificaties waardoor 60Hz en een hiccup-vrije werking mogelijk wordt. Zelfs met een flinke meerprijs zou dat een product opleveren waar echt wat voor te zeggen zou zijn, en die je in tal van situaties toe zou kunnen passen. Het huidige eindresultaat is een product wat meer te wensen over laat dan voldoening geeft, en enkel interessant is voor iemand die wel wat basis taken wil streamen, enkel wat casual games wil streamen, kleine hikjes in de performance vervolgens accepteert, en niet zit te wachten op het frequent streamen van films of series. Ik zie een kleine doelgroep zelden als een issue, maar dat zijn mij toch echt te veel beperkingen om aan de Doko een award toe te kennen.

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250

Je kunt deze producten vinden in tal van (web)shops via de onderstaande prijsvergelijkers:
Prijsvergelijker @ Hardware.info
Prijsvergelijker @ Tweakers.net

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.