Nvidia Shield Experience Deel 1

Media streamen


Nvidia kennen we natuurlijk vooral van hun grafische kaarten. Wanneer die verschijnen hebben we meestal een bak werk te doen en zelden genoeg tijd om alles te doen zoals we graag zouden willen. Nvidia heeft echter welgeteld één ander product (voor consumenten) in het assortiment, de Nvidia Shield

Ze zijn zo vriendelijk geweest om er één bij ons neer te leggen om eens op ons gemak mee te spelen, een welkome afwisseling van al het RTX stresstestgeweld de afgelopen weken. Geen sturing (die we toch professioneel negeren), geen technische whitepapers, geen mooie presentaties over de toekomst van computer graphics, maar gewoon in alle rust met het product kunnen spelen om te zien waar deze toe in staat is. Dat is wat wij het liefst doen.

Wat bleek? Hij is tot heel erg veel in staat en ik ben er heel erg gelukkig mee. Dat hij veel kan één van de redenen om onze ervaring cq review in meerdere stukken te knippen. Vandaag beginnen we dan ook met het uitpakken, het aansluiten en ervaring als (objectief) ultieme media player.

In deel twee (deze week nog) vervolgen we met game streaming en ingebouwde games, en ook onze kleine tech cq game tester Luka (5) heeft er de laatste dagen zijn meningen over kunnen opdoen en zal zijn favoriete games voor kids met jullie delen; ook voor de kleintjes zit er veel in. Vragen of tips? Laat het even weten, we staan open voor een extra vervolg. Laat ons ook even weten wat je van deze opzet vindt, dan doen we dat misschien vaker. Hoe dan ook werken we met de verschillende delen naar één review cq samenvatting toe waar we al zijn kunnen en verbeterpunten helder samenvatten.

Een andere reden om het op te splitsen is puur praktisch: de Shield is tot en met de 25e voor 189 euro te koop in plaats van 229 voor de 16GB versie met controller en afstandsbediening en we wilden onze ervaring online hebben gedurende die actie. Kortom, we wilden deze week nog zien of de Shield een leuk kerstcadeautje kan zijn voor jullie.

Nvidia shield uitpakken, bouw en features


Eén van de eerste verrassingen voor onszelf waren de afmetingen van de Shield. Inhoudelijk een console, maar fysiek de afmetingen van een zakagenda. Praktisch prima te plaatsen.



In de verpakking krijgen we ook een redelijk eenvoudige afstandsbediening met touch volume controls, en wat één van de tofst ogende controllers is die we kennen. Inhoudelijk is die controller een vrij standaard verhaal: Twee thumbsticks, de bekende knoppen als d-pad, XYAB, twee schouderknoppen, dan de Nvidia (standaard Google Assistant) knop bovenop en drie extra navigatie knoppen aan de basis. Onderop vinden we ook een 3,5mm headphone jack om je hoofdtelefoon op aan te sluiten.





De shield aansluiten is een kwestie van prik erin (adapter meegeleverd), HDMI aan je televisie of monitor en de netwerk kabel erin. WiFi gebruiken wil je liever niet met een game of hoge kwaliteit media stream, draad blijft het meest betrouwbaar.



De twee USB 3.0 poorten zijn opvallend veelzijdig kunnen werkelijk overal voor gebruikt worden. Alles wat we tot dusver hebben getest, van mechanische toetsenborden tot draadloze gaming muizen, Razer controllers voor Xbox of PS4, USB sticks en externe schijven, de Shield lijkt het zonder problemen op te pakken. Daar gaan we nog even op terug komen dus, maar als je denkt een tweede Shield controller nodig te hebben wanneer je er al de nodige hebt, don’t worry.

Installatie


Installatie stelt weinig voor, niet complexer dan je Android telefoon opzetten, want laten we niet vergeten dat de Shield een Android device is. Google account invoegen, even de basis uitleg doorlopen van welke knoppen op de remote en controller wat doen in het menu, en gaan. Als je wilt zitten er wat extra stukjes uitleg bij over hoe je de Google Assistant op kan zetten (dan kan je tegen je remote “Start Netflix” zeggen bijvoorbeeld, erg leuk voor de luie medemens) en krijg je wat uitleg over de verschillende functionaliteiten. Ook wordt je er op gewezen dat de Shield de volwaardige Google Chromecast functionaliteit bevat. Je kan dus ook vanaf je telefoon of tablet series of muziek ‘casten’ naar je shield, top.



Na installatie krijg je vermoedelijk eerst wat updates voor je neus voor de console en controller. Hoeft niet, wel handig gezien de interface ingrijpend verandert is sinds het prille begin en je beter meteen naar de nieuwste over kan. Wel jammer dat de screenshot functie verwijderd is, nu moeten jullie het met matige smartphone pics doen.


Daarna zie je het hoofdmenu en kunnen we aan de slag. Een ruim aantal standaard apps heet je welkom, waaronder de meest populaire streaming diensten zoals Netflix, YouTube en Amazon Prime video, en tevens de vele game functies. Hou er wel rekening mee dat veel diensten zoals Netflix en Amazon Prime wel vereisen dat je daar klant bent. Gelukkig is het kinderspel om diensten waar je geen abonnement hebt, BBC in ons geval bijvoorbeeld, makkelijk te verbergen zijn. Vervolgens is het vooral een kwestie van de apps aan het home scherm toevoegen waar jij dagelijks gebruik van gaat maken.



Shield opzetten als streaming-alleskunner


Het gamen laten we nu even voor wat het is, maar we voegen wel vast onze favoriete video diensten toe. Netflix en Prime stonden er al, Plex voegen we toe voor media streaming vanaf de NAS (Kodi is ook aanwezig, VLC zien we ook), Twitch om makkelijk livestreams te kijken, en daar viel ons ook NL Ziet op om evt Nederlandse TV terug te kunnen kijken. Praktisch elk groot platform waar wat te kijken is heeft wel zijn eigen app, nogmaals dit is tenslotte Android waar we het over hebben.


Zowel Google Movies, Videoland als Pathe komen we tegen om makkelijk recente films te kunnen huren, maar de lijst met alle mogelijke diensten is te lang om op te noemen.


Goed, hij speelt alle diensten, so what?


Het app aanbod, en dan hebben we slechts een fractie genoemd, is ontegenzeggelijk een sterk punt van de Shield. De Shield is echter ook een stuk duurder dan een typische media speler, dus verwachten we ook wat meer. Dat ‘meer’ krijgen we vooral in de ondersteuning voor eigenlijk alles wat je van een media speler kan wensen. 4K support is niet uniek, maar 4K en HDR samen? Eén van mijn frustraties van mijn eigen Windows HTPC was het feit dat Netflix niet eens 4K wil spelen, laat staan HDR wilde doen.

Want ook wat codec ondersteuning betreft zette die lijn door. H.265 decoding is een vrij zeldzame processor feature, maar de Shield doet dat wel, net als DTX en zelfs Dolby Atmos bestanden zonder probleem spelen. Heck, zelfs als je ze op een USB stick zet en ze direct in de Shield prikt; leuk voor vrienden die langskomen en hun (al dan niet mogelijk op twijfelachtige manier verkregen) videobestanden aan jou willen laten zien (alles goed Mike?). Probeer dat maar met je TV zelf, of standaard media speler. Nvidia’s lijstje op de productpagina is misschien wel een tikkeltje gezellig aangekleed, althans ik neem aan dat andere apparaten hun eigen plusjes hebben, maar de lange lijst met mogelijkheden van de Shield liegt er simpelweg niet om:


Bovenal valt op dat alles gewoon vlot en goed werkt. Interface? Vlot. Besturing? Soepel. Aanradertje is wel de Nvidia app op je telefoon te zetten, want die werkt eveneens erg lekker. Basale app die niet meer doet dan muis, toetsenbord en controller emuleren, maar werkt wel veel vlotter dan de Kodi remote die ik voorheen gebruikte.

Afsluitend


Na de eerste avondjes was ik opvallend onder de indruk wat je met zo’n ding kan doen. Ondanks dat ik al van tig kanten had gehoord dat de Shield ongeslagen is als media streamer is het toch erg fijn om het zelf te bevestigen, en een compliment dat je zelfs met die positieve informatie vooraf nog onder de indruk kan zijn. Waar ik zelfs met de recente smart TV de HTPC toch nog aan kon houden voor wat extra features kan die nu volledig worden opgedoekt, dit werkt simpelweg beter en met ondersteuning voor alle formaten en moderne technieken zoals 4K en HDR.

En dan hebben we het nog louter over videos afspelen gehad. Muziek streaming werkt ook goed (Spotify erop, klaar), casten werkt goedm de afstandsbediening werkt prima, heck zelfs voice activatie werkt opvallend goed. Nvidia heeft er goed aan gedaan om met Google Android te werken, want die applicatie op een dergelijk krachtig device werkt gewoon heel erg soepel en biedt meteen een breed app aanbod.

De voornaamste uitdaging voor de Shield als video streamer zien we eigenlijk in de ingebouwde apps in moderne televisies zelf, als je al een 4K HDR TV hebt is de kans vrij groot dat je voor populaire diensten als Netflix of Prime al een ingebouwde app hebt. Het app aanbod daar komt weliswaar niet in de buurt of als je Televisie Android bevat geef ik je op een papiertje dat dat net niet lekker werkt, maar ik denk dat het wel fair is om te stellen dat je dit apparaat niet moet overwegen louter voor Netflix of Prime. Ik denk echter dat het een even terechte opmerking is om te zeggen dat de Shield als media streamer ook een beetje voor de echt fanatieke geek is die daar geen genoegen mee neemt, maar wel alle jongste films (ook in H.265) wil kunnen spelen, ook van een USB stickje, Twitch wil kijken of één van de vele andere diensten wil gebruiken waar een standaard Smart TV simpelweg geen ondersteuning voor heeft.

Dat, en het gamen natuurlijk. En daar gaan we het volgend deel, deze week nog, over hebben. Maar eerst even een hapje eten. Google, bestel even een pizza?


Verdorie, sluiten we alsnog af met een downer. Thuisbezorgd app werkt wel, maar Google is nog niet in staat om een Pizza te bestellen en meteen even af te rekenen. Pffff…. Ik ga vrouwlief nog maar even lief aankijken denk ik.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons:
In onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)
YouTube



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.