Nvidia GeForce RTX 4090 Review
Na lang wachten en vooral hele zware jaren wat videokaart-vooraden betreft is het eindelijk weer eens zo ver: Nvidia brengt hun nieuwe GeForce RTX 4000 series videokaarten uit. Te beginnen met het absolute monster model, de GeForce RTX 4090. Een kaart waar de afgelopen weken het nodige over is gepraat, maar nog lang niet alles over is gezegd. Maar vandaag mogen we dan eindelijk onze resultaten delen. Ontdek alles wat je echt moet weten over deze kaart in onze video, of scroll door voor een korte Nederlandse samenvatting.
De RTX 4090 in a nutshell
We gaan niet alles uit de video herhalen, maar in het kort: de nieuwe RTX 4090 bouwt stevig verder op de vorige generatie. Meer en snellere cores dan voorheen, meer en betere RT en Tensor cores, en dan gebouwd op TSMC’s 4nm in plaats van de vorige Samsung 8nm modelle. Een kleiner procedé betekent meer transistors in dezelfde ruimte, en in de regel dus meer prestaties en een betere efficientie.
De kaart waar we vandaag mee testen is de Founders Edition van Nvidia. Nvidia geeft aan gewerkt te hebben aan een beter heatsink en fan design, al is de algehele uitstraling wel herkenbaar en in lijn met de vorige generatie. Niet dat daar wat mis mee was, want het zijn prachtige, degelijke kaarten. De RTX 4090 is wel weer groter geworden, je moet goed controleren of hij wel in je kast past.
Stroom komt via de nieuwe 16-pin 12 Volt High Power aansluiting. Nvidia levert een 4x 8-pin adapter mee, maar dat ziet er natuurlijk niet uit met zo veel kabels. Tal van fabrikanten leveren inmiddels zo’n kabel aan kun klanten, zo ook Seasonic waar wij mee testen. Als je een capabele power supply hebt gekocht van ze kan je zo’n kabel toegestuurd krijgen. Nieuwe voedingen hebben ze er vaak direct bij zitten.
Ziet er wel beter uit zo.
Performance
Waar het natuurlijk echt om draait is performance, wat wij hebben getest in meer dan 20 games op drie resoluties. Alle individuele games kan je terugvinden in de video, maar hier heb je de samenvatting van de performance verschillen met de RTX 3090 op 1080p, 1440p en 4K:
En, wat valt daar nog aan toe te voegen? Het feit dat hij zelfs op 1080p nog een flinke impact heeft is enorm opvallend, maar vooral voor pro gamers en streamers voor wie de kosten niet boeien interessant. De echte winst zit natuurlijk in hogere resoluties, waarbij vooral de 60 procent verbetering op 4K er echt uit springt. Zo gaan we spontaan van 4K-60 naar 4K-120 of 4K-144 in één generatie, en dat is echt bizar goed.
De top end AMD Radeon RX 6900 XT wordt zo even op een 87% achterstand gezet, dus AMD heeft serieus werk aan de winkel voor RDNA 3 later dit jaar.
RT, DLSS en DLSS 3
In de video vind je ook nog de nodige benchmark passes met ray tracing en DLSS, waarbij opvalt dat in bepaalde scenarios de winst nog groter is. Wolfenstein Youngblood bijvoorbeeld toont een factor 2.5 FPS verbetering, en dat is een oudere RT game. Het toont aan dat de nieuwe RT en Tensor cores dus nog meer potentie hebben om een groter gat te slaan dan voorheen.
Het is echter DLSS 3 waar Nvidia’s aandacht naar uit gaat, en niet zonder reden. Zo zien we namelijk dat met een dermate krachtige videokaart de focus meer op de CPU komt te liggen. Menig game is simpelweg CPU bound op 1440p, en soms zelfs op 4K. Nvidia’s nieuwe Frame Generation feature, alleen beschikbaar op RTX 4000 kaarten, doet daar wat aan door tussen twee reguliere frames een AI generated frame te plakken. Dat knalt de framerate omhoog zonder dat de CPU daarvoor belast hoeft te worden.
DLSS 3 bouwt verder op DLSS 2, dus het verbaast ons niet dat er al zo’n 35 games hebben aangekondigd DLSS 3 te gaan ondersteunen, deels vanaf vandaag of deze week, maar in aanloop naar deze review moesten wij het doen met wat Beta Builds. Dat geeft een aardige eerste indruk, maar betekent ook dat we onze definitieve mening over deze feature pas kunnen geven zodra het écht uit is. Desondanks geven de betas een aardige indicatie. Zo lijkt Frame Generation in echte CPU bound games zoals MSFS een bijna onmisbare toevoeging: dubbele framerates, en het tempo in die game ligt zo laag dat typische DLSS 3 uitdagingen zoals disocclusion hier eigenlijk niet aan de orde zijn.
F1 2022 gaat juist de andere kant op, in deze rappe game wil je weliswaar zo veel mogelijk frames, maar ook de laagste input latency en door de vele rappe bewegingen vallen sommige DLSS artifacts ook wat meer op. We zullen hier op terug komen post launch, maar dit lijkt een game waarbij wij vermoedelijk wél DLSS aanzetten voor super sampling, maar niet voor frame generation. Al zal dat bij een minder krachtige RTX 4060 tzt wellicht anders zijn.
Cyberpunk 2077 is een ander voorbeeld, en ligt er tussen in. Ook hier zien we wat we eerder zagen: grote FPS verbeteringen, ten koste van een klein beetje latency, al ligt die vaak weer in lijn met native resolutie draaien terwijl DLSS ook meteen Reflex integreert. In dit scenario zou je zelf je afweging kunnen maken wat je fijner vindt, maar of je nu voor Frame Generation kiest of puur voor het Super Sampling deel uit DLSS: Het is een verbetering boven Native resolutie draaien.
De FE Koeler
Vanaf morgen morgen we over alle partner kaarten praten, en op dat moment komen de verschillen in thermals en noise tussen de kaarten ook aan bod. Toch wilden we vandaag vast een kijkje nemen naar de Founders Edition koeler an sich, en eigenlijk valt daar weinig aan op te merken. Temps zien er uitstekend uit, en 42 decibel op 50 centimeter is een keurig resultaat: in lijn met een typische mid-range chip met aftermarket koeler van de laatste paar jaar. Niet onhoorbaar, maar praktisch meer dan stil genoeg. Dat de MSRP Founders Edition dat biedt op een RTX 4090 chip die in de buurt van 425 Watt verbruikt in games is een keurige prestatie.
We gaan dus zien wat partner kaarten daar aan kunnen verbeteren, maar de lat ligt al verdomd hoog met deze prestatie.
Conclusie
Hoewel Nvidia ongetwijfeld de nodige kritiek zal krijgen over het feit dat ze alleen het vlaggenschip uitbrengen en dat de performance-per-euro geen verbetering kent voor de gewone gamer, iets wat overigens ook deels te danken is aan de stand van de euro, staat niet ter discussie dat de RTX 4090 een beestachtige prestatie neer zet. Een verbetering van 60% op 4K resolutie ten opzichte van een overclockte RTX 3090 is echt een enorm zeldzame stap vooruit binnen één generatie. Belangrijker nog is dat we daarmee een prestatie zien die we nauwelijks voor mogelijk konden houden: 4K-120 of 4K-144 Hz gaming, al dan niet met RT en DLSS erbij, is praktisch gezien een grote stap vooruit voor eigenaren van high-end monitoren en televisies.
Daarmee is de RTX 4090 vooral goed nieuws voor de vermogende gamer die gewoon het beste wil, maar als het Nvidia straks lukt om een vergelijkbare generatie-verbetering neer te zetten in het lagere segment, dan staat ons een mooi jaar te wachten. De onderliggende architectuur is er in elk geval toe in staat, het is alleen afwachten en hopen dat de rest van de factoren in de markt daar aan mee willen werken.
Nogmaals, dit was vooral een samenvatting, voor alle 50+ grafieken en resultaten bekijk je het beste onze video:
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)