Nvidia GeForce RTX 3070 Ti review
Vandaag staat wederom een nieuwe Nvidia RTX videokaart in de startblokken om kneiterhard uitverkocht te gaan worden: de GeForce RTX 3070 Ti. Een kaart die Nvidia positioneert als de opvolger van de RTX 2070 Super. De opvolger van een refresh dus, al blijft de RTX 3070 in dit geval wel bestaan en de 3070 Ti komt het gat tussen de 3070 en de 3080 vullen. Daarmee zou je dus verwachten dat het een dikke kaart voor 1440p gaming monitoren moet worden.
Gezien de malaise in de markt gaan we het redelijk beknopt houden vandaag. De realiteit is tenslotte dat iedereen die echt om een videokaart verlegen zit, en een legio scalpers, al in de startblokken staat om elke mogelijke 3070 Ti morgen op te kopen, zeker als ze nabij de adviesprijs van 599 dollar liggen, ergens tussen de 600 en 650 euro dus met onze BTW erbij.
Desondanks is het goed om even te kijken hoe deze kaart zich verhoudt tot zijn familie, en de competitie uiteraard, voor dat moment in de toekomst dat de boel weer een beetje stabiel is.
Wat is de RTX 3070 Ti?
De RTX 3070 Ti gebruikt dezelfde chip als de RTX 3070, niet de grotere chip van de RTX 3080. Hij voegt wel wat extra cores toe boven de RTX 3070, en er zit nu 8GB GDDR6X op, iets sneller geheugen dus dan de 8GB GDDR6 op de RTX 3070. Desondanks doen de specs vermoeden dat de RTX 3070 Ti meer richting de RTX 3070 neigt dan de 3080.
Bron: Videocardz
Omdat de onderliggende Ampere tech hetzelfde blijft, blijft ook de featureset gelijk aan voorgangers. Oftewel Nvidia’s focus op real time ray tracing, DLSS, de NVENC encoder, Reflex voor latency verbeteringen (daarover binnenkort meer), en Broadcast blijft onverminderd. Ik zal niet alle details gaan herhalen, daar zal je in praktisch elke eerdere RTX review al mee geconfronteerd zijn, maar het zijn wel sterke punten in het verhaal van Nvidia en iets waar AMD nog wat werk te verzetten heeft.
De Founders Edition van Nvidia zelf is een plaatje. Beetje industrieel, nette materialen en afwerking, gewoon een prachtige kaart. Hij combineert het design van de RTX 3080 met één fan boven en één fan onder, maar dan in een iets kleinere format. De oude RTX 3070 was nog een stuk kleiner, en die had meer traditioneel twee fans op het shroud zelf. Voor wat een basisprijs model zou moeten zijn is hij prachtig.
Je krijgt 3 DisplayPort aansluitingen en een enkele HDMI 2.1 aansluiting. En voor de stroomvoorziening heb je twee 8-pin aansluitingen nodig die met het verloopje naar de 12-pin aansluiting op de kaart zelf gaan. Of nog beter: kijk of jouw voedingsfabrikant een speciale kabel heeft, dat staat mooier. Seasonic bijvoorbeeld stuurt zo’n kabel op naar RTX kopers met een geschikte Seasonic voeding.
Naast de 3080 en de 3070:
En naast de RTX 3070 Ti Gaming OC:
Prestaties
Waar het natuurlijk om gaat is het gamen. In de grafiek zetten we de RTX 3070 Ti zelf, de 3070 en 3080 die er net onder en boven zitten, de RTX 2070 Super als upgrade-referentie, en vanuit AMD de RX 6800, een kaart die iets goedkoper zou moeten zijn (maar momenteel ook gewoon 1500 euro kost), en de RX 6800 XT die iets duurder zou moeten zijn.
1080p:
1440p:
4K:
En dan nog enkele games waarin specifiek RTX en/of DLSS ondersteund worden. Hier zien we dat dat vooral op 4K goed uitpakt:
1440p:
4K:
Laten we direct wat conclusies trekken:
– De RTX 3070 Ti levert in alle games indrukwekkende prestaties op 1080p en 1440p resoluties. Op 4K komt hij af en toe net wat tekort. Games die Nvidia’s DLSS ondersteunen werken wel echt soepel op 4K, maar gezien niet alle games dat hebben raden we niet aan om dit maar een 4K- gaming kaart te noemen. Prima positief.
– De RTX 3070 Ti is een forse upgrade boven de RTX 2070 Super. De RTX 2070 Super is een mooie 1080p kaart en een prima 1440p kaart, maar de RTX 3070 Ti levert flink meer waardoor je niet snel van Ultra settings af hoeft, zo’n 40% extra prestaties is niet niks. Een waardige upgrade in dat opzicht, wederom prima positief.
– Hier wordt het echter lastiger: de RTX 3070 Ti valt wat adviesprijs betreft exact tussen de RTX 3070 en de RTX 3080 in, maar de prestaties liggen veel meer nabij de RTX 3070. Je zou dus iets van 20% meer moeten betalen voor een paar procent meer-prestaties, ongeveer 5% gemiddeld in onze tests op 1440p, een verschil dat je nauwelijks gaat merken. Tegelijkertijd zou de 3080 niet veel meer moeten kosten, maar wel echt een flinke stoot sneller zijn, bijna 20% op 1440p. Op 4K is het verschil helemaal groot met ca 25%. Mar ook als je nu op 1440p zit te gamen is de RTX 3080 eigenlijk toch de “hebb0n!” kaart, die bijna 20% die de RTX 3080 pakt ga je echt merken.
– Vergeleken met de concurrentie is het ook pittig. De in theorie goedkopere RX 6800 is gemiddeld wat sneller, een paar procent, al is dat gat klein genoeg dat ik het mij kan voorstellen dat je merkvoorkeuren of de featureset zwaar genoeg laat wegen. De in theorie net duurdere RX 6800 XT hikt meer tegen een RTX 3080 aan wat prestaties betreft en is dus significant sneller. Nvidia’s feature-lead even daargelaten, de bijna 20% extra kracht die de 6800 XT biedt op hogere resoluties is wederom fors.
Kortom, het is een stevige videokaart, maar op basis van de adviesprijzen valt hij echt tussen wal en schip. In het hogere segment is het wat makkelijker om de prijs weg te wuiven in het voordeel van prestaties, maar in deze hoge-middenklasse is de prijs-prestatieverhouding nog echt cruciaal. En dan zeg ik toch: Pak een RTX 3080 als je het geld hebt, of een RTX 3070 als je het geld nodig hebt.
Conclusie
Kortom op basis van de adviesprijzen zet Nvidia een kaart neer die het lastig heeft; een beetje sneller dan een RTX 3070 voor een flinke meerprijs, of voor iedereen die 100 euro geen “flinke meerprijs” noemt kijken we naar de RTX 3080 die echt flink sneller is. En dan richt ik echt even op alternatieven uit Nvidia’s eigen assortiment, in de veronderstelling dat je die voorkeur hebt of de featureset prefereert.
Maar, adviesprijzen zeggen niks momenteel. In een markt waarin nauwelijks videokaarten te krijgen zijn zal elke drop van RTX 3070 Ti kaarten op of rond de adviesprijs aangegrepen worden. Je hebt er niks aan als ik nu zeg dat de RX 6800 de betere prijs-prestatieverhouding geeft, dat is momenteel een 1500 euro videokaart. Ik zal het uiteraard zeggen zodat je het weet, maar je koopt er weinig voor.
Normaliter geven we fabrikanten in een gezonde markt, waarbij straatprijzen onder de adviesprijzen zakken, het voordeel van de twijfel en vooral wat tijd om de prijzen te laten stabilizeren alvorens echt te gaan oordelen over de vraag of het product ook een goede deal is. En hoewel de achtergrond anders ligt komen we hier op hetzelfde uit: op basis van de huidige adviesprijs is de RTX 3070 Ti weliswaar niet direct interessant, maar gezien de huidige straatprijzen van alle videokaarten kan hij dit in de praktijk wel degelijk zijn. Of van tijd tot tijd, of op de lange termijn, wie weet.
Het is desondanks jammer dat de k…. markt enthousiasme wegneemt bij objectief mooie producten. Maar laat je ook niet gek maken of denk dat deze situatie afdoet aan wat de producten daadwerkelijk te bieden hebben. Je hebt er even goed niets aan als wij, of vele anderen, lopen te klagen dat vraag en aanbod momenteel scheeflopen. Uiteindelijk wil je gewoon goed kunnen gamen, en dit is net als zijn broertjes en zusjes echt een beest van een videokaart. Welke van de vele, vele goede kaarten op de markt je dan uiteindelijk ook weet te scoren terzijde, de (niet onterechte) kritiek die ook rond deze launch duidelijk hoorbaar zal zijn hoeft niet per se iets af te doen aan jouw ervaring. Ik heb er een hard hoofd in dat deze lancering de verandering gaat brengen die de markt echt nodig heeft, maar wie weet scoren een paar van jullie er een leuke deal mee en kunnen jullie dan weer enkele jaren vooruit. Wie weet..
Benieuwd naar de thermal performance? Check dan over ca 30 minuten voor de vergelijking tussen deze FE en de Gigabyte Gaming OC uitvoering.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)