Beide koelers kunnen worden uitgebreid met een extra ventilator, en het handigste is dan uiteraard om dezelfde ventilator erbij te pakken die er standaard al bij zit. Je kan natuurlijk kiezen om andere ventilatoren te plaatsen als je dat echt liever hebt. Maar goed, de mogelijkheid tot twee ventilatoren bestaat, dus uiteraard was ik benieuwd naar de prestaties en de uitstraling.
Eerst de verpakking van de NF-A9, ook hier straalt “het high-end” er weer van af.
Ook hier krijgen we in typische Noctua stijl extreem veel extra’s: Elke ventilator krijgt een schroef-loze en gedempte ophanging (naast standaard schroefjes), een 4-pin verlengkabel, een low-noise-adapter, en een Y-splitter zodat je moederbord CPU-header beide ventilatoren aan kan sturen. Ook hier zien we uiteraard dempers in de hoeken.
Zet je de ventilatoren vervolgens op de NH-U9S krijgen we best een leuk resultaat.
De D9L mag er ook wezen in dual fan modus, het lijkt wel een mini D15 op deze manier. In verband met geheugencompatibiliteit is het aan te raden de tweede ventilator aan de achterzijde te plaatsen. Voorop plaatsen zal veelal vereisen dat je de ventilator omhoog schuift in verband met werkgeheugen, en een gebrek aan ruimte is toch waarom je een D9L zal overwegen.
En tja, als je dan toch NF-A9’s over hebt kan je natuurlijk Ultra Mega Mega Man maken. Bij deze nomineer ik deze combinatie als meest nutteloze toevoeging van 2015, al ziet het er wel aardig uit voor op de foto 😉 (Damnit Danny, je was mij voor met het posten van dit gare idee :D)
Op reviews van Noctua producten zie je toch af en toe wat kritiek over de kleuren waar ze al jaren aan vast houden. Hoewel de koelers zelf nog steevast met het bruin/creme geleverd worden, zijn ventilatoren inmiddels wel in meerdere kleurstellingen leverbaar. Althans, in beperkte mate. Noctua heeft de Redux reeks en de Industrial PPC reeks toegevoegd. De iPPC reeks zijn 120 en 140mm ventilatoren (dus niet geschikt voor deze koelers) met een focus op industriele toepassingen, oftewel het zijn ventilatoren met een focus op airflow boven geluidsproductie, maar er zijn bijvoorbeeld ook varianten die stof- en waterdicht zijn, of zelfs bruikbaar bij extreem hoge temperaturen. De Redux reeks zijn in feite de vorige generatie ventilatoren van Noctua, in een grijze kleurstelling en met een beperkte set extra’s. Een voorbeeld is de NF-B9 Redux, waarbij de verpakking direct een stukje eenvoudiger is dan bij de NF-A9.
Ook in de verpakking is het allemaal een stuk soberder: We krijgen een ventilator, en 4 schroeven. Geen handige extra’s en geen rubberen dempers op de hoekjes. Overigens verkoopt Noctua wel losse accessoires-pakketten als je specifieke extra’s toch wilt hebben. Wat je uiteraard wel krijgt is de SSO-bearing van Noctua, en de bijbehorende 6 jaar garantie. Zoals je mag verwachten zijn Redux fans ook goedkoper in de aanschaf, zo is deze NF-B9 redux 1600 PWM verkrijgbaar vanaf ca 11-12 euro (ex verzenden).