Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overclocken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-prestatie-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overclocks met een koeler kan bereiken.

Het systeem in idle:


Tja, ze houden hem beide koel bij geen of lage load.. surprise surprise. De resultaten op 3.9GHz (Stock)


De NH-U12S stond al wat langer in deze vergelijking en daar van zagen we dat deze gewoon goed mee doet met de concurrenten met vergelijkbare afmetingen. De Ashura en de H5 Universal zijn modellen op basis van een 140mm koeler, maar zijn goedkoper en dus toch redelijke concurrenten, al zijn zowel deze twee als de Hyper 612 ver 2 alle drie een paar millimeter hoger wat bij je kast-keuze een rol kan spelen. De Ashura en de H5 zijn echter op volle toeren wel luider, de 612 is enkel met de NH-U12S op volle kracht iietsje stiller, al is het praktische gevolg daar nihil. Zoals we vaker zien ligt het allemaal erg dicht op elkaar.

De NH-U14S was voor mij een echte uitschieter, met koelresultaten die dichter bij de dual-tower koelers als de D15 en de R1 Universal liggen dan bij de single-tower koelers rondom de U12S, terwijl het ook nog eens één van de stillere modellen is. Een opvallend positief resultaat van de NH-U14S, ik had een dergelijk groot verschil met de U12S op dergelijke snelheden zeker niet verwacht.

Wat minder enthousiast over de toevoeging van de extra ventilator. Je wint er wel een paar graden mee, maar je betaalt flink voor die paar graden extra. Zeker bij de NH-U12S die in combinatie met de extra ventilator praktisch even veel kost als de R1 Universal, maar de prestaties niet kan evenaren. De U14S met de extra ventilator is weliswaar goedkoper dan de NH-D15, maar veel scheelt het niet.


Gaan we overclocken dan komen we wederom niet voor echte verassingen te staan. De NH-U12S doet het wederom keurig tussen zijn soortgenoten, maar er moet wel bij gezegd worden dat hij wel het duurste model is tussen die directe concurrenten. Wederom is de NH-U14S de echte uitschieter voor mij, waarbij de prestaties wederom de NH-D15 bijna evenaren.

Nu moet wel worden gezegd dat, hoewel ik zelf geen X99 systeem heb, ik de kans groot acht dat bij extreem overclocken en/of Intel Core Extreme processoren de NH-D15 wel een groter gat zal slaan. Desondanks kunnen we concluderen dat de NH-U14S bij gebruik van een I7-4790k, en als gevolg ook een i5-4690k, aan de resultaten van een NH-D15 weinig onder zal doen.

Dual-fan modus is wederom een leuke extra, maar ook op een iets hogere kloksnelheid denk ik dat het de investering puur voor de prestaties niet waard is. Zeker op de U12S waarbij je naar mijn mening dat geld beter kan gebruiken om een zwaarder model koeler te kopen, mits je daar ruimte voor hebt. De U14S met extra ventilator kan een D15 aardig evenaren, maar het zal van de dagprijs van de producten af hangen of de besparing ten opzichte van de D15 groot genoeg is om die stap interessant te maken. Wel moet ik zeggen dat ik de U14S in dual-fan modus er bijzonder goed uit ziet, misschien nog wel beter dan de NH-D15 die toch wel heel erg groot is.

Wat de producten nog interessanter maakt is dat ze beide praktisch stil zijn, op lage toeren hoor je ze beide totaal niet en maak je een geheel onhoorbaar systeem, maar zelfs op de volle 1500 toeren is het een hele rustige ‘breeze’ en verre van hinderlijk. Zelfs onder zware omstandigheden blijft er in een degelijke behuizing niets over van de geluidsproductie zoals ik het laatste jaar heb gezien met de U12S in een CM Silencio 652. Je begint je bijna af te vragen waarom de low-noise-adapter er bij zit, want ik zie het niet als een noodzakelijke oplossing.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.