De aanduiding (DF) staat voor “Dual-Fan”
Nu lijken grafiekjes als dat misschien niet zo positief voor het product in kwestie, maar je moet onthouden dat dit een minimaal klein koelertje is op een stevige processor in een lijst van stuk voor stuk forsere koelers, en dat de snelheid en belasting al hoger ligt dan normaal zal zijn op een dergelijke CPU. Sterker nog, de NH-L9x65 is de kleinste en lichtste koeler in deze grafiek. De L9x65 is volgens Noctua gemaakt voor 84W TDP processoren, en laat dat nou precies het TDP van de i7-4770k zijn. Als gevolg is er praktisch geen ruimte om te overklokken mocht je zoiets hips en moderns willen doen. Op een testbench zal het nog wel gaan, maar in een behuizing zal de temperatuur nog wat verder op lopen, zeker als de schoonmaakster niet in de buurt van de pc mag komen omdat ze de neiging heeft alles zwaar in de allesreiniger te zetten. Toch is het een keurige prestatie, want de belasting die Prime95 op de processor zit is vele malen zwaarder dan bijvoorbeeld een game zal veroorzaken. Voor praktische doeleinden is de combinatie van de NH-L9x65 met een i5 of een i7, weliswaar zonder overklok, best een optie.
Nu zit ik met het dilemma dat ik sinds de overstap naar de i7 als testplatform eigenlijk geen echte concurrenten van de L9x65 in deze grafiek heb staan, enkel de NH-U9S en NH-D9L komen een beetje in de buurt met hun redelijk beperkte hoogtes, echter koop je een 65mm hoge koeler in de regel omdat je simpelweg geen 110 of 125mm hoogte hebt. Dus heb ik mijn Intel Pentium G3258 weer even uit het dressoir gehaald om de L9x65 naast de grotere broer, de Noctua NH-L12, te zetten, en de SilverStone Argon AR06 die wat afmetingen betreft wel op de L9x65 lijkt, maar met wit en knal-blauw uiteraard een jonger publiek aan spreekt. (Gezien ik die twee koelers niet meer in huis heb kan ik ze helaas niet hertesten op de i7)
Idle prestaties wederom primair om te checken of de installatie wel correct lijkt. Geen uitschieters in elk geval
Een redelijke achterstand op de complete NH-L12, welke natuurlijk wel een stuk groter is maar niet noemenswaardig duurder is op de Nederlandse markt. De NH-L12 met enkel de onderste ventilator is echter vrijwel even hoog (66mm vs 65mm) en de grotere afmetingen van het koelblok lijken dan voldoende om toch voor een nipte overwinning te zorgen. De NH-L12 is echter wel minder breed inzetbaar vanwege dit flink grotere (bredere) koelblok, wat in sommige behuizingen een rol kan spelen. De geringe prestatieverschillen zorgen er voor dat de L9x65 als gevolg een veiligere keuze is als je twijfelt of de L12 gaat passen; een L9x65 past tenslotte altijd mits hij maar 65mm de hoogte in mag. Het lijkt aannemelijk dat het bieden van deze veiligere, compactere keuze de reden is dat de L9x65 op de markt is gebracht.
De vergelijking met de SilverStone AR06 is verder ook interessant. Nipt betere koeling, maar de NH-L9x65 is dan ook 7mm hoger, wat in sommige HTPC behuizingen wel degelijk een puntje kan zijn. Wel biedt de L9x65 een flink betere kwaliteit lager in de ventilator en krijg je wat meer extra’s wat de paar euro meerprijs m.i. niet meer dan redelijk maakt. Zeker wij oudjes verwachten natuurlijk dat dit product 10 jaar mee gaat, en zelfs dan zullen wij het gevoel hebben dat hij slechts een jaar oud was. Daarnaast profiteert de Noctua op de Nederlandse markt in elk geval van een betere beschikbaarheid (maar dat kan van week tot week wisselen.) wat inhoudt dat je tijdens het dagelijkse ommetje eenvoudger bij je bekende buurt-shop het product kan gaan halen. Webshops en internetbankieren zijn natuurlijk uit den boze en onveilig.
In absolute termen kan je dus een i5 of i7 zonder overklok koelen, of een lichtere processor als de Pentium G3258 overklokken. Net als de koeling is ook de geluidsproductie in Noctua-stijl uitstekend. Voor oude oren onhoorbaar op lage toeren, onhoorbaar op middelhoge toeren, en onhoorbaar op volle toeren. Voor wat jongere oren, of mensen met een correct afgesteld gehoorapparaat onhoorbaar (<30dB(A)) op lage toeren, praktisch stil op middelhogere toeren ( tot ca 2000 RPM, klinkt als veel, maar de ventilator blijft erg bescheiden), maar gezien het een kleiner fannetje is wel wat aanwezig op de maximale 2500 RPM in termen van volume, al is het geluidsprofiel van Noctua ventilatoren zonder uitzondering altijd bijzonder prettig. Bij sommige Noctua modellen vind ik de toevoeging van de low-noise-adapter niet zo nodig, maar bij echt stille huiskamer builds is het beperken van de maximum RPM tot 1800 best interessant, uitgaande van het feit dat je gehoor nog fris en scherp is. Op die manier kan de PWM setting van je moederbord het werk doen, en ben je tevens gegarandeerd van een praktisch onhoorbaar systeem op de zwaarste momenten. Zoals altijd: Keurig.