Let op: Resultaten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte chip, maar ook de behuizing waarin je ze gebruikt. Hou altijd je temperaturen in de gaten als je gaat overklokken, ook met zeer krachtige koelsystemen. Reviews als deze dienen dan ook voornamelijk als een product-prestatie-vergelijking, en zijn geen garantie dat je bepaalde temperaturen of overklok met een koeler kan bereiken.
Eerst de resultaten op idle, al is het maar om goede bevestiging te verzekeren. Tevens de meest suffe grafiek ooit:
Resultaten met druk op de ketel:
Hoewel de C14 nooit eerder door mij is getest bevestigd de D15S echter wel de stelregel dat een tweede ventilator op een forse koeler zelden meer dan een paar graden scheelt. We zien de D15S dan ook nauwelijks achterlopen op de D15 en zich positioneren als nog altijd één van de krachtigste luchtkoelers op dit moment. Hoewel een directe vergelijking niet meer mogelijk is, is het onvermijdelijk in het voordeel van de D15S dat deze met één (exact gelijke) ventilator minder ook iets stiller is op volle toeren. Of je sowieso in de buurt moet komen van hoorbare prestaties hangt af van je gebruik en overklok (en of je over de ‘drempel’ van de LNA/1200RPM gaat), maar in de regel mag je uitgaan van een onhoorbare processorkoeler.
De C14S was eigenlijk een opvallende, met weliswaar één heatpipe meer maar toch dunnere heatpipes had ik verwacht dat de prestaties iets verder achter zouden blijven. Hoewel ik op moet merken dat dikkere heatpipes in de regel pas bij hogere temperaturen, lees: veel meer OC dan ik hier toepas, baat geven lijkt bij meer gangbare afstellingen dat de lagere broer niet noemenswaardig onder hoeft te doen. De geluidsproductie ligt marginaal hoger dan de D15S, vermoedelijk vanwege het aanzuigen langs de componenten, maar zonder directe vergelijking acht ik de kans klein dat iemand deze anders zal ervaren; veel ontloopt het elkaar niet. Gebruik de LNA als je geluid allergisch bent, maar in de regel kan je, zelfs met bescheiden overklok, prima een laag en dus stil toerental draaien.
Toch is het niet allemaal een droomscenario, waarbij het zoals vaker de Noctua NH-U14S is die roet in het eten gooit: één van de koelers die in het totale overzicht bijzonder sterk scoorde. Ook de Fuma is wat prijs-prestatieverhouding beestachtig sterk, maar komt wat bouwkwaliteit, installatiegemak, en garantie natuurlijk niet in de buurt van de Noctua koelers. De prestaties van het iets kleinere broertje, de U14S, zijn praktisch gelijk, en hij is in de regel 10 tot 15 euro goedkoper, wat de D15S toch vooral interessant maakt als symmetrische S2011 oplossing (al biedt de U14S ook 100% RAM comptabiliteit op S2011) of wanneer je op S115X vier flinke modules wilt gebruiken waar de U14S net over het eerste slot valt. Hoe dan ook wordt duidelijk wat het doeleinde is, en dat je toch een aardig bedrag mag bijleggen voor de tweede koeltoren, die overigens bij extreem overklokken wel wat uit zou moeten lopen wat prestaties betreft.
De prestaties van de Noctua NH-C14S zijn eenvoudiger te relativeren, al was het maar vanwege een beperkt aantal low profile koelers in de betere helft van de grafiek. Daar biedt hij een interessant en eleganter alternatief voor de grotere, brutere be quiet! Dark Rock Topflow en in feite de prestaties van een top-end towerkoeler in een top-flow uitvoering. Krachtiger dan de compactere oplossingen in de grafiek (AIO’s buiten beschouwing latend), maar uiteraard wel duurder.