Deze ventilatoren zijn dus eigenlijk specifiek gemaakt als case-fan, bijvoorbeeld achter een mesh-paneel, stof-filter, of aan de achterzijde behuizing als outtake. Een directe vergelijking maken vereist een flinke selectie ventilatoren en een uniform test-platform. Dat valt dus helaas buiten de scope van de review.

Er is een reden waarom ik deze ventilatoren gebruik, en waarom ze ook mateloos populair zijn: Deze ventilatoren zijn stil. Heel erg stil. Op 600 of 700 RPM, de stilste settings van de niet-PWM modellen (met fancontroller kan je evt. nog langzamer gaan), zijn de ventilatoren onhoorbaar wanneer je een open constructie op tafel zet, met de ventilatoren direct naast je gezicht, zoals dit:

Hoewel ik deze met een fancontroller laat zien en heb getest, heb ze ook aangesloten met een 5V en een 7V molex adapter. Zowel op 5V als 7V zijn deze ventilatoren heerlijk stil, en starten ze ook prima op. Volgens SPCR zou de voorganger van dit model zelfs op 2.9V al starten, dus als een verrassing komt het niet. Of fixed-voltage aanpassing zin heeft betwijfel ik overigens, Noctua geeft je tenslotte al een molex adapter, en low-noise adapters om alle kanten op te gaan.

De airflow is ook bij deze lagere RPM’s duidelijk aanwezig, in elk geval steviger dan de standaard ventilator uit die Corsair 250D op laagste setting (die dan ook nog eens gewoon hoorbaar is), en ook dan de stock fan aan de achterzijde van mijn Cooler Master Silencio 652, beide toch geen misselijke modellen. Gezien de prijs van deze ventilatoren loopt een vergelijking met stock ventilatoren natuurlijk een beetje scheef, maar je koopt extra ventilatoren natuurlijk voor een reden: Of dat je stock ventilatoren te luid zijn, of dat je echt extra koeling nodig hebt. Dus dat een high-end aftermarket fan op beide fronten goed presteert mag natuurlijk ook wel.



De FLX en de ULN in een Corsair 250D, open, op tafel, en kritisch luisteren natuurlijk.

Naarmate je de snelheid opvoert hoor je de eerste paar 100 RPM hoger nog altijd erg weinig, als je al wat hoort is de resulterende airflow, en niet de ventilator zelf, en dan moet je echt 10-20cm van de ventilator gaan zitten met je snuffert. Ook van de PWM variant komt geen getik af wat bij sommige goedkopere fans het geval is, zeker als je er dicht op zit. Tot 800 RPM is de ventilator praktisch onhoorbaar te noemen in de open, op tafel, situatie zoals je in de Corsair 250D kan zien. Als je hem opvoert naar 900-1000 RPM begin je iets te horen als het stil is en je er op let, maar ook dat valt geheel weg wanneer je een gesloten behuizing onder je bureau plaatst, en op een metertje afstand zit te typen, gamen, of wat dan ook. Wanneer je het verder door zet naar de 1200 RPM (iets wat de ULN overigens dus niet kan) neemt de airflow toe tot een stevige bries zoals je uit de specificaties had kunnen verwachten, maar ook dan kan je de ventilatoren enkel horen in een omgeving zonder noemenswaardige achtergrond geluiden. De geluidsproductie is echt uitstekend, en helemaal als je dan ziet wat voor airflow wordt gegenereerd.



De FLX is fan2, de ULN is fan3, beide op hun maximale toeren: 1200 en 800 RPM. De fancontroller is overigens de onlangs uitgekomen en bloedmooie Scythe Kaze Master Flat II

Die stilte heeft echter wel een consequentie, en dan vooral voor de ULN variant. Gezien de prijzen gelijk zijn (1 shop verkoopt de FLX zelfs onder de prijs van een ULN) vraag ik mij af of de ULN nu echt een noodzakelijke toevoeging aan het assortiment is; je krijgt tenslotte al een 700 RPM adapter bij de FLX variant, en ook 700 RPM is met een systeem op tafel in een zeer stille ruimte niet te horen. Gezien je niets bespaard met de keuze voor de ULN, maar wel de optie inlevert om op hogere toeren dan 800 RPM te kunnen draaien, zie ik de ULN dan ook echt alleen als oplossing voor mensen met super gevoelig gehoor, in extreem stille ruimtes. Voor alle ‘normale’ mensen is 700 RPM als minimum meer dan zat.

Wat de airflow betreft, ik test uiteraard zo veel mogelijk graag zelf, maar luchtverplaatsing kan ik zelf (nog) niet meten. Hoewel ik normaliter specificaties wel met een korreltje zout neem, wil ik twee andere reviews aan halen om aan te tonen dat de door Noctua gestelde specificaties wel degelijk accuraat zijn. Credits aan hen, en credits aan Noctua om de specs niet op te blazen.

Bron / Test SPCR
Bron / Test dvtests

Vergeet ook niet dat de (correcte) specs wat betreft airflow en geluidsproductie in de markt uitstekend zijn.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.