Vanaf het moment dat de verpakking voor je staat maken de Noctua ventilatoren al indruk. De verpakking is absoluut luxe te noemen. Degelijke materialen en mooie prints. Mocht je bekend zijn met de aziatische verpakkingen is het verschil met het Oostenrijkse Noctua erg opvallend; je ziet hier geen schreuwerige lettertypes, maar gewoon duidelijk en efficient beschreven wat de inhoud en features zijn.
De drie modellen uit deze review, de Ultra-Low-Noise, de Flex, en de PWM.
De verpakking klapt zowel aan de voor- als achterkant open, waarbij wat grafiekjes zichtbaar worden, en wat features worden uitgelegd. Wat meer foto’s van de verpakking dan gebruikelijk, maar het is toch een beetje onderdeel van de Noctua-ervaring. Het ziet er in elk geval allemaal erg gelikt uit.
Omdat de ventilatoren er allemaal hetzelfde uit zien ga ik niet 10x dezelfde foto maken. Eerst even de inhoud van de verpakking van de FLX als basis om een idee te krijgen wat je te wachten staan. Naast de ventilator zien we extra kabeltjes (die dus per model verschillen), anti-vibratie rubbers om de ventilatoren schroef-loos en gedempt op te hangen, en ouderwetse schroefjes indien noodzakelijk.
De ophanging met rubbers is het snelst en prettigst, en uiteraard zijn die ook in Noctua kleurstelling uitgevoerd. Je trekt deze eenvoudigweg door de gaten in je behuizing, en klaar.
De schroefjes zijn dus normaliter niet nodig, maar er zijn nog wel eens locaties waar schroeven de voorkeur hebben.
Eerst nogmaals even de kabels van de FLX. Het zal je misschien zijn opgevallen dat de ventilator zelf een zeer korte kabel heeft, dit maakt het makkelijker deze te verwerken wanneer je slechts een korte afstand te overbruggen hebt. Voor wanneer een lange kabel noodzakelijk is krijg je dan ook een los verleng kabeltje. Daarnaast zien we een low-noise (900 RPM) en een ultra-low-noise (700 RPM) adapter, en een molex adapter om de ventilator direct aan je voeding te hangen.
Kabeltjes van de NF-S12A FLX
De ULN heeft uiteraard dezelfde bevestigingsmaterialen, maar wel iets andere kabels. Net als de FLX heeft deze een verlengkabel en een molex adapter, maar je krijgt slechts 1 low-noise (600RPM) adapter. Niet heel onverwacht gezien de ULN standaard al op maximaal 800 RPM draait.
Kabels NF-S12A ULN
De PWM versie is zichtbaar anders. Geen molex adapter deze keer en zwarte in plaats van witte aansluitingen. Wel krijg je de verlengkabel, en de low-noise adapter (verlaagt de max naar 900 RPM), en bij deze krijg je ook een fan-splitter, om twee ventilatoren op 1 PWM aansluiting op je moederbord te plaatsen. Handig wanneer je moederbord een beperkt aantal fan headers heeft.
Kabels NF-S12A PWM
Alle kabels zijn ook keurig om te zien, met een nette sleeve die ook flexibel is, en dermate stevig dat je de kabels niet zo maar even uit de aansluitingen trekt. Alle kabels zijn ook nog eens duidelijk gelabeld, dat je direct weet wat voor een kabeltje het is. Wanneer je je build wil afwerken kan je deze natuurlijk verwijderen.
Alle NF-S12A modellen komen standaard met korte kabel en krijgen een optionele verlengkabel
Alle kabels zkeurig gesleeved en gelabeld
Alle varianten hebben één of meerdere weerstandjes erbij
de FLX en de ULN kunnen via de molex adapter direct op je voeding
De PWM gaat dus niet op je voeding, maar met de splitter kom je nooit aansluitingen tekort.
En dan het echte werk: De ventilator zelf. Wanneer je een topic over Noctua ziet dan keert de discussie zich al vaak richting de kleurstelling. De creme met bruin kleurencombinatie is iets waar niet iedereen weg van is, en tegelijkertijd is er een grote groep die graag wil laten zien dat zij Noctua producten gebruiken; het merk heeft tenslotte een echte high-end reputatie.
Wat je dan ook van de kleuren vindt, over de fysieke kwaliteit valt niet te twisten. Alle elementen van de ventilatoren voelen stevig en kwalitatief top aan. Naast de gedempte ophanging heeft de NF-S12A ook nog rubberen vibratie demping in alle hoeken, mocht het nodig zijn zijn deze eventueel te verwijderen.
Aan de achterzijde kan je aan de letters zien welk model je in je handen hebt, maar verdere uiterlijke verschillen zijn er niet.
Nou ja, behalve het uiteinde… de FLX en ULN hebben een witte 3 pin aansluiting, de PWM de zwarte 4pin.
De keuze voor de korte kabel vind ik top, zeker voor een PWM model die je vaak dicht bij je moederbord plaatst maakt het de afwerking straks mooier en makkelijker.
Als je de NF-S12A bekijkt zie je dat de fan-blades een relatief aggressieve hoek hebben. Het gevolg van een dergelijke opzet is dat weerstand in de airflow soms een ietwat negatief effect kan hebben op de weerstand. Noctua spreekt over anti-stall knobs die dat moeten verhelpen, en die bultjes zijn duidelijk herkenbaar op de ventilator. Hoewel deze knobs de werking bij weerstand, zoals op radiatoren, moeten verbeteren, blijven er andere types die specifiek voor dergelijk gebruik zijn ontwikkeld. In het geval dat je deze NF-S12A al hebt en je toch iets degelijks op je radiator wil zetten is het leuk dat je dat wel zou kunnen doen. Details over de werking is eventueel hier te lezen, maar ik ga er zelf nu niet dieper op in..
De hobbeltjes in de blades kan je haast niet missen.