De specificaties van de Noctua website van de drie verschillende types:
Omdat alle drie de ventilatoren het zelfde ontwerp hebben zijn de meeste specificaties ook gelijk aan elkaar. Zo zijn de Airflow, Geluidsproductie, en Static Pressure bij gelijke RPM tussen de modellen ook exact gelijk. Om dat visueel duidelijk te maken een grafiekje van de airflow en geluidsproductie van de drie:
Je ziet dat de airflow lineair toeneemt met de RPM. Je ziet bij de geluidsproductie een zeer lichte curve aan de onderkant, vanaf 800-900 tot en met 1200 RPM zie je de geluidsproductie harder toenemen, maar dat geluidsproductie bij toenemende airflow relatief gezien sterker toeneemt is technisch onvermijdelijk.
Wanneer je ventilatoren wil vergelijken loop je tegen het probleem aan dat je een fabrikant maar op de specificaties moet geloven. Het is voor een consument of zelfs een pc-enthusiast tenslotte erg lastig testen. Overigens heeft Noctua een goede reputatie wat betreft correcte specificaties leveren, maar daar kom ik later nog even op terug want enig onderbouwend bewijs is toch wel op zijn plaats.
Ondanks dat specificaties dus soms niet goed te vergelijken zijn wil ik toch een kijkje nemen naar de prijsvergelijkers: Zodra je de minimale airflow op het niveau van de Noctua NF-S12A zet, en de maximale RPM op 1200, dan blijft er naast de NF-S12A enkel nog iets van Scythe over, en dat is niet veel gezien de totale hoeveelheid ventilatoren op de markt. De Scythe’s zouden minder stil moeten zijn en hebben een veel kortere levensduur, maar zijn zoals verwacht een flink stuk goedkoper in de aanschaf. Zodra je de prijs per verwacht levensuur echter uitrekent komt de Noctua er toch wel veel beter uit. Geen andere modellen vallen binnen die twee eenvoudige filters, dus de specificaties van de NF-S12A zijn zeer positief te noemen.
Ook het energieverbruik is opvallend laag voor de gegenereerde airflow. 1.44 W bij 1200RPM, en 0.72 W bij 800 RPM, oftewel 0,12 A op 1200 RPM is erg weinig. Heb je een build met veel ventilatoren dan kan het zeker geen kwaad over het verbruik na te denken. En als je een matige fancontroller hebben met een lage output per kanaal dan moet die 1.44 W ook nog wel lukken.
Wanneer je een high-end product koopt wil je uiteraard dat de bouwkwaliteit 100% in orde is. En laten we wel wezen ~20 euro voor een ventilator is echt de bovenkant van de markt. Ik ben geen bearing expert, maar dat Noctua hun bearing drie-dubbel-dik in orde heeft is inmiddels publiekelijk bekend, en over de laatste jaren veelvuldig bewezen. Met een “self stabilising oil-based hydrodynamic bearing” hebben we het over de betere, zo niet de beste, bouwkwaliteit bearing die een ventilator kan hebben. De discussie over de voor- en nadelen van de verschillende types neemt meer ruimte in dan de rest van de review, dus laat ik hier buiten beschouwing. Dat de hier gekozen bearing echter uitstekend is voor langdurig gebruik in warme omgevingen (denk: echte high-end hardware) staat wel vast.
Verder heeft de bearing nog een messing behuizing, die voorkomt dat stof of andere invloeden van buitenaf de prestaties op de lange termijn beinvloeden. Mocht dat niet genoeg zeggen dan is de MTBF (Levensduur) van > 150.000 uur een eenvoudigere indicatie, waar ventilatoren met 30.000 uur in de specs, of ventilatoren zonder opgegeven levensduur ook niet ongebruikelijk zijn, en met 6 jaar garantie is het vertrouwen van Noctua in hun product duidelijk aanwezig. Garantie die je overigens altijd direct bij Noctua kan claimen, mocht je gebruik maken van een minder prettige webshop.
In de feature lijst vinden we verder nog wat spannende kreten, waar ik straks even op terug kom bij de daadwerkelijke foto’s van de ventilatoren. Dus dan resteren nog de inhoudelijke verschillen tussen de FLX, ULN, en PWM variant. Verschillen in de inhoud van de verpakking komen overigens straks aan bod. De FLX en ULN variant lijken het meeste op elkaar, in de zin dat ze beide 3 pin aansluitingen hebben, en dus niet via PWM gecontroleerd kunnen worden, maar wel via het voltage. De FLX heeft een maximum RPM van 1200, en komt met een adapter voor 900 en 700 RPM. De ULN heeft een maximum RPM van 800, en komt met een adapter voor 600 RPM, ze lijken dus een beetje in elkanders haar te zitten. Beide modellen zijn ook uitstekend op een fancontroller aan te sluiten en zo meer actief te beheersen.
De PWM variant komt met de 4 pin header, en is daarmee gericht op mensen die hem direct op het moederbord willen aansluiten voor de controle van de snelheid. Hoewel PWM fancontrollers bestaan zijn de meeste wel voltage gebaseerd, en dus eigenlijk bedoeld voor niet-PWM fans zoals de FLX en ULN variant. Als je per se de ventilator actief naar wens aan wil passen, en geen fancontroller hebt, is de PWM versie van de NF-S12A dus de correcte oplossing. Via de PWM controle kan je hem tussen de 300 en 1200 RPM laten draaien, en met een optionele adapter kan je de maximale RPM eventueel beperken tot 900 RPM om enige controle te behouden, maar de maximale geluidsproductie te beperken.