Samenvatting


Het lijkt zo’n simpel idee, maar het werkt wel: dankzij twee dummy RGB modules ziet Gigabyte hun eerste RGB werkgeheugen er uitstekend uit ondanks dat je ‘slechts’ 16GB koopt. Zeker gezien de geheugenprijzen en het feit dat 16GB voor de meeste doeleinden, gamers inclusief. De keuze voor Samsung b-die’s is positief, de bouwkwaliteit is uitstekend en de RGB presentatie is netjes. We zien op dat laatste vlak wel de nodige concurrentie, maar geen kit van twee kan op tegen vier RGB balkjes. Kanttekeningen zijn de compatibiliteit, op twee Asus borden werkten de dummis niet, en Gigabyte moet de software meer polijsten; meer meerkleurige presets, soepelere ervaring. Als het Gigabyte lukt de straatprijs binnen perken te houden (iets meer dan 2-module kits, ver uit de buurt van 32GB kits), dan vinden we dit een hele leuke optie: 8,5/10

Scroll verder voor de volledige review. Geen zin in lezen? Check onze -eerste- echte videoreview hier:

Gigabyte Aorus RGB DDR4 review


Computex is altijd de tijd van de grote productlanceringen, vooral van de Taiwanese tech giganten voor wie Computex niet alleen een grote show is, maar ook vooral een thuiswedstrijd. Eén van de meer opvallende releases kwam van Gigabyte die in de wereld van werkgeheugen en SSD’s zouden gaan stappen. Over hun eerste SSD kunnen we nog niet veel kwijt, maar het werkgeheugen is inmiddels onder handen genomen en daar gaan we het, ongetwijfeld tot niemands verbazing, vandaag over hebben.

Prijskaartje? Nog niet 100% zeker, maar we hebben een klein aangeschoten vogeltje ons horen influisteren dat het wellicht eens rond de 229 euro zou kunnen zijn.

Why moar RGB memory brands


De grote vraag is waarom je in zo’n lastige markt als die van werkgeheugen en SSD’s wilt stappen. Niet alleen is dat een totaal andere markt met totaal andere uitdagingen dan wat ze gewend zijn, het is ook een markt gedomineerd door een handjevol machtige partijen die normaliter weinig ruimte laten voor nieuwkomers. Daarbij is het maken van werkgeheugen een enorme opdracht, slechts een handje vol fabrikanten kunnen onze geliefde DDR4 chips daadwerkelijk bouwen. Het houdt in dat Gigabyte, net als o.a. Corsair en GeIL, afhankelijk zijn van chipgiganten zoals Samsung, Micron, of Hynix. Geheugen liefhebbers zullen het waarderen dat Gigabyte voor de Samsung optie heeft gekozen in de vorm van de geliefde b-die chips, dus dat is een goed begin.

Het truc is echt iets anders op de markt te zetten, en Gigabyte denkt zo’n gat in de markt te zien. Met onderlinge prestaties ergens in het postvakje genaamd ‘who cares’ komt het bij RGB geheugen al snel op de looks aan, en voor de beste uitstraling wil je dan alle vier de geheugensloten gevuld hebben met RGB geheugen. Alle 4-module kits op de (Nederlandse in elk geval) markt die van RGB voorzien zijn zijn 32GB kits, en naast dat je daar normaliter bijna 400 euro voor kwijt bent is het simpelweg meer dan de meeste gamers of consumenten ooit zullen gebruiken; 16GB is toch echt de logische aanschaf voor alle betaalbare tot mid-range game systemen. Gigabyte wil dat dilemma verhelpen door twee dummy modules toe te voegen aan een 16GB kit zodat je voor een veel kleinere meerprijs dan een 32GB kit kost, toch een volle RGB bak kan hebben. Klinkt niet heel gek in onze oren!

Uitpakken, bouw en features


Goed, helaas nog geen retail doos, maar laten we niet doen alsof iemand boeit hoe dat ding eruit ziet. Documentatie ontbreekt in ons geval dus ook, maar gelukkig hebben we natuurlijk de productpagina van Gigabyte waar…. Helemaal niets nuttigs op staat voorbij de specs en features. Enfin, we ontdekken het zelf wel.


De modules zelf maken een nette indruk, zo zijn ze echt een stuk zwaarder en steviger dan bijvoorbeeld de GeIL Super Luce modules of de Crucial Ballistix RGB modules omdat het echt solide heatsinks zijn. Een beetje van het kaliber van de HyperX Predator RGB modules, en dat is echt een compliment. Nu maakt de fysieke presentatie niet direct veel uit voor de praktijk, maar een positieve eerste aanraking waarderen we.





Geborsteld en redelijk donker grijs zo onder onze lampen, al zie je daar in een typische build niet al te veel meer van. We zouden in elk geval geen twijfels hebben ze met een zwart moederbord te combineren.

En dit is de truc: twee modules zijn ‘gewoon’ werkgeheugen, twee zijn dummies met slechts een paar contactjes.



We laten de foto’s het werk doen wat de details betreft:





Smaken verschillen, maar dit oogt in onze optiek toch best lekker.

Specificaties



Test and performance

Voor de goede orde: alle gepresenteerde modules zijn hertest na de hele Spectre en Meltdown sh-tstorm, en maar goed ook gezien we vooral in de Fire Strike Physics resulaten toch verschil zagen. Alle resultaten zijn dus voor een volledig gepatched en geupdate systeem. We houden uiteraard vast aan ons vaste geheugen test bord, de Asus ROG Maximus X Hero gecombineerd met Intel Core i7-8700K en Nvidia GeForce GTX 1070 Ti videokaart. Uit eerder testen (en inmiddels toch geaccepteerd als bekende informatie) zijn de verschillen tussen geheugenkits in benchmarks veelal klein, dus beperken we ons tot een te overzien aantal benchmarks: AIDA64 Memory Copy en Latency als synthetische test, SuperPI als de echte numbercrunch, en FireStrike als de praktische benchmark waarbij (in theorie althans) het geheugen de prestaties van de graphische en de physics benchmark zou kunnen beïnvloeden.

De Corsair Vengeance LPX C15 3000MHz kit teruggeklokt naar 2133MHz en 2666MHz functioneert als referentie baseline.

Resultaten:







Zoals altijd, eigenlijk suf. We merken vaker op dat een fabrikant hier eigenlijk niet kan winnen, enkel verliezen door juist door de mand te vallen. Deze Aorus kit valt niet op, wat eigenlijk praktisch gezien een mooie doelstelling zou zijn. We kunnen in elk geval veilig stellen dat performance geen issue is.

Overclocken dan? Dat doen we niet als onderdeel van de review voor de simpele reden dat dergelijke resultaten vooral misinformatie zijn (of noem het Fake News, waarom ook niet). Overclocken zegt enkel wat over deze specifieke sample en/of combinatie met ons moederbord, het geeft geen garanties wat jij straks kan doen als je deze koopt, zowel in positieve als negatieve zin. Gezien de toegevoegde waarde aan het aankoop proces nul is nemen doen we het dus simpelweg niet.


Compatibiliteit

Helaas liepen we met ons testbord tegen het probleem aan dat we niet konden booten met de twee dummy modules erbij. Of we ze in slot 1/3, 2/4 of zelfs 1/2 of 3/4 deden maakte dan niet uit: geen boot. Wel RGB overigens, maar geen boot. Prikten we ze in de Gigabyte Aorus Gaming 7, dan ging het meteen goed; geen gedoe, geen performance impact, gewoon zoals we hadden verwacht. Vervolgdeel met software e.d. is dan ook op dit bord verder uitgevoerd.

Het eerste andere bord op de stapel was eveneens een Asus, de Z370-F Gaming, en wederom hetzelfde probleem: met de twee normale modules werkt alles super, maar met de dummy modules boot hij niet. Reden genoeg om even een forse compatibiliteitskanttekening te plaatsen.

Het is wel belangrijk te onthouden dat deze modules echt net uit zijn, we konden er zelfs geen enkele andere review van vinden. Dat houdt in dat het goed kan zijn dat daar nog verandering in komt, maar neemt niet weg dat we de kanttekeningen luid en duidelijk overbrengen: als je deze overweegt, pak veiligheidshalve dan ook een Gigabyte bord, wat sowieso handig is gezien de RGB software. Het lijkt overigens niet de bedoeling om enkel met hun eigen borden samen te werken, want er is al een RGB Fusion Link softwarepakket uitgebracht om de RGB te beheren met moederborden van andere fabrikanten.

We zullen de review bijwerken zodra er gelegenheid is om deze moet meer moederborden te testen, zowel wat Intel als AMD betreft. In theorie werkt AMD Ryzen veelal erg goed met deze Samsung B-dies, maar eerst zien, dan geloven voor elke specifieke kit.

Software

Wat de software betreft, tja, het werkt. Ik ben niet weg van het moeten installeren van twee apps, de sotware is niet echt chic gepolijst en de interface zou nog wat sneller mogen, maar het werkt. Netjes in sync met de rest van onze RGB hardware, een kleur cq effect naar keuze, of de optie om hem terug te zetten naar de default regenboog zitten erin en werkt prima. We zouden graag wat meer standaard effecten zien die gebruik maken van meerdere kleuren, plus wat opties met meerdere kleuren, al zullen de meeste mensen niet meer gebruiken dan de regenboog of de enkele kleur in sync met de rest van het systeem.

Showcase

Waar het om gaat:









RGB Hotness. Ziet er in onze ogen goed uit. We denken wel dat Gigabyte een beetje bij Corsair mag spieken wat RGB presentatie (en vooral software) betreft, maar deze indrukken zijn gewoon erg goed. En nogmaals: visueel oogt het beter als je vier bankjes vol hebt dan wanneer er twee leeg zijn, zelfs als de verlichting iets egaler is bij een enkele concurrent.

Conclusie

Het lijkt een kwestie van tijd voordat anderen met dummy modules aan komen zetten, maar vooralsnog denken we dat Gigabyte hier echt een heel leuk concept in handen heeft. Visueel indrukwekkend, gebaseerd op solide geheugenmodules, en voorzien van een mooie, stevige metalen constructie. De RGB presentatie is ook gewoon solide, zeker als we bedenken dat de voornaamste concurrentie setjes van twee zijn, als je toch voor RGB gaat is meer natuurlijk gewon beter. En om nu 32GB aan geheugen te kopen als 16GB eigenlijk genoeg voor je is, wat voor de meeste games en consumenten zo zal zijn, gaat natuurlijk wel erg ver. Inkoppertje: Waarom geen 4×4 kits? Geen idee, maar niemand die ze maakt.

Het primaire probleem vooralsnog is compatibiliteit, want op de eerste twee Asus borden die we uit de kast trokken konden we niet booten zodra we de dummy modules invoegden. Geheugen werkt, dummies niet. Tijd en ervaring zal ons moeten leren of dit iets is wat Gigabyte zelf volledig kan verhelpen, of dat anderen een bredere inzetbaarheid bewust gaan beperken (of bewust niet gaan ondersteunen). Gigabyte lijkt gezien hun RGB Fusion Link software voor moederborden van andere merken open te staan voor een bredere inzetbaarheid, plus dat ze inmiddels na het publiceren van de video hebben aangegeven dat het echt moet gaan werken, maar dat zegt niet alles. Vooralsnog zouden we ze dus vooral overwegen als je nog geen moederbord hebt uitgezocht en meteen voor een Gigabyte kit gaat, of als je ze echt op een ander bord wilt gebruiken: koop ze dan bij een webshop met een redelijk retourbeleid, mocht het niet blijken te werken op jouw bord. Van ons mag je updates verwachten zodra we meer specifieke borden hebben kunnen testen.

De andere kanttekening is er voor de software, die is gewoon nog niet van top niveau, al hebben we op elk ander RGB pakket ook wel genoeg te klagen. Gigabyte moet de software wat oppoetsen en wat meer opties toevoegen die gebruik maken van meerdere kleuren. Dat gezegd hebbende, in onze Gigabyte Z370 Aorus Gaming 7 was de ervaring gewoon goed: synct goed met de standaard patroontjes en laat zich eenvoudig genoeg naar eigen wens aanpassen of naar de regenboog resetten. Zeker iets waar ze aan kunnen werken, maar het begin is solide genoeg.

Het concept met dummy modules mag dan simpel zijn, maar het werkt wel en brengt een meer aantrekkelijk, goed gevuld RGB feestje naar ons werkgeheugen. Als je geen reden (of budget) hebt voor een 32GB kit met RGB, dan klinkt dit zo gek niet, en wij denken dat veel mensen toch echt geen goede reden hebben om 32GB te kopen. De genoemde adviesprijs van 229 euro klinkt niet onredelijk gezien de specificaties, gekozen memory chips, de aanwezigheid van de extra modules en het feit dat straatprijzen veelal iets gunstiger uitpakken, maar het is zeker zaak dat Gigabyte de meerprijs in bedwang houdt; als de stap naar een 32GB kit van bijvoorbeeld Corsair met flink uitgebreidere software gaat lonken, dan krijgt Gigabyte het toch lastig.

Voor sommigen zal het concept meerprijs voor RGB nooit wennen, maar een paar tientjes meer voor een nette set van vier RGB modules klinkt in onze oren echt zo gek niet, en lijkt een betere investering voor de totale look van je pc dan bijvoorbeeld een extra LED-strip of -fan. Nog wat werk aan de winkel wat compatibiliteit en software betreft, maar Gigabyte komt zo met deze Aorus RGB Memory kit op een harstikke leuke manier de markt binnenvallen.

Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Kom dan gezellig met ons kletsen op onze Discord server (gratis en geen installatie noodzakelijk). Een reactie mag natuurlijk altijd, of pest Ome Foritain (auteur, test-chef) of Tante Nadalina (baas, foto-heldin) op Twitter.



Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.