Netgear Orbi RBK853 Review
Lange tijd was de Netgear Orbi RBK50 de absolute topper in onze Mesh WiFi tests, iets wat extra knap was gezien het ook één van de aller eerste Mesh WiFi systemen op de markt was. Zo’n systeem valt of staat met zijn backhaul, de mogelijkheid om het dataverkeer tussen de verschillende units vlot af te handelen, en terwijl menig concurrent zich in de begindagen verkeek op de backhaul wist Netgear een systeem neer te zetten wat gewoon werkte.
Maar de jaren beginnen te tellen voor de beste RBK50. Het duurde even, maar in het afgelopen jaar zagen we voor het eerst een concurrent langszij komen, en vandaag de dag willen we natuurlijk eigenlijk ook wel WiFi 6. Met WiFi 6 kunnen we niet alleen (iets) hogere snelheden halen, de performance blijft vooral beter als je heel veel verschillende actieve devices hebt.
Tijd voor een nieuw topmodel dus, die Netgear de weinig charmante naam “RBK853” heeft gegeven (Ik was voor “Orbi Ultra” gegaan). Kostprijs? 1049 euro voor een set van drie. Maar dan zou je ook van al je WiFi-gezei.. eur af moeten zijn.
Dank aan Coolblue voor het mogelijk maken van deze review. De Orbi RBK853 is bij hen te koop voor 1049 Euro. Je zou het ook ca 1-50e Bitcoin kunnen noemen, dat verzacht de pijn.
Wat is de Orbi RBK853
WiFi systemen hebben een simpel doel: een degelijk, dekkend WiFi netwerk maken in je huis zonder dat je kabels hoeft te trekken. Een kabel blijft de ultieme oplossing, maar een kabel trekken is niet in elk huis mogelijk. Met een systeem als dit sluit je één unit aan op je modem, en de andere plaats je elders in huis om dat signaal te versterken. En in tegenstelling tot range extenders doen dit soort producten dat daadwerkelijk goed, vooral de hogere klasse apparaten die een apart netwerk opzetten voor de onderlinge communicatie: de backhaul.
Om dat een beetje werkbaar te maken hebben die torens flinke antennes nodig, je krijgt dan ook flinke torens. Elk van de drie units is zo’n 25 centimeter hoog, 19 centimeter breed en ca 7 centimeter diep. Dat maakt de Orbi’s aan de grote kan vergeleken met de concurrentie, en je zal vermoedelijk thuis even moeten overleggen of partner het design om aan te zien vindt: bij voorkeur plaats je ze tenslotte in het zicht voor het beste signaal. Persoonlijk kan ik ze wel waarderen ein elk geval.
Ik zeg draadloos, maar ze hebben natuurlijk wel prik nodig.
De RBK853 a 1049 euro is een set van drie, ze zijn eventueel ook in andere combinaties te koop als je wilt. Zowel de primaire unit als de satellieten hebben vier LAN poorten, wat erg fijn is als je ze als een draadloze brug wilt gebruiken. Let wel op: gebruik je de Orbi in Access Point modus, en niet als Router modus, dan raak je één LAN poort kwijt op de hoofdunit om hem op je bestaande netwerk aan te sluiten. Achterop zien we overigens ook één van de weinige nadelen van dit systeem: hoewel je draadloze snelheden van ruim boven de 1 Gigabit kan halen ben je wel beperkt tot 1 Gigabit LAN poorten. De WAN port kan 2,5 Gigabit aan, maar de LAN poorten niet, en de WAN kan dus niet als LAN gebruikt worden.
Opzetten
Installeren stelt weinig voor. Heb je geen uitgebreid netwerk thuis, dan sluit je de eerste Orbi op je modem aan, je volgt de paar stappen in de app om je eigen netwerk naam te kiezen, en een paar minuten later draait de boel. De extra satellieten toevoegen is een kwestie van de sync knopjes drukken op beide devices, en klaar.
Heb je al een bestaand netwerk waar je eea zelf hebt geregeld, zoals wij, dan is de access point modus onmisbaar. De Orbi schakelt dan zijn router features uit, en hij doet niets meer dan als access point functioneren. Het voordeel boven typische access points is dat ze de meeste zaken zelf alsnog regelen, dus zonder tussenkomst van een app, software, of een controller unit. Je sluit ze op je bedrade netwerk aan op plekken waar je bedrading hebt liggen voor de beste backhaul, en draadloos op plekken waar je echt geen kabel trekken kan. Dat is eigenlijk ook meteen de ideale situatie voor dit soort producten: huizen waarin je al dan niet deels echt geen kabels hebt.
Orbi richt zich wel op een typische internetter, en geen netwerk nerd. Dat merk je vooral in de app, waar ze de boel iets te simpel houden. Je ziet wat info over je netwerk, je devices, en je kan checken of de snelheid een beetje OK is. Je kan je internetverbinding checken, en de signaalsterkte op verschillende plekken. Niet onbelangrijk, want het positioneren van een WiFi Mesh punt kan soms wel even testen zijn. De Orbi RBK853 heeft de sterkste backhaul van alle tientallen sets die we hebben getest, maar je wilt alsnog de sweetspot vinden voor je punt: met sterk genoeg signaal voor een goede backhaul, en tegelijkertijd met een goede dekking door de rest van je huis.
Wil je meer features, dan kan je ze ook via een browser benaderen. Daar krijg je iets meer opties, maar verwacht geen high-end router ervaring met alle denkbare tweaks.
Prestaties
De prestaties bespreken we iets korter, want later deze maand volgt een uitgebreide roundup met ca 30 verschillende Mesh oplossingen erin. We besparen je de grafieken dan ook nog even en springen naar de conclusie: de RBK853 komt daar wel als snelste uit. Mag ook niet anders gezien het met ruimte marge de duurste is, maar toch, er valt altijd wat te zeggen voor de objectief beste. Je moet een redelijke setup maken om de potentie echt te zien, maar als je dat hebt dan tikt hij hogere snelheden aan dan de (goedkopere) Deco’s en ZenWifi’s, en ook over een langer bereik. Komt de backhaul echt in het spel, dan neemt de winst verder toe.
Met drie van die zware units verdeeld door het huis is het niet de vraag of je WiFi krachtig genoeg is, op zich ook een compliment, maar moeten we de vraag eerder omdraaien: lopen we nu niet tegen andere bottlenecks op? En het antwoord daarop is : jazeker. Gemiddeld halen we met de Orbi overal net iets hogere snelheden dan met een goedkopere ZenWiFi AX, of Deco X60, maar we zijn ook wel beperkt. Soms door de Gigabit LAN poorten, bijvoorbeeld met een laptop met een top-chip die de Gigabit barriere in theorie voorbij kan. Soms door de chip in je mobiele devices zelf, zo komt een Apple iPhone 12 Pro Max niet voorbij de 600 a 650 Mbps, terwijl een Samsung S10+ wel rond de 750 Mbps aantikt. Eigenlijk zie je dat je in alle praktijktests tegen een andere bottleneck aanloopt dan de WiFi zelf, enkel als we de communicatie tussen twee high-end WiFi 6 devices testen komen we in de buurt van de potentie, die de 2 Gbps benadert, maar waar je in de praktijk dus niet bij in de buurt komt. En op zo’n moment kijk je weer naar je devices, je Gigabit LAN poort en je Gigabit internetverbinding, en vraag je je eventjes af of je toch niet een goedkoper geval had kunnen halen.
750 Mbps op je telefoontje is toch leuk.
Je kan in de app goed kijken wat de signaalsterktes zijn, en de prestaties per kamer bijhouden.
Maar het zou natuurlijk de meest zuur-Hollandse opmerking zijn om te gaan klagen over het feit dat je WiFi access points zo goed zijn dat ze de beperking niet zijn. Mesh kits zijn in het leven geroepen omdat vele mensen het zat waren dat de WiFi prut was, en meer wilden betalen voor iets dat echt werkte. En nadat we deze kit al hadden getest voor de vergelijking was Coolblue zo vriendelijk ons van een setje te voorzien om zelf voor langere tijd in huis te gebruiken, en op dat moment begin je dat toch meer en meer te waarderen. Als je dit eenmaal hebt draaien en je ziet dat je in alle ruimtes makkelijk 800 Mbps kan aantikken, ongeacht wie er nu wat aan het doen is in huis, is een verdomd fijne geruststelling. Uiteraard kan je ook goed roamen, maar dat is bijna overal wel zo tegenwoordig.
Kijken we een beetje naar de toekomst, wij zien onze eigen kinderen inmiddels ook de halve dag met WiFi 6 telefoons gamen en streamen, en bedenken we onszelf dat je dit soort systemen eens in de paar jaar wilt aanschaffen, dan klinkt overkill toch zo vervelend niet. WiFi 6 komt eigenlijk pas echt tot zijn recht met veel devices, en zelfs met vier nieuwe test laptops op tafel op dit moment voelt het alsof we bij lange na nog niet aan de capaciteit komen om met “veel” apparaten om te gaan.
Conclusie
De Orbi RBK853 is een soort RBK50 op steroiden. Alles wat we in de tijd over die units zeiden gaat hier op: het is de beste Mesh Wifi kit die je kan kopen op dit moment, met uitstekende prestaties en vooral een uitzonderlijk stabiele backhaul. Je betaalt er grof geld voor, heel erg grof, maar dan heb je ook wel dé dikste oplossing. Simpel samengevat: Als deze kit niet werkt bij jou in huis dan gaat geen enkele Mesh kit goed werken en heb je gewoon geen alternatief dan kabels (laten) trekken. Voor iedereen die liever wat meer uitgeeft om van het gezeur af te zijn dan aan de knutsel wil is het een aantrekkelijk plaatje wat Netgear presenteert.
Nu Netgear enkele veren heeft mogen ontvangen moeten we toch ook even klagen en nuanceren. Zo vind ik het toch onbegrijpelijk dat een Mesh kit die makkelijk snelheden voorbij de Gigabit aan kan tikken, je kan daar echt ruim overheen met mobiele verbindingen, slechts Gigabit LAN poorten mee krijgt. Multi-Gigabit netwerken zijn niet zo duur meer, en dan heeft de top Mesh kit van dit moment gewoon Gigabit-LAN. Ook had ik graag nog wat meer extreme tweak functies gezien voor de liefhebber, of meerdere LAN netwerken zoals bij bedrade access points of enkele concurrerende systemen.
Het belangrijkste wat je zelf moet onthouden is voor wie dit soort systemen nu echt zijn. Hoewel de Orbi ook een bedrade backhaul kan gebruiken zijn ze te duur voor een volledig bedraad huis. En als je de mogelijkheid hebt om kabels te trekken blijft dat, gecombineerd met pure bedrade APs, een goed alternatief met lagere kostprijs. Mesh WiFi koop je omdat geen kabels kan of wilt trekken in (een deel van) je huis, en toch top WiFi wilt. En ook als je besloten hebt Mesh WiFi nodig te hebben blijft de prijs een ding: de RBK853 is weliswaar de beste, maar de iets mindere goden zijn wel significant minder duur.
Kortom, een typisch gevalletje van een product dat er vooral is voor mensen die het geld echt flink minder relevant vinden dan het hoofdpijnpotentieel van een alternatief. Ben jij dat, wil je de beste, en kijk je (vermoedelijk totaal) niet op de centen, dan is de Orbi RBK853 dé Mesh WiFi kit van dit moment. Great Value laten we maar even liggen, maar Editor’s Choice is absoluut op z’n plaats.
Interesse? De Netgear Orbi RBK853 is o.a. bij Coolblue te koop.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)