Nest Protect review (V2, Batterij)


Dagelijks loop ik langs een gat in het plafond in onze hal, een gat ontstaan nadat ik lang geleden midden in de nacht de eerder aanwezige rookmelder letterlijk uit zijn bracket had gerukt. In eerste instantie besloot hij om een uurtje of 3 in de morgen maar even te loeien dat de batterij vervangen moest worden. Zonder 9V batterij in huis de briljante ingeving gevolgd dat geen batterij dan wellicht beter was, om 10 minuten later weer op te mogen staan. Ditmaal nog briljanter besloten dat ik hem dan ook maar van de aanwezige netspanning af zou halen zodat ik het probleem de volgende dag kon fixen. Of het apparaat magisch was, voldoende restspanning had of toch ergens nog een knoopbatterijtje verstopt had zitten weet ik niet, maar iets later wist hij wederom hinderlijk alarm te maken. Daarmee garandeerde mijn oude rookmelder zich van een abrupt en definitief einde van zijn bestaan, en was een permanent gat in de hal een feit.

Inmiddels wat jaartjes verder, iets ouder, getrouwd en ogenschijnlijk iets meer volwassen (en met twee ukkepukken in huis) leek het toch tijd daar eens iets aan te doen; tegenwoordig heb je wat om veilig te stellen en daar hoort degelijke rookmelding toch minimaal bij, zeker met de toegenomen hoeveelheid elektrische apparaten en een gaslek(je) nog niet heel lang geleden. En als we toch bezig zijn meteen maar een koolmonoxide geval erbij. Het was enkele bouwmarkt bezoeken (waarbij je kennelijk kan kiezen tussen fugly en fuglier) verder voordat ik er op werd gewezen dat ik onze Nest Thermostaat aan kan vullen met een Nest Protect. Niet alleen een rookmelder en koolmonoxide melder, maar ook nog eens een hele slimme. Hoe slim is slim? Slim genoeg om je niet in de nacht wakker te maken als er niets relevants te melden is; reden genoeg om er mee aan de slag te gaan, maar uiteraard gaan we uitvoerig verder kijken.

De Nest Protect V2 (met batterijen) is te koop voor ca 119 euro, daarmee grofweg drie maal duurder dan een gemiddelde bouwmarkt melder. We gaan dus tevens op zoek naar de meerwaarde.


De specificaties vanaf de (US) Nest site:



De meerprijs zien we in elk geval direct vertalen in een ruim aantal sensoren. Het begint met de implementatie van de rooksensor die sneller belooft te kunnen reageren op zowel snelle branduitbraken als trager tuffende vuurtjes. Uiteraard de koolmonoxide sensor, maar daarna wordt het nog interessanter: luchtvochtigheidsensor volgt iedereen vast nog wel, maar de ‘occupancy sensor’ vereist wel enige uitleg: De Nest Protect helpt de home/away feature op je Nest Thermostaat om te bepalen of je thuis bent of niet om je verwarming af te stellen. Die samenwerking gaat vervolgens knap verder: de Thermostaat geeft ook waarschuwingen van de Protect door (visueel want die bevat geen noodhoorn), en als je een Nest Cam hebt (die staat op het verlanglijstje nu, dat is zeker) gaat die (tenzij niet gewenst) vanzelf aan en opnemen in het geval dat er een alarm afgaat. Ook hier zien we de IFTTT ondersteuning uiteraard terug als je echt los wilt gaan.

Terug naar de sensoren en de extra’s die Nest biedt; een omgevingslichtsensor. Zodra je de lichten uit zet geeft de Nest een kort groen licht signaal om aan te geven dat alles OK is en je niet midden in de nacht gestoord zal worden vanwege een batterij melding; ze weten mij wel te paaien daar. Die licht sensor combineert ook weer met de occupancy sensor en de ingebouwde verlichting: sta je ’s nachts op dan verlicht de Nest Protect heel lichtjes de omgeving. Verwacht geen schijnwerper, maar voldoende om in het pikdonker niet je hoofd te stoten, of laten we het niet hopen; in een ruimte voor rook je de weg te wijzen.

Verder zien we een noodhoorn, een speaker via welke de Nest Protect tegen je praat, en daarbij een microfoon. De microfoon laat de Nest Protect zichzelf testen door middel van een bescheiden chirpje één keer in de maand, en uiteraard niet op ongewenste momenten. Hoewel ik vooraf wat twijfels had bij hoe slim een rookmelder kon zijn laat Nest hier geen gebrek aan features zien.

Als slim apparaat zal je hem wel op je wifi netwerk willen verbinden; geen vereiste voor de basis functionaliteit, maar wel nodig om gebruik te maken van alle features. Ook is een iOS of Android device nodig.


Hoewel we voor dergelijke bedragen ook niets anders verwachten mag worden gezegd dat Nest de verpakkingen gewoon top in orde heeft; stevig en met uitstekende presentatie van begin tot einde. NA de handleidingen komen we de Nest Protect zelf tegen, gevolgd door het montageplaatje en de schroeven. Wel moet ik mijn vraagtekens zetten bij de lokalisatiefocus, want voor Nederland levert Nest Nederlandse en Franse documentatie. In een land zo divers als de onze lijkt mij in elk geval een Engelstalige handleiding vanzelfsprekend.








De Nest Protect zelf is verder bijzonder knap. Oersolide en een afwerking waar je u tegen zegt, en het is er één die gezien mag worden tot zover alarm sensoren gaan. Achterop zien we de QR code die we voor de installatie nodig hebben, het batterijluik met maar liefst 6 AA batterijen, en tevens een micro USB aansluiting. Je kan deze Nest dan ook via een 5V USB aansluiting voeden, al staat er in de handleiding zonder verdere toelichting dat die niet voor permanent gebruikt is. Waarom niet was mij echter niet duidelijk.









De installatie van een eenvoudige ‘domme’ melder stelt natuurlijk niets voor, maar voor alle functionaliteiten biedt de Nest Protect toch een briljant installatieproces. Als je al Nest producten bezit gaat het helemaal snel want alles wat je hoeft te doen is “add product” in de Nest app en met je telefoon de QR code onderop de Nest Protect te scannen, is dit je eerste dan moet je eerst de Nest App installeren via de Apple app store of Google Play store. Vanaf moment één praat de Nest tegen je en geeft hij op die manier aan wat de volgende stap is, iets wat het voor beginners nog duidelijker maakt. Wel jammer wederom is de optie om enkel Nederlands of Frans te praten, en dat Engels enkel achteraf kan worden ingesteld is het een onnodig gebrek. Overigens kiezen wij bewust voor de Engelstalige app, hij is ook gewoon in het Nederlands beschikbaar.



QR code scannen, en gaan!

De rest gaat feitelijk vanzelf, al geeft Nest nog wel aan dat je een schroevendraaier en een ladder nodig hebt om hem aan het plafond te monteren, maar ik verwacht dat iedereen dat hier wel snapt. Of in elk geval niemand gaat aanklagen omdat ze niet waren gewaarschuwd dat het fysiek ophangen van een brandalarm niet volledig automatisch gaat. Op die fiets vraag ik mij zowaar af waarom er niet eens bij staat dat je voorzichtig moet doen met de ladder.




De Nest Protect is slim en handig, maar dit plaatje moet je echt zelf inhet plafond schroeven.


Kleine extra’s om mensen voor fouten te behoeden zijn compliment waardig

Na die ‘stappen’ kan je aangeven of je gebruik wilt maken van de Pathlight feature om even een beetje op te lichten wanneer iemand voorbij loopt, en belanden we terug in de Nest app met naast onze thermostaat nu een Nest Protect klaar voor gebruik. En met gebruik bedoel ik uiteraard niets meer mee doen behalve een incidentele handmatige check bovenop de ingebouwde automatische, en als je lichte OCD neigingen hebt zoals wij kan je door op Protect te drukken bevestiging krijgen dat er echt geen gevaren waren de afgelopen periode en de eerder besproken instellingen aanpassen zoals het uitschakelen van de verwarming bij CO detectie. Vanaf dit moment zal het voor het gros ervaring-uit zijn en hopen dat je hem nooit echt nodig hebt, maar de toevoeging van een korte instructieset wat je moet doen in geval van brand en CO is toch wel prettig.






Het is een product die je normaliter ééns in de tig jaren koopt en dan zelden meer naar omkijkt, en in de ‘alles kan slimmer’ beweging was het niet het eerste product waar ik aan dacht om op te pakken; je focus ligt al snel bij het verbeteren van dagelijkse zaken. Natuurlijk hoop je je Nest Protect nooit nodig te hebben, hoop je dat een product als dit uiteindelijk ‘zonde’ blijft, en koop je ze vooral ‘voor het geval dat’, maar –in- geval dat hij echt aan het werk moet is een slimme uitvoering echt zo gek niet. Zo krijg je de meldingen ook op je telefoon als je niet thuis bent, dat hij de Nest Thermostaat de ketel uit laat schakelen in geval dat de koolmonoxide daar zijn oorzaak kent, of dat hij je Nest Cams meteen laat opnemen. Verder scoort het Nest concept an sich punten met uitgebreide IFTTT ondersteuning voor verder tweaken, ondersteuning om op enkele andere domotica systemen te worden gekoppeld, en natuurlijk ook de onderlinge samenwerking tussen meerdere Nest Protects; ze vertellen je namelijk ook precies waar iets wordt geregistreerd, ideaal voor in je kasteel.

Het blijft wel een investering voor alle niet-kasteelbezitters, hij kost al snel het drievoud van een basic brand- en koolmonoxide bij de lokale bouwmarkt en ook in een beetje normale woning kom je er veelal niet met slechts één vanaf. Hoewel Nest aangeeft dat er sprake is van een levensduur van 10 jaar wordt deze helaas niet met een dergelijk lange garantie ondersteund (die blijft steken op 2 jaar) en ondanks een zichtbare focus op kwaliteit en aandacht voor vele details blijft het een product met veel sensoren, elektronica, en zodoende meer possible points of failure dan een dom alternatief. 10 jaar levensduur –wel- als feature hardop willen noemen maar dat vervolgens niet onderbouwen met ook maar iets luxer dan absolute minimale garantie voelt als een zwak stukje marketing en ik ben van mening dat ze er toch minimaal iets van 5 jaar aan hadden kunnen plakken. Dat vertrouwen zouden ze toch wel moeten hebben? Is er reden om aan te nemen dat hij al die jaren niet doorkomt? Ik zie er geen enkele reden voor, maar het zou de premium brand feel die Nest hier neer wil zetten echt ten goede komen.

De noodzakelijke meerwaarde, het blijft een prijsje, gaat gelukkig verder dan enkel het eerder genoemde ‘online gebeuren’. We zien zaken als een handige zelf-test met speaker en microfoon, een bescheiden nachtlampje met voldoende licht om wanneer je in de nacht uit je bed stapt je de weg te leiden of in geval van calamiteiten je hebt te oriënteren en een ontegenzeggelijk strakker design en niveau van afwerking dan die betaalbare basic modellen en een top installatiegemak (Maar Nest, voeg aub Engels toe aan de direct bruikbare talen ipv enkel Nederlands en Frans) wat zelfs een absolute leek voor elkaar moet kunnen krijgen. Verder is de gesproken communicatie vanuit het apparaat ook erg leuk, zeker met het toegenomen aantal features en mogelijkheden, maar iets zo eenvoudigs als ‘rook op zolder’ horen in plaats van enkel een luid geloei kan toch kostbare tijd schelen in geval van nood. Ook de optie dat hij je Nest Thermostaat helpt vaststellen of je thuis ben in verband met de automatische verwarming afstelling (ondanks dat ik blijf bij mijn vaste instellingen) is leuk, en zo zijn er nog wat extra’tjes die je eventueel zouden kunnen verleiden tot net iets meer dan een standaard brandgeval. De persoonlijke absolute top feature (mocht je de inleiding niet hebben gelezen) is natuurlijk het feit dat hij bij het uitzetten van het licht in de avond even een zelf-test / batterij-check doet en een groen LED ‘OK’ geeft; hoef ik straks niet weer een rookmelder onherstelbaar te beschadigen ergens midden in de nacht, zo komen we op de lange termijn misschien financieel nog gunstiger uit ook.

p.s. We ‘nesten’ nog even door. Binnenkort mag je een review van de Nest Cams verwachten 🙂

Enkele hogere res fotos voor de liefhebber, klikken voor de volledige versie:
250250[wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/nest-protect-review/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.