Nanoxia NXSB21CSW 2.1 Soundbar review
Ik had wel verwacht Nanoxia eens toe te voegen aan ons review-repertoire, maar dat het een soundbar zou worden en geen behuizing had ik niet aan zien komen. Kennelijk maken ze die echter ook, althans minimaal één model, en die is ondanks beperkte zichtbaarheid en beschikbaarheid ook Nederlanders (via Amazon) voor de relatief bescheiden prijs van zo’n 130 euro in huis te halen. Toegegeven, veel budget soundbars kennen we niet, maar we kunnen wel zien of de Nanoxia een beetje op kan tegen de vele 2.0 en 2.1 setjes die we wel hebben ervaren.
Bouw en features
Fysiek begint Nanoxia aardig, het is best een aantrekkelijke en ogenschijnlijk stevige soundbar van op een centimetertje na een meter lang. Metalen mesh aan de voorzijde, glossy zwart plastic aan de achterkant, veel meer hadden we gezien de prijs ook niet verwacht.
We zien power, input en volume knoppen aan de zijkant, en dat de bar met zowel rubberen grips komt (om op te staan) als een mogelijke muur montage is fijn.
Nanoxia richt dit ding op gamers, dus dat het aantal aansluitingen ruim is is dan een mooie plus. We zien USB-in, optisch, 3,5mm analoog en coax IN. HDMI ontbreekt, niet heel vreemd gezien de prijs (en er al vier inputs op zitten), maar je hebt in elk geval ruim aansluitingen voor PC, console en bijvoorbeeld nog een Chromecast Audio. Je telefoon kan je ook nog via Bluetooth aansluiten als je dat wilt. Not bad.
De bedrade sub is… wel.. tja. Voor dit geld mag je niet veel meer verwachten dan een middel-zwaar gevalletje op ietwat tacky glimmende pootjes. Het is niet het toppunt van bouw, maar je hebt wel een 8” woofer bij je soundbar die vanaf 30 Hz zijn werk begint te doen.
Positief is wel de afstandsbediening. De knoppen zijn niet heel luxe en zonder batterijen weegt hij hooguit een paar gram, maar hij is prima in gebruik en doet wat je moet doen. Het is geen geheim dat Edifier vaak ons go-to merk is voor goed geluid voor een leuke prijs, en hun gemiddelde afstandsbediening in dit segment is aanzienlijk minder goed. Je kan inputs aanpassen, bass en treble tunen (of de presets gebruiken), en dat is het eigenlijk wel.
In de praktijk
De ‘gaming’ focus van Nanoxia wordt heel, of zeg maar gerust heeeeeeel snel duidelijk als je deze aan zet. De focus ligt op lucht verplaatsen en veel bass genereren, niet op detail in het hogere segment. Het is het soort geluid waar een tiener met een voorkeur voor wat hardere muziek stijlen blij van gaat worden. Veel bass, best een volle bass ook overigens, en voor de rest is het allemaal .. voldoende.
Zoek je dat sprankelende detail in je hoge kwaliteit muziekbestanden dan zit je hier echt mis. Een chique 2.0 set voor dit geld, ik denk aan een Edifier R1700BT of R1850DB, staat er dan echt een paar stappen boven. Maar hier heb je wel een subwoofer die echt wat lage tonen kan verzetten. Geef je vooral om een beetje dik film- of game geluid dan maakt dit op zich best indruk. Het maximale volume laat weinig te wensen over en ook op lagere volumes is duidelijk te horen dat dit setje wel wat power in huis heeft. Het geluid is nimmer schel, eigenlijk altijd stevig, je merkt alleen duidelijk dat iets als separatie van instrumenten in muziek gewoon veel minder is.
Kleine dingen in gebruik herinneren je dat het een instap model is, zo heb je bijvoorbeeld geen display of verdere indicatie hoe hoog het volume is of hoeveel bass en treble je aan hebt, maar tegelijk zijn dat dingen waar je wel vlot aan went en vermoedelijk helemaal niet meer aanzit nadat je hem naar eigen wens hebt afgesteld. En dat is ook eigenlijk mijn ervaring geweest: eenmalig de bass een beetje getempered, en voor de rest gewoon lekker laten spelen. En eerlijk is eerlijk, wat mid-hoog klasse tekort terzijde, het is best aangenaam gezelschap geweest de laatste tijd.
Conclusie
Nogmaals bij gebrek aan veel directe vergelijking moet ik mij een beetje inhouden, maar gebaseerd op 2.0/2.1 ervaringen valt er toch genoeg te zeggen. Geef je vooral om muziek, en dan bedoel ik een kwalitatief hoogstaande ervaring, dan .. wel… geef je het liefst flink meer uit. Kan dat niet, dan nog heb ik een paar setjes die ik aan zou bevelen boven deze. Zelf ben ik de sub liever kwijt dan rijk voor praktische redenen en zodat het volledige budget naar primaire drivers gaat, maar tegelijk moet ik erkennen dat als je echt om knallende bass geeft in deze prijsklasse je er wel één moet hebben.
Het is ook een goede vraag of je voor ca 130 euro wel mag verwachten dat alles top is, ook mijn favoriete 2.0 oplossingen hebben hun beperkingen tot je in een totaal andere prijsklasse terecht komt. Dat je ergens concessies moet doen was dus ook te verwachten en voor een set die zich vooral op ‘gaming’ richt vind ik ‘detail in de hoge tonen dan eigenlijk wel iets waar je op in kan leveren.
Deze Nanoxia komt gelukkig geen vermogen te kort, en zeker onderin (zowel uit de sub als uit de soundbar) zit er een stevige punch in. Geef je vooral om hardere stijlen muziek en knallen in games en zullen violen je een worst wezen, dan hoef je je geen zorgen te maken dat je hier volume of body te kort komt. Het is de ‘veel geluid’ over ‘hoogstand geluid’ keuze waar ik (op mijn 35e) de laatste jaren een beetje uit ben gegroeid, maar je zal mij niet elitair horen zeggen dat er wat mis is met een set die gewoon lekker kan stampen voor niet te veel geld, zeker gezien je het geluid met de remote ook best een beetje kan tunen.
Daarbij is die remote an sich ook gewoon fijn, heb je genoeg aansluitingen die een typische gamer graag zou zien (USB voor PC tot zover een soundbar bij jou pc past, optisch voor console, Bluetooth voor je telefoon en aux voor.. iets extra’s), en betaal je ook niet de hoofdprijs. Verwacht geen ultieme sound bar voor dit soort bedragen, maar ik denk dat Nanoxia voor (primair) jongeren met beperkt budget die zich vooral zorgen maken of een 2.1 soundbar wel genoeg bass (en aansluitingen) in huis heeft best een kijkje waard is. Ik ben er in elk geval wel over te spreken.
Deze soundbar is momenteel enkel te koop via Amazon.de
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)