Voor een moederbord van dit prijssegment verwacht je iets moois in huis te krijgen. Dan heb ik het niet alleen over het product zelf maar ook de verpakking. De verpakking van de MSI Godlike Gaming ziet er geweldig verzorgd uit. De verpakking is voorzien van een sleeve met de productnaam, het MSI draken logo en de specificaties op de achterzijde. Met een zijwaartse beweging verwijder je de sleeve en krijg je een mat zwarte verpakking te zien.



Weer worden we geconfronteerd met de draak van MSI. De mat zwarte verpakking bestaat uit een flap die je kunt uitklappen. Hierachter bevindt zich het MSI Godlike Gaming moederbord.



Dit was het moment waar ik naar verlangde. Een compleet moederbord met geweldige looks. De PCIe sloten zijn wat mij betreft al de oogappeltjes op dit moederbord. Op dat moment vergeten we eigenlijk alles nog wat er om deze PCIe sloten zit. Het is echt even een moment van bewonderen en rondsnuffelen over de lay-out van het moederbord.


Voor nu schuif ik het moederbord nog even opzij voor de accessoires. De Godlike Gaming is een grootmacht in features en accessoires. In de verpakking vinden we boekjes, boekjes en nog eens boekjes. Je kunt er een kleine kinderkamer mee behangen. Ik moet wel zeggen dat ik de handleiding altijd kan waarderen. De debug LED-codes zijn op papier altijd fijn tijdens het opstarten en testen van je systeem.


We komen tien SATA kabels tegen en vier SLI kabels voor een SLI of CrossFireX setup. Een paar dikke Titans of 980Ti’s zullen zeker niet misstaan, jammer genoeg heb ik deze niet.


We vinden twee M-connectors om pinaansluitingen gemakkelijk op het moederbord te monteren. Voor de overklokkers vinden we 6 V-check kabels om voltages uit te lezen. Voor de gebruikers die de voorkeur hebben om een headset te gebruiken met en 6.35mm aansluiting, dit is ook een mogelijkheid. Op de Godlike Gaming komen we Audio Boost 3 Pro tegen die instaat, moet zijn om studiokwaliteit geluid af te spelen. En als laatst zien we op de foto een U.2 Host kaart die je kunt installeren op de M.2 connector. De U.2 Host kaart moet in staat zijn om hogere snelheden te behalen. We lopen vandaag de dag al snel tegen het snelheid limiet aan van SATA3, om die reden zien we snellere oplossingen.


In de verpakking vinden we naast de CD met drivers ook nog een USB stick. Die je meteen in gebruik kunt nemen op de USB Type-C aansluiting. De draken stick heeft 8GB aan opslag en komt met alle drivers en software voor geïnstalleerd.


Het moederbord is voorzien van leuke netwerkopties. Zo vinden we vaste LAN-aansluitingen, maar ook een draadloze oplossing, om die reden vinden we twee antennes in de verpakking.


En om de accessoires af te sluiten vinden we nog een backplate voor het I/O en een MSI Gaming case badge. We kunnen wel stellen dat de Godlike Gaming genoeg accessoires heeft om meteen uit de doos los te kunnen gaan. Je bent dus niet beperkt in het kunnen werken met alle features op het moederbord. Ik had dit ook niet anders verwacht.


Laten we gewoon maar eerst eens even een goede blik werpen op het moederbord. We gaan stapsgewijs over de lay-out van het moederbord heen om alle features te bespreken. Tijdens het schrijven van mijn review krijg ik toch nog steeds een momentje van: ‘damn, wat een knap bordje!’ Ik heb het moederbord maar vijf dagen in mijn bezit gehad, dus ik ben er met een snel vaart doorheen gegaan. Toch heb ik er nog zoveel mogelijk tijd in geïnvesteerd om iets moois te produceren.



Zeg nu zelf: dat ziet er toch heerlijk uit? Laten we beginnen bij de PCIe sloten. Deze zijn voorzien van een extra bescherming, wat er niet alleen erg sjiek uitziet, maar het zou ook de PCIe sloten steviger moeten maken. Door de extra soldeerpunten zitten deze steviger op het PCB. Ik zelf heb nooit problemen ervaren met zwakke of losse PCIe sloten. Toch misstaat het niet op de totaliteit van het moederbord. Het is bijna zonde om een videokaart te installeren. Nu we het toch over videokaarten hebben, de Godlike Gaming heeft maar liefst vijf PCIe 3.0 x 16 sloten! De volgende configuraties zijn mogelijk:

  • 1-way mode: x16/ x0/ x0/ x0/ x0
  • 2-way mode: x16/ x0/ x0/ x16/ x0*, x16/ x0/ x0/ x8/ x0**
  • 3-way mode: x16/ x0/ x0/ x16/ x8*, x8/ x8/ x0/ x8/ x0**
  • 4-way mode: x8/ x8/ x0/ x16/ x8*, x8/ x8/ x0/ x8/ x4**


  • We worden door MSI ook even herinnerd aan de ondersteuning van de PCI-Express 3.0 controller. We zien hier een verschil tussen bijvoorbeeld de 5960X en 5930K die een 40-voudige variant hebben, en de 5820K heeft er in dit geval 28. Nu heb ik zo’n vermoeden dat niet veel gebruikers tegen dit ‘probleem’ zullen aanlopen.



    Je komt een arsenaal aan features tegen op het moederbord. Van aansluitingen tot knopjes naar switches. Graag wil ik dit ook belichten in mijn review, omdat er gewoon veel te zien is op het moederbord. Op de linker onderzijde van het moederbord komen we een systeem fan connector tegen en veel opties voor de audio instellingen. De Godlike Gaming is voorzien van Audio Boost 3 PRO, die bestaat uit een Realtek ALC1150 multi-channel HD oplossing. We zien de Realtek ALC1150 op vrij veel borden verschijnen variërend van een lager tot hoger prijssegment. De nieuwe Audio Boost 3 PRO wordt gecombineerd met de Hi-Fi ESS 9018K2M SABRE DAC, hiermee kunnen gebruikers (en audiofielen) lekker los gaan. Het zou er voor moeten zorgen dat je studiokwaliteit geluid kunt afspelen. De geluidskaart levert 120 dB SNR 192kHz / 32 bit geluidskwaliteit. We zien de laatste jaren veel verbeteringen als het om onboard audio gaat. Als we naar de Godlike Gaming kijken dan is dit helemaal een grote stap. In het hoofdstuk software vertel ik ook meer over de meegeleverde software Nahimic.

    Op de onderkant vinden we ook nog een JAUD 1 en 2 switch. De 6.35mm aansluiting kan niet tegelijkertijd gebruikt worden in combinatie met een front panel headset. Dus het kan zo zijn dat je soms even moet switchen. De 6.35mm headset aansluitingen en de audio jacks op het I/O zijn allemaal gold plated.

    We zien op de afbeelding ook nog een 3-pin connector met al een aangesloten kabel. De kabel is aangesloten op RGB LEDS voor de Mystic Light functie. Je leest dadelijk in het hoofdstuk verlichting op het moederbord meer over deze functie. Wel zullen we nog meer aansluitingen tegenkomen, omdat er meerdere RGB LEDS zijn aangebracht op het moederbord.


    Een stapje verder komen we de USB1 en USB2 aansluitingen tegen voor de USB poorten op het front panel van je behuizing. We zien hier ook de BIOS Switch in beeld die voorzien is van twee kleine LEDS. De blauwe LED geeft de indicatie dat BIOS 1 actief is en de groene LED geeft BIOS 2 aan. Je kunt gemakkelijk wisselen van BIOS als het systeem uitstaat. We vinden hier ook de front panel aansluitingen en nog wat systeem fan aansluitingen. Beide BIOS chips zijn ook zichtbaar achter de BIOS switch.


    Op de rechterhoek vinden we een debug LED-indicator, altijd handig! Als ik een nieuw moederbord koop let ik hier altijd op. Ik vind het handig en informerend om te zien wat je systeem doet. Een debug LED-indicator geeft snel een signaal wat je systeem doet als het actief is, of als er iets fout gaat. Het zoeken naar debug LED-indicators online is ook erg gebruiksvriendelijk. Ervaar je een probleem, dan kun je altijd zoeken op basis van de debug LED-code. In de handleiding vinden we ook een tabel met debug LED-codes.


    Daarboven vinden we een draken PCH heatsink die een vrij fors formaat heeft. Onder het PCH heatsink zijn ook RGB LEDS aangebracht. Hieronder zit het X99 chipset we zien ondersteuning voor 10 SATA 6GB/s poorten. Het X99 is momenteel ook het enige platform dat DDR4 en Quad-Channel ondersteunt.



    Het schild over de Godlike Gaming loopt door vanaf het PCH heatsink door tot het I/O panel. Dit geeft het moederbord een zeer strakke look. Onder het schild zijn verschillende features verwerkt waarvan we er ook al wat besproken hebben. Het schild dient bij de audio onderdelen als elektromagnetisch schild (EMI), zodat de audiosignalen zo accuraat en helder mogelijk blijven. Het schild speelt in dit verhaal dus ook een rol in bescherming. De BIOS batterij zit ook verscholen achter het schild.

    Tussen de PCIe sloten vinden we nog de M.2 connector. Hier kun je optioneel de U.2 Host kaart op aan sluiten die ook NVMe ondersteunt.



    Nu we toch het schild bespreken kunnen we meteen door naar het I/O. Deze is zoals ik al aangaf ook voorzien van het zogenoemde draken schild. Hier moet het schild ook zijn werk doen als elektromagnetisch schild, zodat de I/O aansluitingen en de aangesloten apparatuur optimaal beschermd zijn.

    We vinden een uitgebreid I/O paneel met de volgende aansluitingen:

  • 1 x PS/2 port
  • 2 x USB 2.0 ports
  • 1 x Clear CMOS button
  • 1 x USB 3.1 Gen2 port
  • 1 x USB 3.1 Gen2 Type-C port
  • 4 x USB 3.1 Gen1 ports
  • 2 x LAN (RJ45) ports
  • 1 x 6.3mm Gold-plated stereo headphone jack
  • 1 x Optical S/PDIF OUT connector
  • 5 x OFC audio jacks


  • De Clear CMOS button is een heerlijke oplossing als je systeem volledig gebouwd is. Vanaf de buitenkant kun je met gemak alles terugzetten naar de optimized defaults van het moederbord. We zien hier ook de USB 3.1 Type-C poort. Nieuwe snufjes en ontwikkelingen zijn altijd leuk om te zien en te gebruiken. We zien ook twee standaard RJ45 LAN poorten die samenwerken met de Authereros, Killer E2200 netwerkchip. Deze kan samenwerken met de WiFi Killer 1535 module (ook wel beter bekend als DoubleShot-X3 PRO). Zodat je het beste van twee werelden kunt combineren. Dit is vooral gericht bij de Godlike Gaming op gaming en streaming. Het moederbord is ook voorzien van de Killer software waar je dadelijk meer over kunt lezen in mijn review.



    Dan de geheugenbanken en de socket zelf. De MSI Godlike Gaming is voorzien van LGA2011-3, Haswell-E. De voorganger LGA-2011 is niet compatible met LGA2011-3. De reden hiervoor is dat LGA2011 draait op X79 en DDR3 ondersteunt. Waar X99 DDR4 ondersteunt en nog veel meer features. We zijn natuurlijk ook alweer een stuk verder sinds LGA2011 op de markt is gekomen, dus verbeteringen op basis van het bestaande platform zijn niet meer dan gewoon.

    De geheugenbanken op de MSI Godlike Gaming ondersteunen Dual-Channel, Triple-Channel en Quad-Channel setups. De Quad-Channel setups kunnen bestaan uit vier geheugen modules, zes of acht. We kunnen op de volgende foto ook heel duidelijk de RGB LEDS zien op het moederbord.




    Boven het socket vinden we nog een heatsink met heatpipes. Hier vinden we Super Ferrite Chokes die voor stabiliteit zorgen en stroom efficiëntie. De Super Ferrite Chokes ondersteunen dus ook in de stabiliteit bij het overklokken van je processor. We vinden rondom de socket ook nog Hi-C CAPS. De naam doet vermoeden dat deze capacitors groot zijn, maar dat is juist het tegenovergestelde. De Hi-C CAPS zijn klein, zodat ze niet in de weg zitten tijdens de installatie van een CPU-koeler. De Hi-C CAPS zijn dus klein en zullen ook veel minder snel uitzetten of lekken. Bij de Hi-C CAPS geldt dat deze ook stabieler stroom kunnen leveren aan de processor, dit ook in extremere omstandigheden. Nog even een foto van een familie aan Super Ferrite Chokes en Hi-C CAPS.


    Aan de bovenkant vinden we ook een 8-pin CPU Power connector en een 4-Pin CPU power connector. Je kunt bij gewoon gebruik zonder te overklokken alleen de 8-pin connector gebruiken. De 4-pin connector is optioneel als je extra stroom wilt voor de processor en videokaar(ten) om te overklokken. We vinden rondom de CPU Power connectors ook nog de CPU_FAN connectors.


    We maken nog één zijwaartse beweging richting de zijkant voor het laatste onderdeel. Hier vinden we naast de geheugenbanken nog onboard features. We vinden aan deze kant de CPU_FAN1 connector en de aansluitingen voor de V-check kabels die we eerder in de accessoires zagen. Uiteraard is de 24-pin ATX connector ook aanwezig (duh Pim). We komen ook nog een USB 3.1 Gen1 connector tegen, deze is ook backwards compatible met USB 2.0 devices.

    Als laatste zien we een Power en Reset knop en een OC Genie knop. De laatste wil ik nog even toelichten. Met de OC Genie knop kun je automatisch overklokken. Dit kan ook met de bijgeleverde software van MSI en vanuit de BIOS, maar het kan dus ook direct handmatig vanaf het moederbord. Bij het indrukken van de knop verschijnt er een blauwe LED. Zoals gewoonlijk is het handig om je systeem uit te schakelen, anders raakt hij misschien wel overstuur. Het gebruik van OC Genie is je eigen risico. Daarbij adviseert MSI om minimaal DDR4 2133 modules te installeren en een betere heatsink.


    Tot zover een geweldige tour over de MSI X99A Godlike Gaming. Een zeer aantrekkelijk moederbord met features in overvloed. Laten we doorgaan naar de volgende stap: de praktijk!

    Over Gastauteur
    Dit artikel is geschreven door een onafhankelijke gastauteur voor Techtesters.eu