MSI Vigor GK50 Review


Je wilt een goed toetsenbord. Het liefst een mech. Maar een mech heeft hoge toetsen en je weet niet zeker of dat voor jou is, of je weet al zeker dat het niet voor jou is. De introductie van de low profile mech een jaar of twee terug was dan ook begrijpelijk: wel een fijne aanslag, maar dan in een iets veiligere vormgeving. Toch is het aanbod aan ‘lp’ mechs enkele jaren later nog altijd beperkt: Logitech en Corsair hebben een optie of twee maar beide kosten je minimaal 150 euro, Cooler Master’s opvallende SK line-up vinden we rond de 100 euro, maar onder de 100 euro? Sharkoon’s PureWriters komen dan in mij op, maar dat is het ook wel. Genoeg ruimte voor een nieuwe speler dus, wat MSI wil zijn met de nieuwe Vigor GK50 die ze voor zo’n 75 euro op de markt zetten.


Bouw en afwerking


MSI zet niet al te hoog in met de GK50, maar zowel de bouwkwaliteit als afwerking zijn gewoon goed. Degelijk genoeg, iets flex maar niets wat stoort of onder doet voor de concurrentie, en de brushed aluminium afwerking is harstikke chic. MSI is ook niet té veel los gegaan met het design, de GK50 heeft een bescheiden draakje, een donker randje aan de onderzijde, en wat scherpe hoeken aan de randen en op de keycaps zelf. Genoeg om net even anders te zijn, genoeg om bij MSI hardware te passen, maar zonder studio lampen zie je de draak ook nauwelijks en zou ik hem even goed op kantoor willen leggen.




Aan de zijkanten zie je goed dat het een grotendeels plastic design is, met een aluminium topplate. En dat de hoogte goed mee valt. Het is geen super dun ding zoals een beetje scissor bord, maar je wint al snel iets van een centimetertje vergeleken met typische mechs. Uiteraard heb je wat pootjes om hem onder een hoek te zetten.



Specificaties



Switches


De GK50 maakt gebruik van Kailh low profile switches. Waar Kailh bekend werd als Cherry clone hebben ze in de low profile markt juist het voortouw genomen. MSI heeft gekozen om alleen de clicky variant te voeren, en hoewel die niet voor iedereen gewenst zal zijn -de echte FPS fanaat zal liever lineaire switches hebben- zijn het verdomd fijne switches om op te tikken en als all-round gaming switch. Ze zijn minder luid dan een grote switch met Cherry MX Blue, en met een kortere travel wat ze in mijn optiek wat toegankelijker maakt. Ik ben wel fan van grote clicky switches, maar dit is veiliger advies en heeft toch een goede aanslag.



De keycaps zelf zijn vrij typisch, simpel ABS en dus niets flashy. Maar goed, de twee keer zo dure Logitech gebruikt dezelfde switch en niet veel dikkere caps, dus MSI haakt hier meer dan prima aan. Kijk je naar gewoon lekker tikken en gamen dan voelt de MSI GK50 vergelijkbaar met de Sharkoon PureWriters (zelfde switches) en de Logitech, ik vind deze switch iets fijner dan die van Cherry (o.a. in de Corsair K70 LP), en ik vind de keycap vorm fijner dan die van Cooler Master. Kortom, zelfs als dit niet de voordeligste optie was geweest had ik de aanslag hoog op de lijst gezet.

Software


Waar MSI op hardware vlak eigenlijk alleen maar punten scoort gaat het bij de software gewoon verkeerd. Met de laatste software versie (2.0.25.0) die op de productpagina van de GK50 te vinden is kom ik in een firmware-update loop. De software zegt dat er een firmware update is, ik druk op OK, er gebeurd iets en hij geeft aan dat alles ok is, maar vervolgens kan ik alsnog niets doen: de software blijft zeggen dat ik een firmware update moet uitvoeren. Eerst getest op een gloednieuwe MSI laptop, daarna op een desktop pc met een (niet-MSI) bord, beide geen succes.

Drama? Niet echt, je kan alle LED effecten met knoppen op het toetsenbord zelf aanpassen, en de software zou je alleen kunnen gebruiken voor key rebinds of macros. Je kan er dus om heen, maar dat neemt niet weg dat MSI moet snappen dat dit enorm amateuristisch overkomt. De GK50 is voordelig voor een low profile mech, maar iemand die 75 euro aan een toetsenbord uit geeft en bij thuiskomst verveeld wordt door software die maar wil blijven updaten krijgt gewoon niet het vertrouwen dat de fabrikant weet waarmee ze bezig zijn. Kortom: doe wat aan die verdomde software.

RGB Showcase


Zonder software kan je dus ook los gaan. Standaard regenboog gedoe, individuele kleurtjes, ripple waves, the usual suspects.






Conclusie


In eerdere reviews zei ik al dat MSI duidelijk goede stappen maakt op gebied van randapparatuur. De GK50 is weer een mooi voorbeeld van een duidelijk stap vooruit: bouwkwaliteit en afwerking zijn keurig, de switches zijn fijn, en op hardware vlak zie ik eigenlijk niets om te klagen. Wat MSI nu helemaal mee zit is dat ze wat low profile borden betreft gewoon weinig concurrentie hebben: De meeste alternatieven zijn duurder, meestal veel duurder. Alleen Sharkoon hangt in dezelfde prijsklasse met de PureWriter. Met de meeste andere randapparatuur is het verdomd lastig om echt op te vallen, met deze low profile mech hebben ze ook gewoon objectief een dik prima positie in de markt.

De enige domper is de software. Het is jammer dat ze op de valreep met een verdomd fijn toetsenbord dan toch even knullig overkomen. Een update fixt het ongetwijfeld vroeg of laat, maar c’mon MSI, neem die software nu eens even serieus als de hardware.

Gelukkig voor MSI is software ook niet de sterke kant van de directe concurrenten op dit prijspunt, en zijn de merken die de software wél goed uitgewerkt hebben (Logitech, Corsair) zijn echt veel duurder; die meerprijs levert niet niet of nauwelijks een betere hardware ervaring op. Gezien je de software vermoedelijk ook niet nodig hebt (o.a. RGB controls op het bord zelf) valt het dan ook wel door de vingers te zien.

Als jij ook iemand bent die maar weinig met de bijbehorende software van je toetsenbord doet en gewoon een fijne low-profile mech zoekt heeft MSI verder gewoon een uitstekend product voor een keurige prijs.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.