MSI Stealth 16 Studio Review


De meeste laptops komen hier binnen met een duidelijk doel: uitvoerig testprotocol doorlopen, een periode van gewoon goed eigen gebruik door Nada en mijzelf (omdat wij bij Techtesters een goede ervaring willen opdoen en geen productielijn zijn), en vervolgens gaan we lekker in discussie over wat wij er nu écht van vinden.

Voor de MSI Stealth 16 Studio hadden we echter een ander plan. We hadden een mooie vakantie in de planning staan en dat is natuurlijk een ideaal moment om een laptop aan een betere praktijktest te onderwerpen. Ons plan was om met twee laptops te reizen: één extra dikke, extra zware RTX 4090 ASUS ROG Strix, en één dunnere, lichtere, laptop met een RTX 4070: deze MSI Stealth 16 Studio, specifiek de MSI Stealth 16 Studio A13V. Twee laptops die we voor die korte periode zouden lenen om zo tot een mooie hands-on te komen zonder dat het meteen een extra week in het testlab zou kosten.

Dat een RTX 4090 laptop sneller is dat weten we natuurlijk allemaal wel, net als dat extra dunne laptops zoals de Stealth 16 Studio hun beperkingen hebben als het op maximaal vermogen aan komt, maar hoe is het nu om écht met dit soort laptops op pad te gaan? Om gewoon lekker te gamen, wat werk te doen, en niet onbelangrijk: om hem regelmatig in je rugzak van A naar B mee te nemen.


MSI Stealth 16 Studio is de Winnaar!


Helaas viel ons plan in duigen. Nadat ik, uiteraard met flink wat gemopper, een dag lang heb mogen zeulen met een rugtas van dik 15 kilo, inclusief twee gaming laptops, Steam Deck, Nintendo Switch, Headsets, Accessoires, E-Readers, Laders en genoeg kabels om door de scanners op Schiphol als “verdacht figuur” aangemerkt te worden, ging het op de tweede dag meteen al verkeerd. Wat bleek, de ASUS met zijn RTX 4090 kon de hitte niet eens aan. Een laptop van dik 3 kilo, met een lader van nogmaals een kilo plus, van land A naar land B, van de hotelkamer naar het strand, en vervolgens… crash.



Welgeteld 15 minuten Baldur’s Gate 3 kunnen spelen voordat het voorbij was. Laat ik zeggen dat ik de lokale bevolking wat nieuwe woordjes heb aangeleerd.

Niet alleen zonde tijd, maar vooral ook: foetsie content plan. Eén laptop doet het niet, de ander doet het wel, technisch gezien winst voor de MSI Stealth 16 Studio dus, maar de lat lag zo wel heel laag.

MSI Stealth 16 Studio Voordelen


Er zat dus maar één ding op: twee weken lang gewoon lekker aan de slag gaan met de MSI. Zonder externe SSD met de benchmark suites, maar gewoon gebruiken zoals jij dat ook zou doen. Lekker wat gamen, wat browsen, wat mailtjes tikken en wat foto’s bewerken. En zo kwamen we tot een mooi lijstje voor- en nadelen die ons opvielen. We beginnen met het positieve:


Fysiek is de MSI Stealth 16 Studio een fijne, draagbare unit. Die twee kilo, plus wat extra voor de lader en muis, voelde als niets in onze dagelijkse wandel naar het strand. Vergeleken met een dikke high-end gaming laptop, of dat nu de ASUS was of MSI’s eigen Raider, waarbij je richting de 5 kilo gaat als je alles bij elkaar op telt, zijn die laatstgenoemde echt niet fijn. Die units wil je als desktop replacement gebruiken, de Stealth is prima geschikt om dagelijks mee op pad te gaan. Hij is ook maar zo’n 2 centimeter dik en heeft een 16” display in een 15” chassis, daarmee past hij prima zelfs in een kleine rugzak.


Het design ben ik zelf ook over te spreken. De opvallende blauwe kleurstelling zal niet voor iedereen zijn, maar het maakt hem wel net even anders. Hoe dan ook is het een neutrale, bijna zakelijk ogende laptop (tenminste als je het RGB toetsenbord niet op regenboog zet). Je kan er op gamen, maar ook in een zakelijke setting kom je prima voor de dag. Het is ook een design die je volledig vlak kan leggen, al zie ik daar zelf niet zo veel meerwaarde in.


Niet onbelangrijk zijn natuurlijk de prestaties. Mijn variant kwam met een upper-mid-range spec kwam, met o.a. een Intel Core i7 en een Nvidia GeForce RTX 4070. Sure, een RTX 4080 is leuker, maar zelfs met de 1600p resolutie van dit model voelde het geen moment alsof ik kracht te kort kwam. Baldur’s Gate 3 is natuurlijk niet de zwaarste test, maar ook zware triple A titles zoals Cyberpunk 2077 of Dying Light 2 spelen soepel, zeker als je gebruik maakt van DLSS, en er is geen reden om dat niet te doen. Er was geen game die niet soepel draaide, en dan maakte ik geen gebruik van Frame Generation wat hier en daar ook nog van toepassing zou kunnen zijn. Het voelde een beetje als een wake-up call, want in de benchmarks zien we dat de RTX 4080 significant sneller is in laptops, maar wanneer je gewoon lekker speelt en niets tekort komt, plus flink minder uitgeeft, in hoeverre is een upgrade dan nodig?


Het scherm zelf is ook een heel sterk punt van de MSI Stealth 16 Studio. 2540x1600p is een heerlijke resolutie voor een 16” paneel. Lekker scherp, nog altijd prima te doen voor de videokaart, en met 240Hz ook nog eens lekker rap. Response tijden ogen goed, input latency voelt laag, en de helderheid is zelfs genoeg voor de zomervakantie. In de volle zon werken is iets te veel gevraagd, maar daar zit zelfs de dubbel zo dure 16” MacBook Pro op het randje van zijn kunnen. Het kleurbereik is ook goed, net als de nauwkeurigheid direct uit de doos: gewoon uitstekend.



Ook de secundaire zaken zijn goed op orde: fijn tactile toetsenbord, glazen touchpad, een mux switch, een mooie set aansluitingen waaronder Thunderbolt en USB Type-C mét de optie om hem via USB chargers op te laden als je nog wat gewicht wilt besparen. Dik prima allemaal. Bonuspunten ook voor de privacyslider op de webcam, daar voelen veel mensen zich beter bij, en het feit dat hier wel een redelijke webcam in zit met o.a. fullHD resolutie en Windows Hello. Het is geen super hoogvlieger, maar hij is beter dan in menig duurdere MSI laptop. Hetzelfde gaat op voor de speakers: meestal klinken dunne laptops wat matig, deze klinkt meer dan prima.


MSI Stealth 16 Studio Nadelen


Een dunne laptop komt echter niet zonder concessies, al vind ik ze best te overzien. Zo worden dunne laptops met mid-range specs en hoger relatief warm. Op je zonbestemming met de laptop gamend op schoot is niet heel lekker voor je bovenbenen, na een tijdje zeg maar gerust oncomfortabel. Licht gebruik is prima, maar om te gamen heb je ‘iets’ nodig tussen je blote benen en de laptop, of is een tafel wenselijk. Hij blaast warmte ook aan de zijkant en achter er uit, misschien fijn in de winter, niet zo fijn als je al warme handen hebt in de zomer. Nogmaals, dit is puur wanneer je hem hard aan het werk zet.


In tegenstelling tot dikkere laptops zitten er geen aansluitingen achterop, alles zit dus links en rechts. Geen groot probleem, maar het gebrek aan Type-A USB aan de linkerkant betekent dat de gaming muis aan de rechter kant in de laptop zit en zo wat ruimte voor je muis op eet. Jammer en onnodig.


Een ander irritatiepunt is een terugkomende bij MSI, en dat is de software. Eigenlijk is die functioneel heel erg sterk: zo krijg je een applicatie om de kleurprofielen van je paneel aan te passen, een applicatie om je audio aan te passen, een applicatie om de performanceprofielen aan te passen, een applicatie om je toetsenbordverlichting aan te passen, et cetera. Functioneel prima, maar het zijn allemaal losse applicaties met een compleet andere user interface. Ik ken ze inmiddels wel maar voor een nieuwe gebruiker? Het oogt rommelig en b-rate, terwijl de functies zelf juist beter zijn dan praktisch elke andere laptopbouwer! Een gemiste kans in mijn optiek. Oh, en bonus aftrek voor automatisch delen van gebruiksgegevens. MSI, maak daar verdomme opt-in van, niet opt-out ergens verstopt in een obscuur menutje.


MSI Stealth 16 Studio Conclusie


Kijken we naar de complete ervaring met de MSI Stealth 16 Studio dan zien we duidelijk meer voordelen dan nadelen. Hij oogt chic, voelt degelijk, heeft voldoende vermogen voor productiviteitsapplicaties én voldoende game vermogen om alle games lekker voor de dag te toveren. Daarnaast is het 1600p 240hz scherm uitstekend, klinken de speakers uitstekend, zijn de aansluitingen dik prima (zeker voor een dunne laptop), zijn het toetsenbord en het touchpad prima, en laat hij zich ook nog eens makkelijk overal mee naar toe slepen.

MSI dient vooral wat te doen aan hun software ervaring, want voor nieuwe klanten maken ze daarmee toch een wat rommelige indruk, maar ik vermoed dat de algehele ervaring met de hardware van de Stealth 16 Studio meer dan genoeg goed maakt.

Al met al, keurige machine, één die wij in elk geval serieus zouden overwegen als je iets zoekt wat een mooie balans raakt tussen mobiel en capabel:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.