MSI RX 470 Gaming X & RX 480 Gaming X Crossfire quickie
Met alle aandacht voor de AMD Ryzen CPU’s zouden we bijna vergeten dat er ook nog Polaris GPU’s op de plank lagen. Nu hebben we de MSI RX 480 8G, 470 8G en 470 4G al eerder uitgebreid los gereviewd, maar is het wellicht ook interessant om er twee te combineren in Crossfire? Geen uitgebreide review, we hebben nog veel te veel andere dingen te doen, maar wel even lekker een snelle bite tussendoor.
Hoewel de meningen altijd al uiteen liepen was ik zelf nooit groot voorstander van meerdere GPU’s in één systeem, zeker in het verleden toen de gemiddelde grafische kaart flink minder zuinig was moest je met tal van zaken rekening houden zoals een flink duurdere voeding en moest de koeling van je computer in de regel ook flink worden gepimpt. Anno 2017 zijn die zaken minder relevant geworden, twee RX 480’s in Crossfire gecombineerd met een quad-core i7 komen gezamenlijk niet boven de 500W uit, en een beetje middenklasse behuizing zal ze ook prima weten te koelen. Degelijke koeling heeft nog wel voordelen om de geluidsproductie van vooral de bovenste grafische kaart wat te temperen, en een degelijke 650W voeding boven een 500-550W middenklasser kan geen kwaad omdat ook bij benadering van de 500W verbruik meer geluid gaan maken.
Maar goed, groot is de directe meerprijs dus niet, zeker niet gezien de meeste populaire gaming moederborden al Crossfire ondersteunen tegenwoordig. Wel is het verbruik op zich nog een punt, want met grofweg 150-200W hoger verbruik tijdens gaming kan je wanneer je aardig wat game uren maakt wel een verschil in je energierekening gaan voelen.
Ik zal nu vast verklappen dat ik bij de aanschaf van een nieuwe machine nog altijd zal adviseren te investeren in een zo dik mogelijke enkele grafische kaart die binnen je budget mogelijk is (één van de redenen dat ik geen uitgebreide review wil doen), en daarbij ook adviseer niet noemenswaardig extra te investeren om ‘de optie er later één bij te prikken’ open te houden. –Ja- dat is absoluut een valide argument, maar van alle grofweg 500 keren dat ik dat gehoord heb hebben slechts een handje vol die stap echt gemaakt. Ik zeg ‘noemenswaardig’, want als je toch al een CF of SLI compatible bord voor ogen had en het scheelt je een paar euro tussen een 550W en 650W voeding, might as well?
Maar waar waren we gebleven: deze leuke MSI Gaming X uitvoeringen van de RX 470 en RX 480. Hou er rekening mee dat als je een backplate wilt je voor de 480 zou moeten gaan.
En stel dat je een lekkere gaming build hebt staan met één zo’n kaart en je kan er op een gegeven moment een tweede voor op de kop tikken dan krijg je zoiets:
Niet verkeerd toch?
Voordat ik te ver afgeleid raak en aan het tweede A4’tje begin: Synthetische benchmarks!
Beide schieten een GTX 1070 eenvoudig voorbij, en de RX 480 in CF legt een GTX 1080 vuur aan de schenen. Enkele games met lekker hoge settings:
We zien de RX 480 CF in de omgeving van de GTX 1080 blijven, terwijl de RX 470 CF zwerft tussen de GTX 1070 en GTX 1080 in. Vooral Ashes of the Singularity is leuk, omdat die met DX12 de twee grafische kaarten op andere wijze inzet dan traditioneel CF. In theorie moet het mogelijk zijn om verschillende kaarten daar te combineren, zelfs Nvidia en AMD. Dat is echter voor een andere dag.
Op 4K resolutie met twee games die goed met meerdere GPU’s omgaan zien we de RX 480 zelfs langszij komen bij de GTX 1080 in Far Cry Primal en Shadow of Mordor, beide op de hoogste instellingen. Dat is zeker niet verkeerd. Hoewel ik in deze quickie niet op de frametimes in ga valt wel op dat al deze benchmarks soepel en zonder merkbare afwijkingen (artifacts of micro stutter) op het scherm komt. Polaris crossfire maakt daarmee een interessantere indruk dan bijvoorbeeld Radeon 7000 series CF deed. Opvallend ook dat de ‘slechts’ 4GB werkgeheugen van de RX 470 opstelling vooralsnog geen beperking lijkt.
Maar die paar grafieken is zeker niet alles mee gezegd. Voor elke game die Crossfire ondersteunt is er één die dat niet doet en de prestaties rond het punt van een enkele kaart, of slechts marginaal hoger uitvalt, en elk argument dat de positie van SLI en Crossfire heeft versterkt ten opzichte van vroeger valt daar uiteindelijk toch tegen weg. Totdat DX12 Multi Adapter echt breed inzetbaar wordt, en ik betwijfel dat dat ooit gaat gebeuren, lijkt het niet aannemelijk dat ik af ga stappen van mijn advies om altijd te investeren in een zo’n dik mogelijke enkele grafische kaart. Ben jij echter iemand die reeds een leuk Crossfire compatible systeem heeft staan met zo’n mooie RX 470 of RX 480 erin, dan kan het ook zeker geen kwaad om toch je ogen open te houden voor een leuke aanbieding voor een twede kaart, in tal van games spontaan in de buurt te komen van een GTX 1080 ervaring is dan stiekem toch wel een beetje leuk.
[wpdevart_facebook_comment curent_url=”http://www.techtesters.eu/msi-rx-470-rx-480-crossfire-quickie/” title_text=”” order_type=”social” title_text_color=”#000000″ title_text_font_size=”1″ title_text_font_famely=”arial” title_text_position=”left” width=”100%” bg_color=”#d4d4d4″ animation_effect=”random” count_of_comments=”10″ ]