MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio


Met de GeForce RTX 3080 lancering achter de rug is het tijd om naar de partner cards te kijken. MSI was uiteraard weer van de partij met hun Gaming X Trio, een high-end XXL monster. Overigens verwachten we stiekem nog een extreme versie erboven, a la Lightning in het verleden. Zo lekte onlangs wat informatie over een SUPRIM model (Supreme dus). Maar vooralsnog is dit hun (redelijke) topmodel: extra groot, extra dik, extra RGB.

En natuurlijk extra prijs, al lijkt dat vooralsnog mee te vallen met een meerprijs van ca 60 euro boven de Founders Edition, en als MSI daar prestaties en looks tegenover zet lijken ze op een positieve conclusie af te stevenen.

In deze video vertelt Nada je wat je moet weten over deze MSI GeForce RTX 3080 Gaming X Trio. Liever een stukje lezen? Scroll verder voor de samenvatting.


De RTX 3080 samengevat


Ons hele verhaal over de Nvidia GeForce RTX 3080 vind je in de review van de Founders Edition, of de video die hieronder staat. Voor de PC liefhebber met een gebrek aan tijd, die 700+ euro moet je natuurlijk wel even verdienen, een korte samenvatting: met de 30-serie brengt Nvidia videokaarten uit met een nieuwe architectuur, meer cores, sneller geheugen, en verbeterde RT en Tensor cores waardoor vooral RTX en DLSS games nog veel sneller presteren. Toch moeten we de verbeteringen juist in niet RTX-DLSS games ook complimenten geven, de RTX 3080 is namelijk flink sneller dan de RTX 2080 en de RTX 2080 Ti. Gemiddeld 25-30% sneller dan een rappe factory OC RTX 2080 Ti op 4K en 1440p, en 50 a 60% sneller dan een RTX 2080 FE op 4K en 1440p. Dat is een enorme stap vooruit.

Wat houden die percentages in? Dat we nu alle AAA games (Flight Sim uitgezonderd wellicht, dat draait op een Supercomputer als trage soep) op 4K kunnen spelen met hoge settings, en meer dan 60 FPS. Sommige grote titels zelfs boven de 100, en dat is best knap.


Ook 1440p doet het goed, ondanks dat een RTX 2080 en 2080 Ti het daar al leuk deden: grote titels op 1440p, hoge settings, en hoge framerates. Objectief, heel dik.


Voor 1080p raden we geen RTX 3080 aan, wacht dan op de 3070 of 3060 (Ti?) voor een betere prijs-prestatieverhouding. Voor esporters is er echter wel meerwaarde, met games als Overwatch, CS:GO en Warzone haalt een RTX 3080 meer uit je 240Hz-360Hz monitor dan een RTX 2080 (Ti). Als je dus geld verdient door te winnen is de investering niet gek.


De MSI Gaming X Trio


De MSI Gaming X Trio is vooral groot. 32,3 centimeter lang, 14 centimeter diep, en 5,6 centimeter dik maakt het een beest van een kaart waar je flink ruimte voor zal moeten hebben. Grote ATX torens zijn dus de doelgroep, want in die cases ogen standaard videokaarten maar wat suf en leeg. Maar dat MSI zich niet op ITX cases richt is duidelijk.




Het is ook een zware kaart, dus geen gebrek aan heatsink, en vooral een dikke voor het oog: drie grote fans, toffe fans ook, dikke backplate, en meer RGB dan vorige generaties. Het is herkenbaar een Gaming X Trio, maar dan net wat toffer dan vorige generaties. Het is een design waar ik wel achter sta, zeker als je van RGB houdt.


Verdere features zijn beperkt. MSI richt zich op wat performance gerelateerde features zoals het fan en heatsink design, maar daarvoor kijken we gewoon naar prestaties, niet naar de mooie claims vooraf. We zien geen bios switch of geen extra HDMI 2.1 poort zoals op de ASUS TUF Gaming, maar ik kan mij voorstellen dat voor de meeste gamers dat zaken zijn waarvoor je niet meer wil betalen, want aan drie DisplayPort 1.4 en één HDMI 2.1 aansluiting hebben de meeste van ons genoeg.



Samen met de Z490 Godlike vormt het toch een mooi plaatje.

De 3e 8-pin aansluiting zou je een feature kunnen noemen voor overclockers zodat je de 375 Watt kan passeren, maar het moet nog blijken in hoeverre Ampere écht te overclocken gaat zijn voor thuisgebruikers en die echt nodig gaat zijn. Vooralsnog vind ik het zelf vooral wat onpraktisch, omdat niet alle geschikte voedingen die 3x 8-pin hebben, en je hebt meer kabels om te “managen”. Maar goed, dat parkeer ik maar onder het kopje “subjectief”.

Prestaties


Kortom, focus op de prestaties dus, want dat is toch (naast de looks) de primaire motivator om deze kaart te overwegen? MSI stelt hun Gaming X Trio af op een iets lagere temperatuur dan de Founders Edition, en doet dat met veel minder geluid. De FE en de TUF Gaming zijn zeker niet luid, maar de Gaming X Trio is duidelijk stiller, en zeker op een open bench (of in een slecht dempende case) hoor je dat verschil zeker.



Stellen we alle drie de koelers op 40 decibel af, dan zien we dat de FE minder efficient is (logisch, want ook veel kleiner), en dat de ASUS en MSI, beide grote jongens, gelijkwaardig zijn. Let op: alle drie de kaarten koelen ook de VRMs en het geheugen mee, iets waar wij op zullen hameren zodra een kaart dat niet doet; dat helpt de GPU temperaturen namelijk beter over te laten komen, ten koste van andere componenten. De twee grote units gaan dus head to head, met geen duidelijke winnaar; dit soort verschillen parkeren we binnen marges van de test. Functioneel gelijkwaardig dus.



Minder belangrijk vind ik de boost snelheid, want die zal ook deze generatie sterk sample afhankelijk zijn, en overdreven veel aandacht aan die boost snelheid kan ertoe leiden dat we straks een “battle of the golden samples” gaan krijgen. Deze specifieke MSI boost hoger, en dat resulteert in een ca 2% prestatieverschil. Maar tot harde conclusies leidt dat niet, althans niet todat we van genoeg anderen horen dat hun Gaming X Trio kaarten ook allemaal een stuk sneller draaien, dan zouden we kunnen concluderen dat MSI gewoon betere chips uitzoekt. Dat claimen ze echter niet specifiek, dus dan gaan we er niet vanuit. Daarbij is 2% sowieso niet iets dat je echt merkt. Opvallend is eigenlijk hoe hoog de FE al boost, die gedraagt zich feitelijk als een factory OC kaart, wat vooral voor goedkopere RTX 3080 met custom koelers een issue gaat zijn.




Alle drie de kaarten gebruiken ook grofweg even veel, binnen de marge die je normaliter tussen verschillende samples kan verwachten. MSI is dus nipt sneller met nipt minder gebruik, wat doet vermoeden dat wij hier een bovengemiddeld goede chip in handen hebben. De “OC” lijkt echter gewoon standaard te worden, budget kaarten daargelaten, en lijkt dus niet tot extreem verbruik te leiden, iets wat bij de RTX 2080 Ti anders was.

Een overzicht van de prestaties naast elkar:




Conclusie


De 3e generatie Gaming X Trio koeler maakt gewoon weer indruk. Logisch, want meer heatsink en meer fans is meer beter natuurlijk, maar dat doet niet af aan de prestaties die we zien: bijzonder dikke kaart, lekker design dat ook goed te combineren valt met tal van moederborden, en een bak RGB erop.

De efficiëntie van de koeler is gewoon uitstekend. De FE was goed, de Gaming X Trio is uitstekend. Net als de TUF Gaming overigens, die twee zetten vooralsnog de standaard wat efficiëntie betreft. MSI lijkt iets goedkoper te worden dan ASUS, en dat zet MSI natuurlijk in een goed daglicht bij een gelijkwaardige prestatie. Je mist weliswaar wat extratjes, zoals de dubbele bios (handig voor flashen, overclocken, etc) en een extra HDMI 2.1 poort, maar je krijgt er wel meer RGB en een kleine besparing voor terug. Geen slechte deal, afhankelijk van wat jij zoekt. Verder zal MSI wat liefhebbers van stilte trekken, want direct af fabriek is hij merkbaar de stilste kaart, met prima temperaturen ernaast.

Als de meerprijzen worden zoals het nu lijkt, ca 779 euro of pakweg 60 euro boven een FE, dan zien we toch genoeg meerwaarde. Zeker als je heel bewust een grote kaart zoekt om een grote case te vullen is het toch wel een verdomd goed plaatje:


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.