MSI GeForce RTX 2080 Super Gaming X Trio
MSI GeForce RTX 2070 Super Gaming X Trio
MSI GeForce RTX 2060 Super Gaming X
MSI GeForce RTX 2060 Super Gaming X
Net na de lancering van de RTX Super kaarten bracht MSI ons drie nieuwe Super kaarten. De RTX 2060 Super Gaming X, de RTX 2070 Super Gaming X Trio, en de RTX 2080 Super Gaming X Trio. Daarmee brengen ze hun high-end Nvidia line-up weer up to date met de laatste chips. De Super chipsets hebben we reeds besproken, dus in deze review richten we ons vooral op de vraag: hoe doen de MSI kaarten hetvergeleken met hun concurrenten?
Meet the Supers
De drie kaarten die we hier hebben zijn MSI’s meest luxueuze uitvoeringen van elk van deze drie chips, en ze vertonen flinke gelijkenissen wat betreft designtaal en kleurkeuzes. MSI zet al een tijdje in op grijs-zwart en met de Supers wijken ze daar niet vanaf. Objectief vind ik dit zelf in elk geval mooi kaarten.
De RTX 2060 Super is de mindere god in dit gezeldschap en is een stuk compacter. Niet alleen mist hij één fan, maar de fans zelf zijn ook kleiner. De afwerking is prachtig, maar wat mij betreft had hij wel wat forser mogen zijn om indruk te maken. De positieve keerzijde is dat je deze wel in compactere kastjes kwijt kan.
De RTX 2070 Super en 2080 Super krijgen de Gaming X Trio koeler die we eerder op RTX kaarten en zelfs de GTX 1080 Ti zagen. Waar de 2060 wat klein is is hier het tegenovergestelde waar. De Gaming X Trio zijn enorm dik, lang, en breed, en maken echt een enorme indruk.
Je krijgt er zelfs een expansie-slot holder bij om GPU sag tegen te gaan, al leert onze ervaring dat die in de meeste cases maar weinig toevoegt. Leuk voor de uitstraling als je daar om geeft, maar wat ons betreft overbodig.
RGB
Alle drie de kaarten zijn ook flink in RGB aangekleed, in tegenstelling tot de Gaming OC kaart die je straks in de grafiek ziet. MSI’s software om het geheel aan te sturen is.. verre van perfect, maar wel minder vervelend dan die van Gigabyte.
Prestaties
Benieuwd naar de prestaties van de Super chipsets? In deze review vind je wat meer info:
Onderaan vind je ook nog wat benchmarks ter referentie.
Presaties vervolg
Kijken we naar de boost snelheden, temperaturen en geluidsproductie dan zien we eigenlijk geen grote verrassingen. Wat snelheden betreft is het echt lood om oud ijzer, soms is de één sneller, soms de ander, maar met te geringe verschillen om daar echt al te veel op te letten. Daarbij wisselt de boost speed ook makkelijk tientallen MHz per sample. Kortom: je gaat het gewoon niet in de gameplay merken of je de MSI, Gigabyte, of Nvidia FE kaart pakt.
Wat temperaturen en geluidsproductie zien we echter wel verschillen, waarbij de winst eigenlijk naar de grootste lijkt te gaan. De relatief kleine RTX 2060 Super Gaming X is bijvoorbeeld gewoon wat luider bij een grofweg gelijke geluidproductie dan de (grotere) RTX 2060 Super Gaming OC. Objectief zijn het indrukwekkende scores daar niet van, 37 en een beetje decibel onder zware belasting is nauwelijks hoorbaar, maar objectief is de Gaming OC efficiënter. We zetten de nieuwe AMD Referentie kaart ernaast als.. referentie.
Bij de RTX 2070 en 2080 Super draait MSI dat beeld om, want de Gaming X Trio is echt een flinke slag groter. Toch is het opvallend dat MSI bij de 2070 en 2080 een andere aanpak heeft. De RTX 2080 Super is bijvoorbeeld flink koeler dan de Gigabyte en Nvidia kaart bij een iets hogere, licht hoorbare geluidsproductie (al kan je het fan profiel eenvoudig iets aanpassen om wat stiller te blijven en alsnog wat beter te koelen). Bij de RTX 2070 Super echter staat het fanprofiel dermate terughoudend ingesteld dat we een echt onhoorbare videokaart hebben onder load, met slechts iets hogere temperaturen tot gevolg. Beide zijn uitstekend, het is alleen apart dat ze zo’n echt andere instelling hebben toegepast.
Conclusie
Met de Gaming X Trio koeler tikt MSI alle vakjes aan: Dikke looks, dikke RGB, dikke koelpresaties en een prima factory overclock. Wat wil je dan nog meer? Een beetje redelijke prijs wellicht? Dat lijkt het enige onderdeel waar de schoen een beetje kan wringen met MSI, want vasthouden aan een ‘premium’ mentaliteit wanneer zelfs meer prijs-focus videokaarten zoals de Nvidia Founder’s Edition of de Gigabyte Gaming OC het al zo verdomd goed doen is soms lastig uit te leggen. Sure, de Gaming X Trio is indrukwekkender en wat efficienter, maar in de praktijk merk je er weinig van en betaal je dus vooral voor de looks. Dat is niet erg overigens, betalen voor een design dat je aanspreekt is niks mis mee, maar je moet je niet blind staren op het formaat.
Bij de RTX 2060 Super Gaming X wordt het nog lastiger, want die is dankzij een kleiner formaat zelfs wat minder efficiënt dan de goedkopere Gigabyte Gaming OC. Hij oogt wellicht net wat chiquer, maar heel indrukwekkend is de compactere Gaming X niet. Althans niet genoeg om een duidelijke meerprijs te verdedigen. Hij is objectief goed en je kan er niet mis mee, maar de huidige prijzen zijn echt een dingetje en in tegenstelling tot zijn beestachtige broers voegt hij niet veel unieks toe in de markt.
Objectief moeten we de RTX 2070 en 2080 Super Gaming X Trio wel de hoogste score geven, ze zijn gewoon objectief echt uitstekend en de RTX 2070 behoort zelfs tot de aller stilste kaarten die we ooit hebben getest. Dit zijn kaarten waar je dolblij mee thuis komt, en die ik zelf ook van het schap zou trekken als het ook maar even kon. Het is echter wel zaak de straatprijzen in de gaten te houden, vraagt MSI straks veel meer dan de alternatieven zou ik de bovenstaande grafieken toch nog maar eens doornemen.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)