MSI PS63 Modern Review
We kennen MSI zelf vooral van de gaming laptops, maar ze willen ook graag laten zien dat ze in de categorie Ultrabooks, of Premium Kantoor slash Prosumer notebooks mee kunnen doen. De Dell XPS 15 is mijn persoonlijke favoriet in die klasse, maar MSI zei dat ze de strijd wel aan durfden met hun redelijk vergelijkbare 15” PS63 Modern.
De PS63 Modern is verkrijgbaar vanaf ca 1100 euro voor een model met een 8e generatie i7, Full HD IPS Scherm, 16 GB geheugen, een 256 GB SSD en geïntegreerde graphics. Er komen binnenkort nieuwe versies aan met CPU refreshes en GTX 1650 Graphics dus kijken we vooral naar het werk wat MSI heeft afgeleverd, minder naar specifieke CPU scores. Voor de specificaties van alle huidige modellen klik je hier.
Design en aansluitingen
Het design van de PS63 is lekker strak. Rechte strakke lijnen, lekker dun, niet te zwaar met ca 1,6 kg, en eigenlijk zo’n beetje wat je van een Ultrabook zou verwachten. Of de keuze voor een draak nog zo handig is in dit segment betwijfel ik, volgens mij kan daar beter wat eleganters voor in de plaats komen. Alles is wel van aluminium gemaakt uiteraard, en geen klagen wat stevigheid of afwerking betreft, ook niet in de scharnier. Het scherm kan je iets torderen, maar niet zorgwekkend. Niet uitzonderlijk, wel gewoon goed.
Opvallend is de wat blauwe gloed die de randen vertonen, ik vind het wel wat hebben. Zowel van binnen als van buiten valt op dat het metaal niet heel besmettelijk is. De XPS 15 vertoont veel sneller viezigheid, al is de MSI -als- het vies wordt weer wat lastiger schoon te maken dan het carbonfiber van Dell.
Aansluitingen lijken op het eerste gezicht aardig: 3 USB Type-A poorten, USB Type-C erbij, HDMI out en een Micro SD kaartlezer. Helaas ondersteunt het Type-C poortje geen Thunderbolt, noch USB 3.2 Gen 2 speeds, en is de kaartlezer beperkt tot USB 2.0 snelheden en dus praktisch niet bruikbaar voor serieuze creatievelingen.
Inputs
Wat MSI uitstekend voor elkaar heeft zijn de inputs. Het toetsenbord is redelijk stil, de toetsen zijn wel aan de grote kant maar tikken direct prima weg. Hij heeft vooral een lichte aanslag wat sommigen vast kunnen waarderen. Ik heb één vereiste voor een laptop keyboard, en dat is dat ik er direct mee weg loop. Deze doet dat, en de omschakeling van mijn XPS 15 naar dit was feilloos.
Het touchpad is ook fijn. Extra breed werkt wel fijner dan een kleinere pad, precision drivers zijn weliswaar een must maar ook eencompliment waard, en hij is vooral lekker responsive (voor een touchpad), niks op aan te merken. Wat inputs betreft echt geen klagen en doet MSI mee met de top.
Scherm
Het Full HD IPS scherm oogt op het eerste gezicht best prima. Het heeft een aardig contrast voor een IPS scherm (1111:1), kleurbereik praktisch het hele sRGB spectrum, en de witbalans is acceptabel (7277K tikkeltje koud, vind ik niet erg). Full HD op dit formaat voor zaken als typen, wat licht foto werk en dergelijke is ook geen bezwaar.
Toch moet MSI een alternatief als de XPS 15 zich hier voor zich dulden. De kleurafstelling is minder strak met een gemiddelde Delta E van 3,09 (ter referentie, de Huawei Matebook X Pro had 0,76, de Dell XPS 15 0,98, minder dan 3 is wat we normaal goed noemen, minder dan 1 perfect). Enbelangrijker: de maximale helderheid is echt een flink stuk lager met 296 nits. Bijna 300 nits is prima voor de meeste doeleinden, maar zeker bij gebruik buiten de deur zijn er betere alternatieven. Zo deed de Matebook X Pro hier 518 nits, de laatste Dell XPS 15 (7590) met 1080p IPS Paneel 578 (2017 model XPS 15 (9560) Full HD IPS overigens 354 nits).
Prestaties en onderdelen
Op dit vlak wil ik niet te diep in gaan, want de variant met 8e generatie i7 en GTX 1050 Max Q in mijn sample kost je momenteel ca 1500 euro en voor hetzelfde geld koop je een 9e generatie i7 met GTX 1650 concurrent; deze combinatie heeft dan ook geen serieuze kans. Het is dan ook vooral wachten op de nieuwe versies van MSI met de laatste hardware. Ook verwacht ik dat de AC WiFi dan plaats maakt voor een WiFi 6 chip, maar dat is even afwachten.
Desondanks zie ik geen verkeerde prestatie van MSI, want als ik hem met de oudere XPS 15 vergelijk waarvan ik een GTX 1050 model had dan zien we een redelijk vergelijkbare prestatie zowel in getallen als in warmte en geluidsproductie. CPU temps in de lage 90 zijn binnen de verwachtingen en on-par met de concurrentie, geluidsproductie blijft redelijk bescheiden onder volle load, en de prestaties an sich zijn ook niet verkeerd: Een 8th Gen i7 is alsnog zat voor fotowerk, lichte foto- en video editting, en een GTX 1050 is prima voor wat lichte gaming; Nada speelt er momenteel bijvoorbeeld WoW Classic op. Hij wordt ook gevoelsmatig ook niet te warm dat het oncomfortabel werkt. Toch zou ik als je ‘af en toe gamen’ op je wenslijstje heb wachten op de GTX 1650 variant van de PS63, want die is significant sneller.
Nog positiever is het binnenwerk zelf. Want niet alleen is de laptop makkelijk open te maken, als je dat eenmaal doet heb je goed toegang tot je SSD, geheugen, WiFi chip en accu. Je kan zelfs makkelijk een tweede (SATA M.2) SSD toevoegen voor wat extra werkruimte.
Accu en overige zaken
Met een best forse 80 WHr accu is de prestatie op accuvlak best prima. Vijf-en-een-half uur bij gevarieerde belasting, ca 9 uur bij licht gebruik zoals wat typen, browsen en wat video kijken is netjes. Niet uitzonderlijk, Dell’s nog wat grotere accu (97 om 80 Wh) komt nog wat verder, maar het is een laptop waarmee je een typische werkdag of studiedag wel door komt.
De speakers zijn verder nog even het bespreken waard: typisch voor een dunne laptop in het wat hogere segment. Niet pijnlijk, maar het is onmogelijk om een dikke bass uit een dun laptopje te krijgen. Het kan er mee door, we hebben erger gehoord, maar verwacht niet te veel.
Wat de webcam betreft. Prima voor een incidentele video call, verder is de 720p/30fps webcam redelijk suf. Maar meer verwachten we ook niet.
Conclusie
De MSI PS63 Modern is een interessant alternatief als je een luxe 15” notebook zoekt die aan een paar basiseisen moet voldoen: compact en licht zijn, degelijke (metalen) bouw, en comfortabel werken met prima accuduur. Die basis heeft MSI wel in huis en daarmee maken ze een goede start. Ik vind het zelf ook een aantrekkelijke laptop, de afwerking is netjes en die blauwe reflectie vanaf de randjes van je touchpad en de laptop zelf geven hem wel iets chics.
Op drie vlakken heeft MSI het momenteel duidelijk lastig naast de top van de markt (Naast bijvoorbeeld de Dell XPS 15). 1) Beschikbaarheid, en dan specifiek van een variant met de nieuwste processor en videokaart in het hogere segment, het is eigenlijk wachten op de nieuwste revisies die eind 2019 in de winkels moeten liggen. 2) Scherm. Het 1080p IPS scherm is best OK en een flinke upgrade boven de typische budget laptops met IPS panelen, maar de XPS 15 is echt een stapje beter wat helderheid en calibratie betreft. En 3) Geknepen aansluitingen. Op zich heel chic dat je vier USB poorten hebt, maar Thunderbolt en USB 3.2 Gen 2 kan je hier vergeten.
Er valt echter wel wat te zeggen voor de dingen die MSI juist beter doet. Alleen al dat je hem makkelijk open kan maken, schoon kan houden en zelfs een tweede SSD (SATA M.2) toe kan voegen is een dikke plus. Geheugen upgraden of de accu vervangen is ook een eitje. Ook de prijs pakt afhankelijk van je versie soms leuk uit. Een XPS 15 begint bij 1500 euro, en pas vanaf 1800 euro krijg je daar 16 GB Ram, terwijl de PS63 Modern met een 8th Gen i7, 16GB geheugen en 256 GB voor 1100 euro over de toonbank gaat. Koop daar een M.2 SATA SSD’tje bij voor het tweede slot, en je hebt een dijk van een ultrabook om mee te werken. Helemaal als je je bedenkt dat de PS63 wat toetsenbord en touchpad gewoon net zo fijn werkt als de duurdere concurrenten.
Kortom: MSI is duidelijk op de goede weg met deze serie. Een paar dingen die ze van de echte top af houden die ze hopelijk kunnen oppakken voor de toekomst, maar de PS63 Modern serie is er één om in de gaten te houden. Bij een leuke prijs gewoon een uitstekend alternatief is als je een beetje chique, lekker werkende laptop zoekt. Momenteel is dat vooral de instap versie, maar ze hoeven niet veel bijzonders te doen om hun refresh met nieuwere CPU’s en videochips later dit jaar tot een mooie optie te maken.
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)