MSI Prestige X570 Creation review
Je moet goed je best doen om producten te vinden die niet voorzien zijn van één of andere fancy toevoeging als ‘Gaming’ of ‘Pro’, woorden die vaker dan niet weinig echt te doen hebben met de doelgroep. Praktisch elke fabrikant doet daar wel aan mee, MSI inbegrepen. Toen we een 500 euro AMD X570 moederbord met het woord ‘Creation’ voor onze neus kregen hadden we dus zeker wat twijfels: Weet MSI echt iets toe te voegen aan dit segment? En als het even kon: Weet MSI ook echt iets toe te voegen voor die groeiende creator doelgroep?
Meer info over de nieuwe Ryzen CPU’s waar deze borden voor gemaakt zijn vind je in onze video review:
Bouw en features
De Creation is een fors EATX bord met een even fors opvallend design. Wat het precies moet voorstellen weet ik niet, maar ik ben wel voor monochrome designs gezien ze lekker te combineren zijn met het gros van de behuizingen en videokaarten op de markt. Zoals te verwachten is in dit segment is het gros van het bord bedekt met iets van een cover, inclusief de twee M.2 sloten op het bord zelf. Toch moet ik hier meteen even streng zijn, want hoewel het bord er op afstand best indrukwekkend uit ziet zien we in de closeups dat de ogenschijnlijk metalen uitstekels matig geplakte folie stickers zijn. MSI’s eigen ACE ziet er van dichtbij echt een heel stuk aantrekkelijker uit.
Los van de EATX maatvoering moet je niet vergeten dat de plat geplaatste 24-pin aansluiting ook wat extra ruimte vereist. Zorg dus voor een case met voldoende ruimte.
Wat aansluitingen betreft lijk je weinig te missen. Fysieke knoppen, hex display, 9 fan headers, 1x RGB en 2x aRGB, 2 USB 2.0 headers en 2 USB 3.0 headers naast natuurlijk de Type-C header. De stroomvoorziening is dermate overkill dat we daar niet meer woorden aan hoeven te besteden, en er zit zelfs een heatpipe op om de hitte beter te verdelen helemaal door tot aan de chipset heatsink.
De enige beperking lijkt eigenlijk het feit dat er slechts 2 M.2 sloten op zitten en 6 SATA poorten, maar je moet niet vergeten dat als je meer M.2 sloten op het bord zet dat je dan SATA poorten moet inleveren. MSI’s oplossing om bij de creation dan ook een M.2 add-in kaart mee te leveren waar je nog eens twee M.2 sloten op kwijt kan via de PCI Express sloten op het moederbord is dan ook een veel slimmere oplossing en het eerste punt waar we echt meerwaarde zien voor creators: dit bord biedt direct uit de doos enorm veel snelle opslag opties.
En achterop zien we eigenlijk nog duidelijker worden dat het woord Creation hier best van toepassing is: 14 USB poorten, het gros ervan 10 Gig USB 3.1 poorten (of USB 3.2 Gen2 als je de idiote nieuwe naamgeving wilt volgen), WiFi 6, en 10 Gig LAN. Ter vergelijking: de borden in de 400 euro klasse hebben allemaal een 2,5 Gbit LAN poort erbij. Nu zal je niet snel 12 rappe 10 gig poorten nodig hebben, maar het is wel verdomd fijn dat je niet hoeft na te denken of je je snelle externe SSD wel in een snelle USB poort hebt geprikt.
Daarmee zet MSI dus drie echt unieke dingen neer: meer USB poorten dan de alternatieven, het goedkoopste bord met 10 Gbit/s LAN, en de enige waar je out of the box 4 M.2 sloten hebt plus je 6 SATA drives kan behouden.
Testresultaten
Setup voor gestandaardiseerde vergelijkende test:
– AMD Ryzen 7 3700X
– AMD Wraith MAX
– 2×8 GB G.Skill FlareX DDR4 3200MHz C14
– Seasonic Prime Titanium 850W
– Samsung 860 PRO SSD
– Windows 10 Pro x64 (1903)
Zoals eigenlijk te verwachten was ontlopen de prestaties van de verschillende borden elkaar nauwelijks, daar koop je geen sneller bord voor.
Overzicht aansluitingen
In dit overzicht hebben we de M.2 sloten van de Creation wel meegerekend omdat die inbegrepen zijn. De 8 optionele fan, rgb of aRGB headers van de X570 Xtreme niet gezien je daar een keuze tussen die drie moet maken.
Overzicht prijzen
Conclusie
Het feit dat dit bord daadwerkelijk meerwaarde biedt voor Creators is iets waar ik enorm veel waarde aan hecht en wat ook enorm belangrijk is om tot een echt positieve beoordeling te komen. We hebben dermate complete X570 borden gezien tussen de 200 en 300 euro dat elk ander bord, zeker echt prijzige units als deze, echt iets unieks moet laten zien. En tal van borden doen dat maar in heel beperkte mate: Een extra SATA poortje of twee, een iets andere VRM, één extra M.2 slot, een Type-C headertje, etcetera. MSI doet hier echter drie dingen extra die je elders niet vindt: meer USB poorten achterop dan welk ander bord dan ook (en praktisch allemaal USB 3.1), meer M.2 sloten via het extra slot-in kaartje (zonder dat het je SATA poorten kost), en 10 Gbit/s LAN op dit prijspunt.
De basis is natuurlijk ook gewoon in orde, je komt hier gewoon niets te kort aan aansluitingen en ook de VRMs zijn gewoon te overkill zoals bij de prijs hoort. Van echte minpunten is ook geen sprake, ik zie niets om over te vallen behalve de goedkope prut stickers die dit bord er van dichtbij eerder goedkoop dan high-end uit laten zien, maar daar merk je in een behuizing gelukkig niets van. Het voornaamste echte ‘probleem’ wat ik zie is dat je wel echt een serieus veeleisende creator moet zijn om een Prestige X570 Creation daadwerkelijk goed te praten, want een 10 Gig workflow en handvol M.2 drives is niet iets waar een lichte creator al aan zal zitten.
De Prestige X570 Creation is natuurlijk ook gewoon te duur voor de massa, maar ik weet met absolute zekerheid dat er (al dan niet professionele) creators zijn die wel echt investeren in een high-end build en dito workflow waar dit verder uitstekende bord vervolgens een logische, of mogelijk zelfs de enige logische optie bij is. En bij gebrek aan fouten, echt pijnlijke besparingen of vreemde keuzes resteert dan ook maar één ding:
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)