MSI Prestige 16 Studio A13VF Review
Een paar weken geleden gingen wij naar Las Vegas voor CES 2024. Normaal gesproken gebruik ik een Macbook AIR M1, maar dankzij wat wateroverlast kon die laptop jammer genoeg niet meer mee. Maar gelukkig was er net een nieuwe laptop binnen gekomen om te testen: de MSI Prestige 16 Studio, een laptop met een zakelijke uitstraling maar wel met een stevige CPU, plus met wat power om je favoriete games te spelen. Klinkt als een prima optie om een paar weken mee door te brengen, zowel voor het werk als voor het plezier. Maar is het ook wat?
Dit vinden wij leuk aan de MSI Prestige 16 Studio
De MSI Prestige heeft een strak en zakelijke look ondanks de toch pittige hardware. Normaliter gooien producenten dit soort hardware in een soort sci-fi achtige behuizing waardoor de laptop minder aantrekkelijk wordt voor de mensen die bijvoorbeeld een kantoorbaan hebben of studie volgen, maar alsnog van een spelletje spelen op zijn tijd houden. Dit design spreekt mij juist meer aan, plus hij is primair van metaal gemaakt, niet van plastic, wat hem toch net wat meer premium maakt.
De laptop is 16 inch groot, wat ik persoonlijk een prettige tussenmaat vindt, hij past perfect op je schoot en is niet te groot om mee te nemen in je rugzak, voor grafisch werk is het grotere scherm ook een stuk fijner zodat je alles wat duidelijker kan zien. De resolutie van het scherm is 2560×1600, zo heb je genoeg pixels en scherpte om goed te werken. Ook het toetsenbord is fijn en snel aan te wennen, en het tochpad is lekker groot, wat het een fijn werkpaard maakt voor dagelijks werk én gaming.
Het is ook een 165 Hz scherm, waardoor games ook lekker vloeiend op het scherm komen. De 4060 is niet de meest high-end kaart, maar met o.a. DLSS kan je de meeste games toch meer dan soepel op je scherm toveren. Snelle, competitieve games halen daarbij de 165 Hz veelal wel, en dikke triple A titles draaien moeiteloos op 60 FPS of hoger.
De specs an sich zijn ook gewoon goed een Intel i7 13e generatie, de genoemde NVIDIA RTX 4060 8 Gb, 32 GB DDR5 RAM geheugen is zat voor de meeste serieuze taken, plus een Gen 4 M.2 SSD van 1 TB. Iets meer opslag zou fijn zijn voor games, maar een tweede SSD kan worden toegevoegd.
De laptop bevat natuurlijk ook een webcam en een microfoon, deze zijn prima voor teams meetings of late night discord gesprekken, de kwaliteit van de microfoon en de webcam zijn niet enorm wow-amazing, maar naar mijn mening wel stukken beter dan een gemiddelde laptop.
De Prestige 16 bevat ook 1 usb-A ingang en twee usb-c ingangen, ook bevat hij een HDMI 2.1 ingang en een aux ingang. Voldoende voor de meeste doeleinden.
De accu van de laptop is niet zoals een moderne macbook, verwacht geen 10, 15 of 20 uur licht gebruik. Maar hij gaat in gebruik van photoshop en word en dergelijke langer mee dan mijn eigen productiviteit, namelijk een dikke 5-6 uur onder een relatief actieve workload load. Leuke toevoeging aan deze laptop is de USB oplaadmogelijkheid, je krijgt een standaard lader meegeleverd, maar ook kan je deze laptop opladen doormiddel van USB-C, super handig omdat iedereen tegenwoordig wel een USB-C lader mee heeft. Zo kom je een werkdag dus relatief makkelijk door.
Dit vinden wij minder leuk aan de MSI Prestige 16 Studio
Minpunten zijn er ook. De MSI Prestige is niet alleen hot in looks maar wordt ook flink heet als je aan het werk bent, vooral als je de CPU of GPU intensief gebruikt. Een te hete laptop is niet fijn, zeker niet als je hem voornamelijk op schoot gebruikt.
Ondanks dat hij relatief dun is, blijft het een 16″ model met een gewicht van eits meer dan 2kg. Komende van een 13″ model merk ik dat verschil wel in hele dagen buiten de deur. Een ander gevolg van het dunne design: alle aansluitingen zitten aan de zijkant, achterop kan je geen kabels kwijt.
Ook moet je weten dat je voor sommige zaken zoals een metalen chassis en een bovengemiddeld scherm een meerprijs betaald. Kijk ik puur naar de specs, dan is 1800 euro voor een i7 en een 4060 toch best pittig. Als je alleen om prestatiss geeft, dan kan je prima besparen.
Conclusie
Al met al is dit een fijne laptop voor iedereen die een zakelijke look wil combineren met degelijke specs, een goede bouwkwaliteit en een bovengemiddeld goed scherm. Daar betaal je wel een meerprijs voor, plus blijft de accuduur net als bij andere 13e generatie Intel laptops achter bij o.a. Apple als je vooral om accuduur geeft. Windows heeft echter weer zijn eigen voordelen, en vergeleken met andere “premium” opties biedt MSI toch een compleet totaalplaatje voor een stevige, maar niet onredelijke prijs.
Corrrectie: de prijs is inmiddels gezakt van 1799 euro naar 1699 euro.
Meer Techtesters? Vragen over de producten die we bespreken? Je kan ons vinden op:
– Techtesters YouTube
– Nadalina op Twitter (Chef de Video)
– Foritain op Twitter (Test Chef)
– Techtesters op Instagram