MSI Z590 Gaming Edge WiFi review


In tegenstelling tot GPUs is het upgraden van je core componenten (processor, moederbord, werkgeheugen) geen enkel probleem momenteel. En mocht je nog op een hele oude bak werken dan valt er ook genoeg te winnen; je hebt een prima aanbod aan 6-16 core desktop processors terwijl je zo’n vier jaar geleden echt genoegen moest nemen met 4. En het verschil tussen een game PC met 4 of juist 8-10 cores is toch echt significant.

Hoewel de Intel Alder Lake (12th Gen slash Intel Z690) rumor mill op volle toeren draait zal dat vermoedelijk nog even duren, moeten we nog maar zien of het big-little concept in desktop PC’s helemaal naar wens gaat zijn en zal je met onder andere DDR5 geheugen en ongetwijfeld nog duurdere moederborden ook nog wel tegen een hogere kostenpost aan lopen.

Of eigenlijk “nog” hoger, want Z590 borden zijn ook niet echt cheap-o momenteel; slechts een handje vol kost minder dan 200 euro, en de MSI MPG Z590 Gaming Edge WiFi is met ca 288 euro grofweg een middenklasser. Vandaag gaan we kijken of hij zijn mannetje staat op dat prijspunt, en vooral ook of hij zijn meerwaarde kan bewijzen ten opzichte van de uitstekende Z590 Tomahawk bijvoorbeeld.


Het Perspectief


Om te beginnen, een vergelijking van de prijzen van de verschillende moederborden die je hieronder in de grafieken gaat zien. Zoals gezegd een middenklasser, waarbij we dan vooral directe concurrenten als de Aorus Pro AX en de Z590-E Gaming van ASUS in de gaten houden, plus de iets goedkopere Tomahawk waar we ook zeer over te spreken waren.


Het Design


Bij een bord boven de 200 euro verwachten we een tof design. De MSI Z590 Gaming Edge WiFi doet dat prima: genoeg te zien zonder te overdrijven, en lekker zwart met donkergrijs en daarmee goed te combineren met andere hardware. Zowel de VRMs als de SSDs zijn voorzien van heatsinks, ook zoals je zou verwachten. Wel zou ik kunnen opmerken dat een goedkopere Z590 Tomahawk bijvoorbeeld er, in mijn optiek althans, echt niet slechter uit ziet. Met één best significant verschil: de Gaming Edge WiFi heeft een RGB draak in de IO cover en RGB rond de chipset, de Tomahawk enkel in het deel rond de chipset waar de GPU normaliter over valt; bij de Gaming Edge WiFi ga je dus meer RGB zien.



Opslag


Wat opslag betreft krijg je 3 M.2 SSDs en 6 SATA poorten. Normaliter genoeg, maar niet beter dan de Tomahawk en zowel de Gigabyte Z590 Aorus Pro AX als de Z590-E Gaming bieden er één meer.

Let daarbij op dat je op al deze Z590 borden één M.2 slot verliest als je voor een 10e generatie Core CPU kiest, het eerste slot werkt met die CPUs namelijk niet.



Interne Headers


Wat interne headers betreft ontlopen de meeste borden elkaar weinig. MSI’s 8 fan headers, 2 RGB en 2 aRGB headers zijn een prima combinatie, maar wederom niet anders dan bijvoorbeeld de Tomahawk of wat directe concurrentie. Mocht je al die headers per sé nodig hebben dan zie je dat er wel een paar borden afvallen, zo ontbreekt de 2e RGB header op een paar alternatieven, en sommige boden hebben iets minder fan headers.


Interne USB aansluitingen wijken ook niet af van de standaard: één snelle Type-C header, één USB 3.0 header en twee USB 2.0 headers is de standaard waar maar een heel select aantal borden van afwijkt.


Overige interne aansluitingen duiden ook op een middenklasse bord: je krijgt wat debug leds, maar fysieke knoppen of een postcode zien we pas bij duurdere borden. Zo krijgt de iets duurdere Carbon bijvoorbeeld wel een postcode.


IO Aansluitingen


Als een uitgebreid IO achterop belangrijk voor je is wordt het speelveld wat complexer. MSI kiest voor 8 USB poorten totaal, waarvan 1 20 Gbps en 3 10 Gbps. Sommige borden bieden er meer totaal, maar lang niet allemaal bieden een 20 Gbps aansluiting die met de nieuwste externe SSDs fijn is. Vooral een persoonlijke keuze dus, zou zouden de 13 USB poorten op de Aorus Pro AX een voordeel kunnen zijn voor Gigabyte, of de afwezigheid van een 20 Gbps aansluiting daar juist een voordeel voor het MSI bord. Vergeleken met de Z590 Tomahawk is de winst wat eenvoudiger: een aantal USB poortel op de Gaming Edge zijn wat sneller.


Voor je LAN netwerk hoef je hetr ook niet te doen. Net als de meeste andere borden krijg je een enkele 2,5 Gigabit LAN poort.



Stroomvoorziening


De stroomvoorziening is een iets geupgrade versie van de Z590 Tomahawk. Je krijgt een 7 phase, 14 75 Amp mosfet opstelling. Een kleine verbetering tegenover de Tomahawk met dezelfde controller en 7 phases, maar dan 14 60 Amp fets. Zelfs met een 11900K met overclock kijk je dan naar VRM temps rond de 60-70 graden onder volle stress, wat de stroomvoorziening een dikke voldoende cq erg goed cq meer dan prima maakt. Hij is wat dikker uitgevoerd dan de Aorus Pro AX, maar weer iets minder dan de (duurdere) Z590-E van ASUS.



Conclusie


Bij elke chipset lancering moeten de grote fabrikanten bedenken hoe ze een hele reeks moederborden lanceren over de hele price range die dan stuk voor stuk met elke stap omhoog weer wat features erbij krijgen, maar ook niet te veel zodat de hoger gepositioneerde modellen niet onder druk komen te staan.

Zowel reviewers als consumenten neigen dan vaak twee kanten op. Of je kiest iets wat “genoeg” is en niet duurder dan noodzakelijk, of je gaat voor het complete plaatje met alles er op en er aan en je doet je ogen even dicht bij het afrekenen. De Z590 MPG Gaming Edge WiFi van MSI valt er eigenlijk een beetje tussen in: Het is een degelijk bord met een mooie all-round featureset voor de meeste gamers en liefhebbers, maar de iets goedkopere Tomahawk is dat ook voor een paar tientjes minder. Anderzijds biedt hij niet heel veel opvallende extra’s om echte hardcore fanaten te overtuigen: als je zaken als post codes, fysieke knoppen of custom loop headers zoekt moet je nog wat dieper in de buidel tasten, en er zijn ook borden in de buurt van deze prijs die bijvoorbeeld meer opslag of USB poorten bieden. Kortom, op papier een lastige situatie.

Toch lijkt de doelgroep hier duidelijk. De 250 euro die de Tomahawk kost is niet niks, ondanks dat het één van de betere (goed betaalbare) middenklassers is voor een i7 of i9, dus het is geen grote stap om dan richting de 280 te gaan en naar de Edge te kijken. Misschien omdat je toch net wat snellere USB poorten zoekt of dat je liever één stapje meer overkill VRMs krijgt, al vermoed ik dat voor velen tegenwoordig de reden eenvoudiger gaat zijn: dat de Gaming Edge WiFi wél RGB op het IO cover heeft zitten en de Tomahawk niet. Als jij daar net wat meer voor wil betalen zonder de 300 te passeren, dan is de Gaming Edge WiFi een prima keuze.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.