MSI Sekira 500G Review
Eerder bekeken we onze eerste MSI behuizing, de Gungnir 100 die met een prijs van rond de 100 euro een middenklasser genoemd mag worden. Vandaag mag MSI laten zien wat ze in het top segment kunnen, want met een prijskaartje van ca 225 euro op dit moment zijn de verwachtingen rondom de Sekira 500G natuurlijk wel gespannen. (Update: MSI geeft aan dat de MSRP 209 euro is. Vermoedelijk zal de prijs dus nog wat zakken zodra beschikbaarheid toeneemt)
Er zijn drie uitvoeringen van de Sekira, met iets uiteenlopende prijzen. De 500P is zwart met zilveren details, de 500X is een RGB festijn, en de 500G die wij vandaag bekijken kent gouden details wat perfect past bij o.a. enkele recente MSI moederborden. We gaan het zien!
Aan de buitenkant geeft de Sekira duidelijk het benodigde high-end gevoel af. Mooi geborsteld aluminium, lekker strak design, daar houden we wel van. Opvallend is het design zonder voetjes, maar het is één groot blok met ventilatiegaatjes aan de boven en onderkant zodat er wel een beetje geademd kan worden. Helaas maakt die strakke afwerking onderop gecombineerd met een gewicht van bijna 20 kilo de Sekira een regelrechte bi… om op te tillen en rond te slepen. Zoek je iets voor een LAN party, pak dan wat anders. Maar goed, eenmaal in positie maakt het indruk.
Front IO is uitstekend, vier USB Type-A poorten en Type-C is lekker compleet. Wel apart is de aanwezigheid van de LED button. Op de RGB 500X is dat logisch, maar hier voelt het een beetje apart.
MSI heeft gekozen voor glas aan beide kanten met mooie scharnieren, dat past mooi bij de prijsklasse. Helaas zien we dan ook meteen wat onlogische keuzes. Zo is het glas niet getint aan de rechter zijde, en de magneten die de deuren dicht houden zijn niet heel sterk. Hierdoor moet je kabelmanagement goed geregeld zijn, iets wat niet makkelijker gemaakt wordt gezien MSI nauwelijks opties heeft ingebouwd voor tie-wraps. De primaire goot is prima, maar de CPU power kabel is bijvoorbeeld behelpen. De Gungnir had bijvoorbeeld een extra cover over al je kabels, en die case had nota bene een stalen zijpaneel. Aparte keuzes dus. Eenvoudig te fixen echter: gewoon het glas tinten en de magneten sterker maken of wat pinnetjes toevoegen svp MSI.
Binnenin is de behuizing mooi matte zwart gecoat. Wel een gevoelige coating, dus hou daar rekening mee en voorkom krassen, maar wel mooi. Paneelkwaliteit ook dik in orde, niks mis mee. Kabelmanagement is verder ook gewoon prima te doen, met geneog gaten voor kabels en grommets, met uitzondering van die eerdere opmerking over je CPU power kabel dan en de slappe magneetjes, waardoor je alsnog wel wat tijd kwijt bent aan kabeltjes strak wegwerken.
De Sekira focust sterk op opslag met zes 3.5” drives, en drie 2.5” SSD bays. Zo veel HDD opties zien we zelden nog. Waarom de HDDs vanaf de voorzijde te bereiken zijn snap ik echter niet, want je moet alsnog aan de achterkant de kabels aansluiten, het voegt nu simpelweg niets toe. Sliders vanaf de voorzijde zou wel heel fijn zijn als ze achterop een NAS-stijl docking optie hadden toegevoegd, dat was voor HDD-swap fanaten echt wat moois geweest. Een andere aparte keuze is dat de Sekira 500G gemaakt lijkt om samen te gaan met de MSI X570 Ace wat design betreft, maar dat dat een moederbord is met 4 SATA poorten en dus het gros van de case opties niet kan gebruiken. MSI denkt dat de doelgroep een RAID controller draait I guess. En hey, in tegenstelling tot de ROG Helios-X570 Hero kan je met de MSI-MSI combinatie in elk geval wel alle USB headers gebruiken. Maar toch.
Omdat het een grote case is hoef je je weinig zorgen te maken over compatibiliteit. 170mm voor je CPU koeler, 400mm voor je videokaart, 360mm radiators bovenin of 280mm radiators voorin is genoeg voor de meesten. Ik vermoed dat je waterkoeling vooral bovenin zal willen zetten, want voorin zitten standaard twee grote 200mm fans en die wil je vermoedelijk het liefst aanhouden. De derde fan is een 120mm modelletje achterin, tesamen een prima uitgangspunt.
Voor de test gingen we voor de onderstaande build:
MSI X570 Ace
AMD Ryzen 7 2700X
G.Skill Trident Z Royal (32GB, 3600MHz)
Cooler Master MasterLiquid 240R (met MSI cover)
MSI GeForce RTX 2080 Super Gaming X Trio
WD Black NVMe SSD
WD Blue HDD
Overigens is een verticale GPU wel mogelijk, mits je je eigen riser koopt. Met een dikke videokaart als dit komt je echter heel dicht tegen het glas aan, dus aanraden doe ik het niet.
De resultaten:
Niets spectaculairs tot zover koeling gaat, maar even goed gewoon prima. Geluidsproductie, zeker in idle, had wat lager gemogen, maar dat is geheel te danken aan de waterkoeling die simpelweg niet stiller gaat. Een geheel onhoorbaar systeem is zeker mogelijk als je je componenten daarop uit zoekt, maar verwacht dus niet dat deze case veel doet om eventuele geluiden te dempen; deze MasterLiquid hebben we wel eens stiller gezien.
Conclusie
Objectief is de Sekira 500G best een leuke case. Bouw is degelijk, afwerking is best chic, en de prestaties zelfs met een high-end build zijn ruim voldoende om je daar geen zorgen over te maken. Als je denkt “Hey, dat is precies mijn smaak, maar is het wat?” kan je er prima voor gaan. Er zijn genoeg opmerkingen die hem van een top award afhouden en laat zien dat MSI behuizingen nog niet zo goed heeft doordacht als de veteranen in deze markt, maar als je je huiswerk een beetje hebt gedaan kan je er een hele dikke build mee maken.
Maar puur objectief? Dan moeten we die kanttekeningen toch echt even aanhalen en ons afvragen waarom die voor meer dan 200 euro niet beter zijn doordacht: Dat je kabelmanagement echt strak moet doen omdat kabels anders de deur open kunnen drukken en je rechterkant er anders niet uit ziet bijvoorbeeld, of dat er te weinig gaatjes zijn voor je CPU stroomkabel kabelmanagement. Ook dat er nog een LED print op het Front IO zit zonder dat de case een LED feature heeft en de keuze voor HDD trays aan de voorkant terwijl je alsnog achterin je kabels moet fixen is ook apart. Dat hij wat lastig op te pakken is en dat het stoffilter enkel van de achterkant te benaderen is is een gevolg van het strakke design, dus dat accepteren we maar.
Tegelijk moeten we opmerken dat er zo verdomd veel goede cases op de markt zijn dat elke case van 200 euro plus het lastig zal hebben. Cases als de NZXT H700, Phanteks P600S, Fractal Design S2 (of R6) of de be quiet! Dark Base 700 missen wellicht iets van het chique van de strakke aluminium afwerking, maar kosten aanzienlijk minder, presteren niet minder, en tonen dat de respectievelijke fabrikanten wel iets meer ervaring hebben in het bouwen van een behuizing. En hoewel ik het prima vind dat fabrikanten een halo-showcase achter monster in de markt wil zetten voor de echte fans moet je je toch echt afvragen wat de MSI Sekira 500G nu echt meer te bieden heeft voor de meerprijs. En dan lijkt de enige conclusie toch echt dat hij gemaakt is voor de meest fanatieke aanhangers van MSI. Het is een prima case, een mooi ding en hij is prima aan te raden als dit design jouw droom is, dan zeg ik ga ervoor, maar daar houdt de doelgroep ook wel echt op.
Vragen over onze reviews of de producten die we bespreken? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– TechtestersLive op Twitch
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)