MSI MEG Z490 Godlike review


Een nieuwe Intel CPU, dus een nieuwe Intel moederbord serie. En in dit geval, een nieuw Socket: LGA 1200. Binnenkort komen we met een eenvoudige buy guide voor deze hele nieuwe serie, maar om je vast gerust te stellen: bestaande koelers passen allemaal.

We starten onze Z490 moederbord content met het ultieme bord dat MSI kon bedenken, de MEG Z490 Godlike. Een bord met een mager prijskaartje van zo’n 800 a 900 euro. En I know, ik kijk ook vooral uit naar de Unify en de Tomahawk, borden die op papier echte go-to keuzes lijken te worden van deze generatie, maar dit is wat er binnen kwam. We gaan kijken wat MSI’s definitie van ultiem is.

Benieuwd hoe de nieuwe Core i9 10900K het doet tegen de Ryzen 9 3900X in Gaming? Check dan deze video:


Techtesters en Z490 moederborden


Grofweg een week voor de lancering kwam bij ons, en menig ander, één elke i9 10900K binnen. Een week om de CPU te testen is krap, een week om de CPU en tig moederborden te testen nog krapper. De lancering ging ook nog eens gepaard met wat opstart problemen, namelijk dat de Turbo boost van de nieuwe CPUs op de meeste moederborden niet helemaal werkte zoals bedoeld. Kijken naar benchmarks wanneer de kloksnelheden van bios update tot bios update wijzigen en dan stellen dat één bord zogenaamd sneller is gaan we niet doen.


Voor onze Z490 moederborden nemen we daarom de praktische aanpak: we kijken naar wat is nu écht belangrijk is als je een moederbord overweegt. Dat wil zeggen dat een moederbord een goede stroomvoorziening moet hebben om de CPUs aan te kunnen, en bij voorkeur te overclocken. En vervolgens kijken we vooral naar de features en het design. Want ja, als je op het punt staat een moederbord te kopen zijn dat de drie pilaren waar je je op moet richten: Stroomvoorziening OK, Features die bij jou passen, en een uitstraling die jou aanspreekt.

Design en Features


Over smaak valt niet te twisten, maar ik zal op mijn niet beurt betwisten dat menig liefhebber dit design wel mooi gaat vinden. MSI kiest een redelijk neutrale kleurstelling waar goed mee te combineren valt. Zuinig met de RGB zijn ze zeker niet geweest, want daar zit flink wat van op. Aan de andere kant zal de LED-OFF switch anderen weer blij maken. Zoals bij een high-end moederbord hoort is het een flink zwaar bord, waarbij niet op metalen is bezuinigd. Ook is hij net wat breder dan ATX, E-ATX dus (tot zover dat een standaard is). Daarbij wil ik wel opmerken dat als je de grofweg gelijk geprijsde Aorus Xtreme of ROG Extreme in je handen pakt, dat die nóg wat dikker voelen, tot zover je daar waarde aan wilt hechten.



Kijken we naar de algemene features, dan zien we MSI vooral inzetten op M.2 opslag. Er zijn meer borden met drie M.2 sloten, maar MSI geeft er een expander mee waarbij het totaal op 5 komt; meer dan elk ander bord tot dusver. Op andere fronten is hij ook prima bedeeld, 10 fan headers zullen voor de meeste voldoende zijn, al doen de concurrenten het daar juist weer wat beter. Ook in de RGB en ARGB header afdeling loopt de Godlike daar weer wat achter.




MSI zet vooral in op extra’s die zich lastiger laten meten: OLED schermpje met een postcode onder het scherm, fysieke knoppen, extra OC functionaliteiten, en uiteraard fysieke knoppen.


Ook Rear IO is uitstekend, met o.a. 10 Gig LAN, WiFi 6, 12 USB poorten waarbij er twee direct Thunderbolt ondersteunen. MSI slaat de DisplayPort passthrough in tegenstelling tot ASUS over, maar anderen zullen het juist weer fijn vinden om de Thunderbolt aansluitingen direct op het bord te hebben in plaats van via een add-in kaart. Let op dat MSI kiest voor Realtek chips voor hun 2,5 Gbit LAN, in tegenstelling tot Intel bij anderen.


Overzicht Headers


Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.







VRM


De echte klapper van de Godlike is uiteraard de stroomvoorziening, waar MSI kies voor de high-end ISL69269 controller gepaard met 16 (+1+1) van de nieuwe Intersil ISL99390 90 Amp power stages. Dat is zo’n enorme overkill VRM dat je er eigenlijk niet eens naar hoeft te kijken. Je i9-10900K zal onkoelbaar worden ruim voordat deze stroomvoorziening ook maar handwarm wordt.


De grote vraag is natuurlijk: waarom dan? Helemaal wanneer je je bedenkt dat MSI ook nog eens fans onder de IO cover heeft ingebouwd voor extra koeling. Het antwoord is eenvoudig: ze willen bovenaan het lijstje staan wat “koelste Z490 VRM” betreft. Dat lijstje volgt zodra we alle 15+ borden hebben afgetest, waarbij we van onderen naar boven werken. Vraag je je af of dat nu onmisbaar is in de beoordeling van een bord? Totaal niet, maar dat neemt niet weg dat sommige mensen het belangrijk maken door er heel hard over te roepen. Gelukkig hebben de fans een fan-stop modus en hoor je ze normaliter nooit, maar toch: waarom dan?

Gezien zelfs het goedkoopste borden van de huidige lijst, de TUF Z490, niet in de problemen komt met een i9-10900K, waarbij we extreem overclocken nog even buiten beschouwing laten, wil ik over dit soort waanzin oplossingen maar één ding kwijt: Prima als jij daar blij van wordt, maar voor iedereen die gewoon een dikke PC noemt voegt het niks toe. Of MSI nu uiteindelijk 5 graden koeler is of 5 graden warmer dan een concurrerend bord, het zijn hooguit bragging rights. En nee, ook huis tuin en keuken overclockers zullen met middenklasse borden zoals een Z490 Unify (of concurrent) echt niet beperkt worden in hun kunnen.


Samen met de Z490 Ace



Conclusie


Bizar dure moederborden zijn vooral showcases voor de fabrikant om te laten zien wat ze kunnen. MSI doet dat met flink wat metaal, flink wat RGB, een ultieme VRM, en verder een all-round complete featureset. Op sommige fronten bieden concurrenten wat meer, in de meeste opzichten zullen flink goedkopere borden echt ruim voldoende zijn voor praktisch alles (kom op MSI, stuur die Tomahawk en Unify), en naast het VRM deel is het vooral het feit dat de Godlike de meeste M.2 sloten out-of-the-box biedt iets waarmee ze bovenaan de overzichtlijstjes komen. Een M.2 expander koop je echter voor een paar tientjes voor elk bord, dus komen we toch vooral weer terug op de basis: het is een vooral een mooie showcase.

Volgens onze eigen richtlijnen komen we met een ultiem dik product met meer toeters en bellen dan noodzakelijk, maar eigenlijk objectief niets verkeerds, uit op een Editor’s Choice. Maar laten ik het heel duidelijk stellen dat dit écht alleen interessant is als je echt niet meer weet wat je met je geld moet en voor principiële redenen geen genoegen neemt met een sub-top product.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.