MSI MEG Z490 Ace review
Stel, je bent wel fan van MSI, zag die mooie Godlike eerder, en dacht: goh, dat is mooi. Maar goed, je bent ook een Nederlander, dus bijna 900 euro voor een moederbord mag natuurlijk niet van je vrouw (of partner of wat dan ook de correcte term is), je Hollandse principes, je accountant, of welk ander argument je dan ook wilt bedenken om te verbergen dat je het gewoon verdomd veel geld vindt.
Cue, de MSI MEG Z490 Ace, de sub-topper uit de Z490 line-up van MSI. Nog altijd prijzig rond de 430 euro, maar nu komen we in het segment waarvan een enthousiasteling denkt “mwah, dat kan er nog wel bij”. MSI belooft daarvoor een moederbord met een praktisch even indrukwekkende stroomvoorziening en genoeg features voor bijna iedereen, we gaan kijken of dat klopt.
Benieuwd hoe de nieuwe Core i9 10900K het doet tegen de Ryzen 9 3900X in Gaming? Check dan deze video:
Techtesters en Z490 moederborden
Grofweg een week voor de lancering kwam bij ons, en menig ander, één elke i9 10900K binnen. Een week om de CPU te testen is krap, een week om de CPU en tig moederborden te testen nog krapper. De lancering ging ook nog eens gepaard met wat opstart problemen, namelijk dat de Turbo boost van de nieuwe CPUs op de meeste moederborden niet helemaal werkte zoals bedoeld. Kijken naar benchmarks wanneer de kloksnelheden van bios update tot bios update wijzigen en dan stellen dat één bord zogenaamd sneller is gaan we niet doen.
Voor onze Z490 moederborden nemen we daarom de praktische aanpak: we kijken naar wat is nu écht belangrijk is als je een moederbord overweegt. Dat wil zeggen dat een moederbord een goede stroomvoorziening moet hebben om de CPUs aan te kunnen, en bij voorkeur te overclocken. En vervolgens kijken we vooral naar de features en het design. Want ja, als je op het punt staat een moederbord te kopen zijn dat de drie pilaren waar je je op moet richten: Stroomvoorziening OK, Features die bij jou passen, en een uitstraling die jou aanspreekt.
Design en Features
Vergeleken met de EATX Godlike lijkt de ATX Ace iets meer bescheiden. Toch is het onmiskenbaar een high-end bord, met veel grote brokken metaal, een ruim opgezette stroomvoorziening, forse heatsinks en een heatpipe, aangevuld met een forse plastic overkapping van het IO.
Kijken we naar de features, dan zit de Ace een beetje in het vaarwater van de ASUS Hero, en de Aorus Master. Oftewel drie M.2 sloten, 8 fan headers, flink wat luxe extra’s zoals de fysieke knoppen, hex display en voltage meetpunten voor de liefhebber; zaken waarvoor je normaliter dus al snel bij dit soort borden uit komt. Ook de audio is overtuigend high-end met een ALC1220 codec en ESS Sabre DAC.
Ook het Rear IO is in lijn met de concurrentie. Dual LAN, waarvan één 2,5 Gbit, 8 USB poorten waarvan vier snel, met één opvallende USB 3.2 Gen 2×2 poort. Dat is een enorm zeldzame 20 Gbit/s USB poort die we binnenkort met verschillende devices gaan testen om te zien of er meer uit sommige externe SSDs te halen valt.
Overzicht Headers
Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van de MSI Godlike, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.
VRM
De echte klapper van de Godlike was de stroomvoorziening, waar MSI al koos voor de high-end ISL69269 controller gepaard met 16 (+1+1) van de nieuwe Intersil ISL99390 90 Amp power stages. De Ace behoudt die core, kent enkel iets andere secundaire caps, maar is daarmee praktisch even krachtig voor de helft van het geld. Zoals gezegd doorlopen we nu de VRMs op alle borden in een stress test, beginnend met de goedkoopste borden, maar we weten nu al dat borden zoals deze Ace gaan concurreren om de prijs van “de koelste VRMs”. Simpelweg: als gewone gebruiker op zoek naar praktische overclocks is dit echt meer dan je ooit nodig hebt.
Sterker nog, ik denk dat de Ace eigenlijk aantrekkelijker is dan de Godlike omdat de fans hier achterwege blijven. Die helpen vast in de grafiek, maar praktisch zijn ze volledig overbodig.
De Ace samen met de Z490 Godlike
Conclusie
Allemaal prachtig dus. Praktisch dezelfde VRMs als de Godlike, maar dan voor de helft van de prijs. Je bent ook je Thunderbolt en 10 Gig LAN kwijt, maar dat past ook bij het prijskaartje en die zaken kan je eventueel voor een paar tientjes toevoegen als je dat echt wilt hebben. De Ace is, ook met het oog op de directe concurrentie zoals de Aorus Master en ROG Hero, gewoon dik prima in orde. ASUS hun software blijft iets beter, maar dat bord is dan ook 50 euro duurder en de software van MSI is goed genoeg tegenwoordig. De bios ook overigens, mist wat fancy features van ASUS, maar biedt de cruciale aspecten en blijft fijn om mee te werken voor nieuwkomers en gevorderden. Tussen dit en de Master? De Master heeft iets chiquere koelblokken, maar met dit soort overkill VRMs maakt het ook helemaal niets uit. Kortom: Je kan je hart volgen wat merk betreft.
Er is echter één probleem, en dat is dat de MSI MEG Z490 Unify zojuist is gearriveerd, en dat is een moederbord met exact dezelfde VRMs, dezelfde headers, en enkel de afwezigheid van de tweede 1Gbit/s LAN poort valt op als verschil. De Unify kost zo’n 330 euro, 100 euro minder dan de Ace (of 150 afhankelijk van je winkel). Je betaalt dan praktisch 100 euro meer voor.. jawel.. lichtjes op je moederbord. Dat maakt de Ace niet slecht, hij valt gewoon een beetje weg tegen de objectief en value-technisch uitstekende Unify. Precies om die reden dat ASUS overigens zo verdomd uitgekiend is met welke headers en features op elk bord zitten; soms is dat irritant in de middenklasse, maar zo voorkomen ze wel dat een hoger gepositioneerd bord opeens in de problemen komt door een goedkoper alternatief.
Maar goed, het alternatief zou zijn dat MSI bijvoorbeeld het derde M.2 slot van de Unify af gaat snoepen volgende keer om de Ace betere reviews te laten krijgen, en dat lijkt mij ook een ongewenste situatie. Ik ga de Ace dan ook niet afstraffen voor het feit dat je voor lichtjes betaald en dat ze in eigen assortiment een echte topper hebben op een lager prijspunt. De meerprijs boven de Unify lijkt objectief eigenlijk niet te verdedigen en het zal vermoedelijk de Unify zijn die straks in een eventuele Z490-best-buy guide mag plaatsnemen, maar als jij liever meer geld uitgeeft voor lichtjes op je moederbord heb je hier alsnog gewoon een heel goed bord aan:
Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
– Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
– Techtesters YouTube
– Techtesters op Instagram
– Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
– Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)