MSI MAG Z490 Tomahawk review


De Z490 Tomahawk is een bord waar wij zelf enorm naar uitkeken. Grofweg 200 euro, relatief betaalbaar voor Z490 borden, maar op het eerste gezicht wel een bord zonder echte concessies waar menig betaalbaar alternatief mee is bezaaid. De B450 en de B550 Tomahawk behoorden tot de beste keuzes die je kon maken, maar geldt dat ook voor de Z490?

Benieuwd hoe de nieuwe Core i9 10900K het doet tegen de Ryzen 9 3900X in Gaming? Check dan deze video:


Techtesters en Z490 moederborden


Voor onze Z490 moederborden nemen we een praktische aanpak: we willen niet kijken naar welke marketing kreten beter in de markt liggen (vooral op VRM gebied lijkt het 2020 motto “doe maar extra-overkill, dan ben je beter”), maar naar wat is nu écht belangrijk is als je een moederbord overweegt. Dat wil zeggen dat een moederbord wél een goede stroomvoorziening moet hebben om de high-end CPUs aan te kunnen, en bij voorkeur te overclocken. Gelukkig lijkt dat in de praktijk geen probleem te zijn, met slechts een enkele negatieve uitschieter in een giga aanbod aan dik prima borden. (Spotgoedkope bordjes moeten wij nog testen, maar geen van de borden die je vandaag in de lijst zit is een slechte keuze wat VRMs betreft.)

Vervolgens kijken we dan vooral naar de features en het design. Want ja, als je op het punt staat een moederbord te kopen zijn dat de drie pilaren waar je je op moet richten: Stroomvoorziening OK, Features die bij jou passen, en een uitstraling die jou aanspreekt.

Design en Features


Smaak is subjectief, maar gezien je je hardware in bijna alle moderne behuizingen ziet is het niet iets wat je moet onderschatten. Ik denk dat MSI met hun zwart-grijze Tomahawk design daar wel punten mee scoort: neutraal en dus goed te combineren met andere hardware, en tegelijkertijd lekker dik aangekleed. Beide M.2 sloten zijn ook voorzien van een heatsink.


De interne featureset is ook gewoon heel compleet. 8 fan headers, 2 RGB en aRGB, 2 USB 2.0 en 1 USB 3.0 header, en de inmiddels begeerde USB Type-C header welke op zo veel moederborden gewoon ontbreekt. Wat wel ontbreekt zijn de luxere features, zoals fysieke knoppen, hex displays en specifieke overclockextras, maar dat zijn zaken die je op een pure game PC prima kan missen.


Rear IO is ook niet onaardig: 8 USB poorten houdt niet over maar is prima te doen, je krijgt dual LAN inclusief 2,5 Gigabit, en een high-end audio chip met optical out. Alleen voor WiFi moet je elders kijken.


Overzicht Headers


Let op, hierbij tellen we alle aansluitmogelijkheden mee die je bij je aanschaf krijgt, dus inclusief extra’s. Denk aan de M.2 kaart van MSI, of de extra Fan en RGB kaartjes van Gigabyte en ASUS.








Stroomvoorziening


Wat we vooral zoeken in een Z490 moederbord is een stroomvoorziening die een Intel Core i9-10900K met overclock voor dagelijks gebruik aan kan. En dat krijg je, MSI’s twaalf 55A power stages vormen geen uitzonderlijk tafareel, maar voldoen ruim voor zijn taak. Lage 70’ers met onze i9-10900K op 1,35V is een meer dan prima resultaat.




Conclusie


Net als bij de AMD borden weet de Tomahawk gewoon weer een goede indruk achter te laten. Hij doet precies wat je verwacht van een middenklasse bord, niet meer, niet minder. Dus geen fancy extra’s voor testbench of overclock gebruik, maar ook geen besparingen die in een normaal systeem een rol kunnen spelen: prima stroomvoorziening, mooie balans in aansluitingen intern en achterop, en in tegenstelling tot zelfs menig duurder bord krijg je hier wel een interne USB Type-C connector. Alleen voor WiFi moet je elders kijken, maar dat is een besparing die we graag tolereren op een moederbord voor desktop PCs. Wat resteert is simpelweg het best gebalanceerde middenklasse Z490 bord.


Vragen over de producten die we bespreken? Aankoopadvies nodig of gewoon gezellig chatten met ons? Je vindt ons op:
Onze Discord server voor chat en tech talk (gratis en geen installatie noodzakelijk).
Techtesters YouTube
Techtesters op Instagram
Foritain op Twitter (auteur, test-chef)
Nadalina op Twitter (baas, foto-heldin)

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.