Ook bij deze grafische kaart krijgen we de MSI Gaming App. Een (optionele, hij is zeker niet nodig) applicatie die in eerste instantie bedoeld is om de kloksnelheid en ventilator snelheden van de MSI GeForce GTX 900 series GPU’s aan te passen, maar er zitten nog wat features in.

In de basis zien we de drie instellingen waar je uit kunt kiezen. Klikken en klaar. Je kan echter ook op het sneeuwvlokje klikken, wat de ventilator korte tijd voluit laat blazen om de grafische kaart vlot af te koelen. Klinkt leuk, maar als we straks de temperaturen van deze GPU bekijken klinkt het niet bijzonder waardevol.


Wat via een update enkele maanden terug is toegevoegd is de mogelijkheid om de LED-feature een effect te geven (Dit kwam met de GTX 960 en GTX 950, en is nu ook mogelijk op de GTX 970 en GTX 980). Je kan kiezen voor breathing, flashing, double flashing, en willekeurig wisselen tussen de effecten. Uiteraard kan je hem nog altijd ‘gewoon’ rustig aan laten staan. Wat nu nieuw is toegevoegd is de SLI Gaming instelling, waarbij je per kaart een losse LED setting in kan stellen, of ze synchroon laten werken. Ook de nieuwe MSI SLI bridge (tof ding overigens) kan in combinatie met je grafische kaarten voor een extra opvallend lichteffect zorgen. MSI zet duidelijk in op LED features, dat mag duidelijk zijn.



Ook nieuw bij de GTX 980Ti is een nieuwe feature toegevoegd aan de software. Er zit nu een OSD feature in. Deze overlay presenteert je informatie over je grafische kaart in de hoek van je scherm bovenop je games, zo kan je de belasting op je grafische kaart in de gaten houden, zien hoe de temperaturen zijn, etcetera.


De in eerste instantie verborgen opties zijn ook interessant, al zijn dit opties die je ook vaak in je monitor menu terug vindt. Zo kunnen we kiezen voor “Eye Rest Mode”, wat blauwe tinten reduceert wat rustiger voor de ogen zou moeten zijn. (Ik zeg ‘zou moeten zijn’, maar ik had dan gelukkig ook geen last van mijn schermen. Al merkte ik wel dat brillenzaken nu meer en meer “Blue-LED filters” pushen). De “Gaming Mode” verhoogt het contrast wat de ervaring moet verbeteren, wederom iets wat persoonlijk is maar m.i. slechts in een beperkt aantal games echt wat toevoegt. De optie zit natuurlijk niemand in de weg, en zal ongetwijfeld sommige gamers van pas komen.



De “Movie Mode” is in feite Dynamisch contrast, wat constant aan de instellingen zit om een goed beeld te behouden. Klinkt leuk, maar in mijn ervaring zijn deze constante aanpassingen enkel hinderlijk. Goed, ook hier zullen meningen verschillen. De optie om kleurbalans naar wens aan te passen kan uiteraard helemaal geen kwaad, en is een leuke toevoeging.

Sinds de review van de GTX 970 heb ik een colorimeter gekocht (een apparaat om je schermen mee te kalibreren), bij het starten van de Gaming App tijdens het testen van de GTX 960 en GTX 980 merkte ik dat mijn profielen van de kalibratiesoftware werden uitgeschakeld, en mijn gekalibreerde instellingen dus verdwenen. Ik heb dit als gevolg dan ook niet wederom getest met de GTX 980 Ti. Misschien dat er een workaround is, maar het lijkt mij aan te raden simpelweg MSI Afterburner te gebruiken als je gebruik wil maken van je eigen kalibratieprofielen en toch wilt overklokken.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.