In September 2014 bracht Nvidia hun (op dat moment) sterkste grafische chip uit, de GM204, en bracht die chip naar de consument in de vorm van o.a. de GTX 980 en de GTX 970. De GTX 980Ti is in tegenstelling wat de naam in eerste instantie doet vermoeden niet gebaseerd op dezelfde chip als de GTX 980, maar is gebaseerd op de GM200 chip die wij voor het eerst zagen in de Nvidia GTX Titan X, enkele maanden na de release van de GTX 980. De GTX 980 Ti is dus zeker niet eenvoudigweg een “GTX 980 Boost”, waar Ti varianten in het verleden nog wel eens dezelfde chip gebruikten.

Die Titan X is was als eerdere Titan kaarten het paradepaardje van Nvidia, echter met een prijs van dik 1000 euro is het een lastig product om aan gamers te slijten. Desondanks is er een markt voor high-end grafische kaarten, zeker met de toename van 1440p en 4K schermen, en daar is waar de GTX 980Ti een rol zou moeten spelen. Zoals je in het onderstaande overzicht (dank aan Anandtech) kan zien is de GTX 980 Ti bijna gelijk aan een Titan X, maar dan met iets minder geheugen en met een veel vriendelijker prijskaartje.


Vooral de vergelijking met de GTX 980 is interessant, want we zien een flink hoger aantal CUDA cores, texture units en ROPs, en ook een dikkere geheugenbus in de 980 Ti. Hoewel gebaseerd op hetzelfde TSMC 28nm procedé als de GM204 is de GM200 met 8 miljard transistors een veel grotere chip, en tevens een chip met een flink hogere TDP (lees: zou meer energie moeten verbruiken). Nvidia heeft gekozen om 6 Gigabyte werkgeheugen te koppelen aan de GTX 980 Ti, waar de GTX 980 het met 4 GB moet doen. In hoeverre de 12 GB bij de Titan X toegevoegde waarde heeft blijft een gevoelig puntje zolang de minder geinformeerde gebruikers blijven denken dat meer geheugen per definitie beter is.

De architectuur aan de basis is nog wel gelijk, en betreft de Maxwell 2 architectuur, hierdoor zien we ook een grotendeels gelijke featureset als in de eerste reviews van de GTX 900 serie. G-Sync is uiteraard aanwezig, DirectX 12 feature level 12_1 is aanwezig, Multi-Frame Anti-Aliasing en Dynamic Super Resolution horen erbij, etcetera.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.