Ook het verbruik van een GPU is een belangrijk punt. Ik heb het verbruik gemeten bij het stopcontact, oftewel het verbruik van het gehele bovenstaande testsysteem, met een Voltcraft Energy Logger 4000. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van een backlit USB toetsenbord, een USB muis, en een USB Headset. Die verbruiken uiteraard ook een klein beetje, en op deze manier hoop ik het verbruik van een gangbaar systeem te tonen. Hoewel deze meting niet exact bepaald wat de kaart verbruikt, krijgen wij zo wel een inzicht in het daadwerkelijke verbruik van een systeem, een redelijke vergelijking van het verbruik van de verschillende kaarten, en een indicatie van wat een geschikte voeding voor een systeem in combinatie met deze GPU kan zijn (althans op gebied van vermogen).

Het verbruik is gemeten bij 3 activiteiten:
– Het gemiddelde verbruik van de computer gedurende 5 minuten in idle (Dus niet de slaapstand, vergelijkbaar met een beetje mailen of in word/excel werken).
– Het gemiddelde verbruik gedurende de gehele Thief benchmark op Very High op 1080p (Gamen).
– Het gemiddelde gebruik gedurende 5 minuten OCCT GPU Stresstest (Vergelijkbaar met Furmark). Let op: Dergelijke benchmarks geven een extreme belasting op de grafische kaart die niet representatief is voor normaal gebruik, maar is wel interessant om te kijken wat een GPU nu daadwerkelijk zou kunnen trekken. Het interessante aan deze OCCT GPU Stresstest is dat de CPU in idle blijft, en dat wij zo dus een redelijke indicatie krijgen van het maximale verbruik van enkel de GPU.

De resultaten:


Vorige Maxwell kaarten van Nvidia deden al bijzonder goede zaken op het gebied van verbruik, en de GTX 960 en de 750 Ti waren tot dusver de meest zuinige in de hele roundup. De GTX 950 schaaft nog een mooi stuk af van de al uitstekende prestaties van de GTX 960: 160W verbruik tijdens een game benchmark is een bijzondere prestatie. Het verschil in verbruik in procenten en het verschil in FPS in procenten komt dan weliswaar goed overeen, maar we moeten niet vergeten dat dat verbruik voor het hele systeem op gaat. Oftewel de prestaties per Watt zijn nog een stap beter dan de GTX 960. Kijken we weer even naar de GTX 750 Ti dan zien we dat die maar iets zuiniger is (16W verschil) maar de 750 Ti zat tientallen procenten achter de GTX 950 wat prestaties betreft.

Nu waren de R9 270 en R9 270X zeker geen grootverbruikers, maar verschillen van 45 a 60 Watt tijdens gamen tikken bij een flink aantal game uurtjes toch wel aan. Met iets meer dan 2 uur gamen per dag kan je uitgaan van een tientje per jaar verschil; geen vetpot, maar na 2-3 jaar gamen vermoedelijk een groter gat dan het verschil in aanschafsprijs. Daarbij blijft zuiniger altijd een voordeel, omdat je minder hitte uit je kast hoeft uit te voeren.

Met inmiddels de hele GTX 900 serie op tafel te hebben gehad komt de efficiëntie niet meer als een verrassing, maar het maakt het niet minder knap werk van Nvidia. Als gevolg hoef je ook praktisch niet naar het vermogen van je voeding te kijken, want met piek belastingen van onder de 200W zal elke voeding die de benodigde PCI-E power aansluiting kan bieden wat vermogen betreft wel voldoen. Verder dan een degelijke 300W-450W voeding, de categorie waar je de eerste betaalbare degelijke voedingen zal aantreffen, hoef je zeker niet te kijken.

Over Stephan
Stephan en Nada kennen elkaar dankzij online gaming en een liefde voor toffe tech. Tegenwoordig houden zij elkaar bezig met maken van reviews van computer hardware. Hun doel: Uitgebreide reviews die je een realistisch beeld geven van wat je van het product mag verwachten.